Hej wszystkim!
Dołączyłam od tygodnia do posiadaczy Alfy, i muszę powiedzieć ze samochodzik (Giulia 2.0 Super 200KM 2019r) sprawia mi ogromna frajdę z jazdy i swojego wyglądu.
Zauważyłam jednak kilka rzeczy o które chciałam podpytać tutejszych expertów / miłośników![]()
1. Czy to możliwe że moja Giulia nie ma składanych lusterek? Próbowałam wyszukać po opcjach czy to trzeba specjalnie dobierać, choć wydaje mi się dziwne że taki samochód nie miałby w standardzie składanych lusterek, szczególnie że są elektryczne i to wydaje się być błahostka która teraz jest standardem w każdym samochodzie. Serio to jest jakaś dodatkowa płatna opcja czy mam jakaś awarię składania? (w ogóle się nie składają - choć wydaje się po wyglądzie ze mechanizm na to jest, a ręcznie się nie da (przynajmniej nie zauważyłam - próbowałam lekko złożyć ale nie idą, a siłować się z nimi nie chce)
2. Jak wygląda aktywacja tego Alfa Connect? I jak sprawdzić czy mam tą opcję? Moja Giulia jest przed liftingowa (2019), i nie ma Android Car (znowu, chyba ze nie zauważyłam jak to uruchomić ale spodziewałabym się opcji jakiejś w menu której u mnie nie ma) - ale łączy dobrze przez Bluetooth więc to dla mnie nie jest dramat. Jednak dziś przy wsiadaniu wyskoczył komunikat ze 'wykryto próbę włamania do samochodu'. Przyznam, ze w jak dla mnie nowiutkim samochodzie nie jest to fajny komunikat i trochę się zestresowałam. Poczytałam tu na forum i widzę ze wiele osób się z tym spotyka, ze pewnie to czujnik gdzieś zareagował na nadmiar deszczu ostatnio czy coś. Jednocześnie doczytałam się o opcji połączeniu z aplikacja Alfą Connect, i to by było super, bo jakby mnie appka informowała w którym momencie niby następują próba włamania, to mogłabym zerknąć na samochodzik od razu i potwierdzić ze tu chodzi tylko o nadpobudliwy czujniczek. W końcu pytanie: Jak sprawdzić czy moja Alfa ma ta opcje (Connect), i jak się sparować pomiędzy komórka a samochodem? Muszę to robić w serwisie? I jak nie ma tej opcji, to ktoś ma doświadczenie z dorzucaniem jej teraz? Kosztowo jak to naliczają?
3. Jak w końcu z paliwem? Bo już różne wypowiedzi czytałam. Niby zalecane 95 - no ale ze chce trochę dbać o samochodzik stwierdziłam ze napoje 98 (technicznie niby lepsze) - ktoś chce tu się podzielić wrażeniami i radami?
Dzięki z góry i sorka za może powtarzające się pytania, ale to forum się już tak rozrosło ze czasami trudno uzyskać w jednym miejscu konkretne odpowiedzi a już wiele godzin tu spędziłam czytając opinie jeszcze przed zakupem![]()