Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Temat: [156]Wymiana rozrządu 2.0 TS

dominik.puch
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    Łatwiej będzie Tobie wyszukać i poczytać do poduchy niż mnie tłumaczyć pokolei o co w tym wszystkim chodzi
    wyglada to ciekawie.. ajeszcze bardziej kosztownie.. dziekowka ziomus

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Cieszę się, że mogłem pomóc

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Jeszcze jedno: zmieniam pompe wody to i płyn chłodniczy raczej trzeba wymienić? Rozumie że aby wymienić wielorowkowy to można to zrobić później bez ingerencji w rozrząd?

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Tak, pasek wielorowkowy można wymienić w dowolnym momencie

RONI
    Gość

Domyślnie

A co do dźwięków...
    u mnie tuż po zakupie, na rozgrzanym silniku słychać było ciche poświstywanie (tylko na ciepłym). Dźwięk jakby piszczący pasek ale b. cichy. Jakby któraś z rolek. Czasem słyszałem to stojąc w korku przy otwartym oknie, a najczęściej pod domem gdy otworzyłem drzwi, zgasiłem silnik i świst ten zwalniał wraz z obrotami silnika.
    Z początku myślałem że któryś z pasków. Popsikałem sprayem żeby zlokalizować który, ale bez zmian. W końcu zlokalizowałem, że to z obudowy rozrządu.
    Dziś jest cicho, jednak od czasu do czasu coś "świśnie" - na pewno jednak nie tak często jak kiedyś.

Dodam, że rozrząd wymieniony przy 151.000 w czerwcu 2007. Obecny st. licznika 192.000. Auto stało kilka tygodni niejeżdżone, zanim trafiło do mnie.

Jakieś sugestie co to może być? I jak z wymianą rozrządu? - tzn. kiedy najpóźniej w tym przypadku?

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał RONI Zobacz post
    A co do dźwięków...
    u mnie tuż po zakupie, na rozgrzanym silniku słychać było ciche poświstywanie (tylko na ciepłym). Dźwięk jakby piszczący pasek ale b. cichy. Jakby któraś z rolek. Czasem słyszałem to stojąc w korku przy otwartym oknie, a najczęściej pod domem gdy otworzyłem drzwi, zgasiłem silnik i świst ten zwalniał wraz z obrotami silnika.
    Z początku myślałem że któryś z pasków. Popsikałem sprayem żeby zlokalizować który, ale bez zmian. W końcu zlokalizowałem, że to z obudowy rozrządu.
    Dziś jest cicho, jednak od czasu do czasu coś "świśnie" - na pewno jednak nie tak często jak kiedyś.

Dodam, że rozrząd wymieniony przy 151.000 w czerwcu 2007. Obecny st. licznika 192.000. Auto stało kilka tygodni niejeżdżone, zanim trafiło do mnie.

Jakieś sugestie co to może być? I jak z wymianą rozrządu? - tzn. kiedy najpóźniej w tym przypadku?
    Wymiana rozrządu co 60 tyś. km
    A popiskiwanie może być spowodowane pompą wody lub rolkami urządeń pomocniczych, najlepiej zrzucić pasek wielorowkowy i na odpalonym silniku ewentualnie sprawdzić czy jest tak samo.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

RONI
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Wymiana rozrządu co 60 tyś. km
    A popiskiwanie może być spowodowane pompą wody lub rolkami urządeń pomocniczych, najlepiej zrzucić pasek wielorowkowy i na odpalonym silniku ewentualnie sprawdzić czy jest tak samo.
    Problem w tym, że ten "świst" jest niestety jak ból zęba - jesteś tuż przed wejściem do gabinetu, a tu nagle jak ręką odjął...z tą tylko różnicą, że wiesz który ząb cię bolał

Więc co do paska i pompy - jak już wspominałem, w chwili obecnej zdarza się to b. rzadko i żeby to wyeliminować, musiałbym go zdjąć i pojeździć dzień bez, co jak wiadomo nie wchodzi w rachubę.
    Ale faktycznie - może to właśnie jest przyczyną.

Tylko czemu przedtem świstało właściwie codziennie, a teraz nagle ustało? A przynajmniej częstotliwość tego zmalała o 90%?

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Roni a pewny jesteś że to od pasków, u mnie tak "świszczy" wentylator od chłodnicy zwłaszcza jak był używany nawiew/klima

RONI
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cin_ek Zobacz post
    Roni a pewny jesteś że to od pasków, u mnie tak "świszczy" wentylator od chłodnicy zwłaszcza jak był używany nawiew/klima
    Paski, jak już pisałem na pewno nie. Jeśli już to któraś z rolek.
    Ale głowy nie dam, bo wiadomo jak to jest - stuki, puki, gwizdy, itp. przenoszą się na sąsiednie elementy i ciężko zlokalizować.
    Sprawdziliśmy jednak we dwóch, tzn. ja nasłuchiwałem pod maską, a znajomy gasił i odpalał silnik, bo wtedy najbardziej można było to usłyszeć, kiedy silnik schodził z obrotów a świst był słyszalny jeszcze ułamek sekundy.

Rozchyliłem obudowę rozrządu i wg. mnie to na 100% stamtąd...ale co dokładnie, tego właśnie nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez RONI ; 05-10-2009 o 19:12

dominik.puch
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=RONI;227283]Paski, jak już pisałem na pewno nie. Jeśli już to któraś z rolek.
    Ale głowy nie dam, bo wiadomo jak to jest - stuki, puki, gwizdy, itp.

mialem podobny problem...raz bylo cicho i przyjemnie nastepnym raze swist i gwizd, zaczynalo sie przy odpaleniu silnika albo albo, okazalo sie ze rolka paska wielorowkowego.. napinacz byl ok ale ze kupilem komplet to wymienilem wszystko.. teraz jest ok