Byłem w aso, wymiana podobno coś koło 2500zł. U mnie sytuacja wygląda następująco: https://zapodaj.net/images/7e021e700bbd5.jpg
Powiedzieli mi, że za 1200zł ogarną bez wymiany
Byłem w aso, wymiana podobno coś koło 2500zł. U mnie sytuacja wygląda następująco: https://zapodaj.net/images/7e021e700bbd5.jpg
Powiedzieli mi, że za 1200zł ogarną bez wymiany
Witam. U mnie wygląda podobnie, najlepsze jest to, że widziałem przekrój progu 159 i to co gnije, to jakby oslona progu. W Bmw jest podobnie, tylko ta część jest odkrecana, mogły makarony też tak zrobic.Pytanko jeszcze mam :jak dodać zdjęcie do postu?
Ostatnio edytowane przez Ars159 ; 13-05-2019 o 19:25
[MENTION=58820]AR159[/MENTION], to zdjęcie chyba wyjaśnia rozbieżności w cenie pomiędzy odpicowaniem progu, a jego odbudową![]()
... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.
Wygląda tak dość, ale gnije tylko ta zewnętrzna blacha. To wewnątrz jest dość pancerna.
U mnie jest takie coś na progu z tyłu. 2009rok raczej oryginalny lakier
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
W tej zewnętrznej części progu, która tworzy zagłębienie na całej długości progu gromadzi się woda i bród, a włosi zapomnieli o jej odpływie. Najniżej położona część progu to właśnie tył auta i stąd ruda od wnętrza jak pokazał kolega na zdjęciu w poście powyżej. Szybkość postępowania rdzy zależy zapewne w głównej mierze w jakich warunkach alfa była eksploatowana i czy od strony nadkola z tyłu auta był otwór-nieszczelność w fabrycznym uszczelnieniu doprowadzający wodę do progu (to chyba partactwo w fabryce, albo błąd technologiczny, bo jeśli już to powinien odprowadzać wodę z progu, a nie tworzyć zagłębienie i działać odwrotnie).
Co prawda bez pozwolenia kolegi, ale zaznaczyłem na jego zdjęciu miejsce gromadzenia się wody i brudu w progu na czerwono, a łatwo to zweryfikować wyjmując owalny gumowy korek od spodu progu ( w tylnej jego części) i wkładając palec najlepiej pod jeździe w deszczu będzie dużo syfu. Wspomniany korek również widać na zdjęciu, ale jest chyba przecięty.
![]()
Ostatnio edytowane przez maroz ; 14-05-2019 o 21:28
Włosi nie zapomnieli zrobić odpływów tylko zrobili nieszczelny próg. Woda dostaje się przez otwory pozostałe po niedoróbkach w uszczelnieniu mastyką.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Moim zdaniem jeśli były by odpływy problem nie byłby, aż tak duży bo woda nie stałaby w tej części progu. Podsumowując wychodzi na to, że kontrola jakości miała wolne po nałożeniu mastyk lub nakładali je zawsze w "poniedziałki". Najgorsze w tym wszystkim, że u nich soli brak i efekt pewnie w ogóle nie występuje. W naszym klimacie dopóki ruda nie wyjdzie od środka nikt interweniuje, bo jest nieświadomy problemu, a teraz nasze auta są już wiekowe i problem tylko się nasila.
Ostatnio edytowane przez maroz ; 15-05-2019 o 17:52