Cześć!
Im dłużej szukam, czytam, obserwuję i wchodzę w świat Alfa Romeo, tym bardziej wyrabiam sobie pewne preferencje. Wczoraj, a w zasadzie dzisiaj tak do 3 starałem się wyczytać wszystko, chwilę się przespałem i obudziłem się dalej z tą samą myślą (o której dalej). Generalnie mam 2 swoje typy Alfy marzeń:
- Alfa Romeo GTV6 2.5
- Alfa Romeo 156 GTA (Busso, wiadomo)
O ile pierwsze już nieco nierealne i wielce niepraktyczne, choć dostępne, o tyle drugie, z tego co udało mi się zorientować, jeszcze do praktycznego udźwignięcia (mam tu na myśli nie tylko dostępność części, fachowców od napraw etc., ale też codzienną użyteczność, np. przy rodzinnej logistyce).
A co do myśli, która się pojawiła (już jakiś czas temu, a dziś w nocy/rano zrobiła się wyrazista), to jest ona następująca:
A gdyby tak rzucić wszystko (czyt. sprzedać obecną 159, głównie dlatego, aby nie musieć utrzymywać dwóch "kochanek") i kupić 156 GTA?
Byłaby to decyzja nie tyle nierozważna, co - biorąc pod uwagę krótki czas jaki mam 9 oraz włożoną w nią pracę i kasę - chyba nawet szalona, no ale przecież przy Alfach chodzi głównie o emocje (a dźwięk Busso z pewnością je budzi). Aby jednak zracjonalizować tę myśl chcę zapytać o kilka rzeczy, mając nadzieję, że będziecie równie wylewni (i w sumie emocjonalni) jak ja (tym bardziej, że wielu z Was siedzi w temacie od lat).
1) Czy sprzedaż "porobionej" 159 ("porobionej" za mniej więcej już dwukrotność jej wartości, gdzie wartość = trochę ponad średnią rynkową) i kupno 156 GTA jest jakkolwiek racjonalne (o opłacalność nie pytam, no ale raz jeszcze: emocje)
2) Czy wszystkie GTA to były 3.2 Busso?
3) Manual czy automat (i dlaczego manual, heh; choć automat wydaje się i tak nieźle działać, zwłaszcza na torze, psuje mu jednak opinię awaryjność)?
4) Jak z dostępnością i ceną części? Będą problemy z bieżącymi wymianami?
5) 156 GTA ogarnie każdy (sensowny) mechanik czy trzeba szukać specjalistów? Jeśli to drugie to jak z dostępnością u nas?
6) Bardzo jest awaryjna, zwłaszcza w porównaniu do 159?
7) Jej zakup to utopiona kasa, czas i nerwy, czy inwestycja w przyszłość/na lata?
8) Istnieje w PL jakaś nieformalna społeczność posiadaczy GTA? Jest ich w ogóle dużo?
9) Jak z podatnością na modyfikacje (głównie chip tuning, bo jakieś wizualne to raczej szpecą, niż dodają uroku)?
10) Na co zwracać przede wszystkim uwagę przy szukaniu (wyczytałem, żeby zwracać uwagę na słupki i progi, ale może coś jeszcze ważnego się znajdzie)?
11) Czy wszystkie GTA miały najwyższą opcję wyposażenia?
Przeczesałem już kilka portali ogłoszeniowych, jest kilka ciekawych egzemplarzy, ale tylko za granicą, u nas widzę bieda i posucha (z tego, co widzę, to jeśli ktoś ma w dobrym stanie/zadbaną to nie sprzedaje, chyba, że komuś z forum, a samych ofert pojawia się bardzo mało: obserwuję na otomoto i olx od dwóch miesięcy jakoś i prawie nic się nie pojawia).
Jeśli miałbym mieć wymagania, to 1 bezwzględne: rosso :-D
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, uwagi i krytyki. Pozdrawiam!