Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: otwieranie bagażnika z pilota

Tfaruk
    Gość

Domyślnie otwieranie bagażnika z pilota

Witam!
    Chciałbym w Alfie mieć otwieranie bagażnika z pilota. Czy ktoś zamontował coś takiego w swojej alfie? Czy są jakieś zestawy do tego, żeby zamontować siłownik i podpiąć do centralki alarmu?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Siłownik możesz kupić np od SW na allegro z rozbiórek, ale potem się zaczynają schody.. Ten siłownik ma sterowanie z pilota poprzez przekaźniki w aucie (prawy tylni błotnik pod tapicerką) i nie mając kluczyka z guzikiem do otwierania klapy, musiał byś się sporo natrudzić, żeby to przerobić. Można ewentualnie zakupić centralkę z kluczykiem itd, ale to też sporo zabawy i chyba gra nie warta świeczki. Ewentualnie możesz zakupić siłownik do centralnego razem z centralką i podłączyć to wszystko oraz otwierać klapę z innego pilota, tyle że takie zestawy to zazwyczaj 4-5 siłowników i piloty oraz tradycyjna centralka alarmu z sygnałem na siłowniki centralnego. Być może inni mają na to lepszy sposób i ktoś tutaj lepiej się zna na tym, lub coś takiego robił, ale chyba nie będzie mimo to łatwo z tą przeróbką.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

w wersji sedan nie da się czegoś takiego zrobić przy fabrycznym alarmie.
    musiałbyś kupić odpowiedni zestaw (siłownik,sterownik i pilot)i zamontować go w klapie.
    lub żeby nie dźwigać tyle pilotów ze sobą,musiałbyś zamontować alarm z opcją otwierania bagażnika.

po kupnie 147-ki też o czymś takim zacząłem myśleć,to bardzo wielka wygoda.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

newalf
    Gość

Domyślnie

wystarczy alarm z obojętnie do czego ale dodatkowym wyjściem, dajesz przekaźnik do przekaźnika stały plus, masa, dodaktowe wyjście z alarmu i z przekaźnika wychodzi plus na siłownik, siłownik montujesz w bagażniku , podłączasz go pod zamek (tutaj trzeba sobie dopasować pobawić się ale da rade). Siłownik kupujesz jeden są na allegro wystarczy slave dwa przewody ale o mocniejszym uciągu. I potem po przytrzymaniu guziczka z pilota dodatkowy kanał otwiera ci się bagażnik.

To samo zrobiłem w seicento i tam jest podobnie w bagażniku jak w alfie, i śmigało do końca życia seja.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Chodzi Ci o to żeby po naciśnięciu przycisku w pilocie puszczał zamek klapy, czy może o to, by po naciśnięciu przycisku w pilocie klapa się podnosiła?
    Jeśli o tą pierwszą opcję chodzi, to moja Alfa (również sedan) ma to fabrycznie, więc można by z takiej Alfy zaadoptować system.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Chodzi Ci o to żeby po naciśnięciu przycisku w pilocie puszczał zamek klapy, czy może o to, by po naciśnięciu przycisku w pilocie klapa się podnosiła?
    Jeśli o tą pierwszą opcję chodzi, to moja Alfa (również sedan) ma to fabrycznie, więc można by z takiej Alfy zaadoptować system.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Też miałem to pisać, w mojej 166 też jest to zamontowane fabrycznie, może graty ze 166 bedą pasować do przeróbki, a anglików ci u nas dostatek i większość ma ten system.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

156 alarm fabrycznu i bagażnik otwiera się z pilota. Mam dwa guziki, jeden do drzwi a drugi do klapy bagażnika.. Dodatkowo jest taki bajer, że jak otworzy się klapę bagażnika przy zamkniętym aucie, to alarm sie automatycznie rozbraja, otwiera jedynie bagażnik bez drzwi, a następnie po zamknięciu bagażnika ponownie automatycznie się uzbraja..

Ale ja mam jeszcze jedno pytanie, czy da się jakoś zamontować automatyczne domykanie szyb z pilota?
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Tfaruk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał minciu Zobacz post
    Ale ja mam jeszcze jedno pytanie, czy da się jakoś zamontować automatyczne domykanie szyb z pilota?
    Oczywiście, domykanie szyb to żaden problem. Wystarczy dokupić odpowiedni moduł.

Co do otwierania klapy to mam niefabryczny alarm - z jednym wolnym kanałem pod który mógłbym to podpiąć. Chodzi mi o odskakiwanie klapy, bo chyba nie ma możliwości, żeby klapa szła sama do góry ??

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Cytat Napisał minciu Zobacz post
    156 alarm fabrycznu i bagażnik otwiera się z pilota. Mam dwa guziki, jeden do drzwi a drugi do klapy bagażnika.. Dodatkowo jest taki bajer, że jak otworzy się klapę bagażnika przy zamkniętym aucie, to alarm sie automatycznie rozbraja, otwiera jedynie bagażnik bez drzwi, a następnie po zamknięciu bagażnika ponownie automatycznie się uzbraja..
    Szczera prawda, tez tak mam i jest to supeeeeer!

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

ok koledzy,macie otwieranie pilotem tylnej klapy w sedanie,w kombi?

w AR przed liftem nadwozia tylna klapa w sedanie otwierała się z kluczyka i z kabiny.
    więc w jakich wersjach AR 156 można było zdalnie ,otwierać tylne klapy?

pytam bo troszkę się pogubiłem w tym wszystkim...

moja druga ulubienica...