Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: JTDM 2.0 zgasł po 3 km i nie odpala

Użytkownik Świeżak Avatar Zefir
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta JTDm 170 TCT

Domyślnie JTDM 2.0 zgasł po 3 km i nie odpala

Witajcie..
    Dziś po nocce i obecnych mrozach Julka może bez entuzjazmu, ale odpaliła i po przejechaniu ok 3 km zgasła na światłach. Check i brak S/S.
    Po resetowaniu stacyjką czy aku łapie na chwilę i gaśnie.
    Jestem po wymianach oleju, wszystkich filtrów włącznie z tym paliwa, a także sprzęgieł i dwumasy (niecałe 2 tyś km)
    Aku czasami doładowuje i wydaje mi się, że nie jest super idealny, ale czy to może być przyczyna?
    Zabrać do domu i doładować?
    Paliwo zamarzło? Niby leję vervę ostatnio.
    Julka 2011 170KM Tct przebieg 204 kkm.
    Może jakieś sugestie?
    Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

No i okazało się, że paliwo zamarzło [emoji16]
    Verva..
    Podgrzany filtr gorącą wodą i puściło.
    Nigdy więcej już tego paliwa.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Mi zaczęło telepać budą przy 120 . . . już w głowie miałem te przeguby wewnętrzne o których wspominali . . . a to śnieg mi sie skleil do felg i po myciu cisza
    Akurat ta noc była mrozniejsza, swoja drogą mi by sie to dziwne wydawalo ze akumulator skoro Ci odpalil, za niewielki dystans zgasl i przy probach odpalenia łapal "na chwile"

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Zefir Zobacz post
    No i okazało się, że paliwo zamarzło [emoji16]
    Verva..
    Podgrzany filtr gorącą wodą i puściło.
    Nigdy więcej już tego paliwa.
    To nie wina Vervy, tylko stacji, że dopuściła do obrotu letnią wersję. Może im verva nie schodzi tak jak zwykły ON.

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Kolego po co lejesz do baku takie wynalazki, myślisz, że ta Alfa będzie lepiej od tego jeździła ? Lej zwykłego diesla bo takiego tankuje 99% kierowców, dostawy są częste i świeże, takie paliwo nie leży długo w zbiornikach na stacji w przeciwieństwie do tego hiper szajsu. Druga rzecz to ci powiem, że niby Orlen to jedna firma/stacja/paliwo a gówno prawda. Otóż u mnie są dwa Orleny, jeden przy krajówce i drugi w mieście i wyobraź sobie że jakość paliw na tych stacjach jest zupełnie inna. Juz nie chce mi sie opisywać szczegółowo jak zatankowałem tam motocykl i zdychał po drodze, ale któregoś pięknego dnia widzę, że jest cysterka z paliwem i tankują zbiorniki , podjeżdźam i nie wierzę, to nie cysterka Orlenu tylko jakiś prywaciarz z zadupia co bawi się w rozlewnię paliw. Czyli albo nielegalnie albo ajent stacji może sobie lać co chce.

Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał carramba Zobacz post
    Kolego po co lejesz do baku takie wynalazki, myślisz, że ta Alfa będzie lepiej od tego jeździła ? Lej zwykłego diesla bo takiego tankuje 99% kierowców, dostawy są częste i świeże, takie paliwo nie leży długo w zbiornikach na stacji w przeciwieństwie do tego hiper szajsu. Druga rzecz to ci powiem, że niby Orlen to jedna firma/stacja/paliwo a gówno prawda. Otóż u mnie są dwa Orleny, jeden przy krajówce i drugi w mieście i wyobraź sobie że jakość paliw na tych stacjach jest zupełnie inna. Juz nie chce mi sie opisywać szczegółowo jak zatankowałem tam motocykl i zdychał po drodze, ale któregoś pięknego dnia widzę, że jest cysterka z paliwem i tankują zbiorniki , podjeżdźam i nie wierzę, to nie cysterka Orlenu tylko jakiś prywaciarz z zadupia co bawi się w rozlewnię paliw. Czyli albo nielegalnie albo ajent stacji może sobie lać co chce.
    Sądziłem, że czasy kiepskiej jakości paliwa już się skończyły..
    I masz rację, myślałem, że tankując paliwo premium, auto będzie miało dostarczane lepsze paliwo na trudne warunki zimowe. Paradoksalnie zatankowałem gorsze.
    Czyli nie warto tankować tzw lepszego paliwa poszczególnych sieci?
    Niektóre mają w nazwie "arktyczne" i wręcz zachęcają, by takie lać.
    Póki co na pewno zraziłem się do Orlenu, a co ciekawe znajomy serwisant z Alfy jak robiliśmy diagnostykę potwierdził, że klienci zgłaszali jakieś problemy właśnie po zatankowaniu vervy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    była AR147, 1.9 jtdm; była Giulietta 2.0 JTDm 170km,była VELOCE TBi,Jest Stelvio

Domyślnie

ja zawsze gdy temp miała spadać poniżej -10 st C dodawałem depresator, polecam Diesel Skyyd Black Arrow

a teraz mam benzynę

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał Zefir Zobacz post
    Sądziłem, że czasy kiepskiej jakości paliwa już się skończyły..
    I masz rację, myślałem, że tankując paliwo premium, auto będzie miało dostarczane lepsze paliwo na trudne warunki zimowe. Paradoksalnie zatankowałem gorsze.
    Czyli nie warto tankować tzw lepszego paliwa poszczególnych sieci?
    Niektóre mają w nazwie "arktyczne" i wręcz zachęcają, by takie lać.
    Póki co na pewno zraziłem się do Orlenu, a co ciekawe znajomy serwisant z Alfy jak robiliśmy diagnostykę potwierdził, że klienci zgłaszali jakieś problemy właśnie po zatankowaniu vervy.
    Kolego, tankuj normalną ON i to wystarczy. Jak chcesz polepszyć to co 2-3 bak dolej 250ml oleju Orlen 2T czerwony do baku (na pełny bak paliwa) a układ wtryskowy odwdzięczy ci się bezawaryjną pracą przez długie lata. Temat o oleju 2t jest na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Jeszcze Lancia, będzie Alfa?

Domyślnie

Również mi zamarzło paliwo. Przy -17*C. Też był normalny rozruch silnika, potem kilkuminutowa praca i silnik zgasł.
    1.9 JTDM, filtr paliwa UFI wymieniony w listopadzie ub. roku. Zatankowane do pełna zwykłym ON+ dolany depresator K 2
    Stacja: Crab- sieć kilkunastu stacji na Śląsku.
    Kilka lat wstecz, podobna sytuacja: filtr Boscha, ta sama stacja, paliwo zwykłe, ale bez depresatora. Wówczas był początek stycznia i temp. wynosiła -12* C.
    Więc sądziłem, że powinno wystarczyć samo paliwo rzekomo zimowe.
    W obu przypadkach pomógł demontaż filtra i podgrzanie go.
    Ostatnio edytowane przez alfistajtd ; 12-02-2021 o 21:59

Użytkownik Znawca Avatar Yarek
    Mieszka w
    WLKP.
    Auto
    159 2,4 JTDM Q4 TI, Giulietta 1,4 MA.

Domyślnie

Zobaczcie temat w dziale159/ Brera o zablokowanym kluczyku. To samo. Orlen to shit. To nie stacja, to bar i kawiarnia z piekarnią. Omijam szerokim łukiem. Polecam Circle. Arktyczny.