jeśli chodzi o firmwary radia to jako jedyne nie sa updatowane po can z witecha tylko przez usb jak mapy. fca nie udostepnia ich dealerom nawet jak sa problemy z radiem, stad u mnie byla wymiana radia (byly 3 problemy ktore opisywalem na forum wielokrotnie)
- - - Updated - - -
wyplynely tylko 002.007.055 do starych typow radia jako kampania na problemy z bluetoothem i 056.xxx.xxx jajo update o android auto dla rynku usa do nowych typow radia
W Giulii, gdzie AA/CarPlay działa zauważyłem, że w podłokietniku sa dwa porty USB a nie jeden tak jak u mnie (gdzie nie ma AA/CarPlay). Gdzieś na innym forum wyczytałem, że to też o ten port chodzi (jako jeden z komponentów wymaganych do uruchomienia AA/CarPlay). Zgadza się?
w autach z AA/CP faktycznie są 2 porty USB w podłokietniku, tylko czy są naprawdę wymagane to nie wiem. tak, na alfaowner tak pisali, nie śledzę na 100% wątków bo mam AA, ale na ile śledzę pobieżnie to odniosłem wrażenie że oni to tylko wydedukowali po tym że e ePerze opcja AA/CP wymusza podwójny port. tyle że wg mojej wiedzy każde radio ma z tyłu 3 porty USB, a to że jeden jest niepodłączony, cóż, do AA faktycznie jeden USB się zajmuje i wielu wsadzi telefon do schowka, więc nie dziwne żeby dodali slot. jednak czy jest niezbędny - wątpie, ale to tylko tak na czuja piszę. podokładają ludzie i pochwalą się na forum to się przekonamy (wiem że niektórzy zaczynają od dodania portu i tak, ale moze znajdą się tacy co zaczną od innej strony).
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dzięki za wyjaśnienie. Desperacko szukam rozwiązania na dołożenie CarPlay do siebie, stąd pytanie.
Ok więc udalo mi sie zaktualizować z wersji 51.xx -> 56.xx niestety android Auto nie działa.. możliwe że wystarczyła by aktywacja w witech.. W mes niestety nie ma takiej opcji..
Update w sumie dość sprawnie poszedł![]()
Pytanie jeszcze czy na telefonie cos trzeba aktywować czy poprostu powinienem połączyć do dowolnego portu USB w samochodzie i powinno śmigać? (Samsung Galaxy Note8) moge jeszcze z iphone spróbować ale zakladam ze to nie ma znaczenia bo jak jedno nie działa to drugie pewnie też..
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
przeciez nawet jak mi (mialem aa) wymienili radio to musieli aktywowac w witech2 (o czym aso nie wiedzialo, juz mnie zbywali ale uparlem sie ze maja szukac). tak w mes nie ma tej funkcji, pewnie chwilowo. do tego trzeba zainstaliwac apke aa na telefonie, dla polski jej nie ma oficjalnie wiec w sklepie play nie znajdziesz, trzeba pociagnac odpowiednia kompilacje (u ciebie arm64 v8a) np z apkmirror.com. do jej instalacji trzeba minimum pozwolić na instalowanie z nieznanych zrodel. potem tylko wpiac sie do ktoregos z przednich usb (te na tyle to tylko do ładowania) i po sekundzie wyskoczy konfigurowanie.