Cytat Napisał nfear Zobacz post
Nie chodzi tu o koszty wymiany a raczej o różnicę zdań między mną a moim tatą :-) ja twierdzę że termostat jest do wymiany a on że jest ok :-)

a jak mogę stwierdzić, że wadliwy jest termostat a nie np czujnik po czym to poznać?

spalanie oscyluje oscyluje w granicach 6l/100km ~80 - 120 km/h
U mnie spalanie około5l więc chyba u ciebie spalanie poszło w góre.

---------- Post dodany o godzinie 22:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:11 ----------

Cytat Napisał Seferiel Zobacz post
No i u mnie pojawił się problem... Tylko mam pytanko... Wymieniałem chłodnicę bo stara przeciekała po wymianie okazało się że silnik ma problem z przekroczeniem 50 C czasem temperatura dojdzie do 70 C ale tylko w korku... Pytanie czy podczas wymiany chłodnicy mechanicy mogli coś uszkodzić (zaznaczam że ze starą chłodnicą jak była w środku woda temp 90-91 C) Bo wmawiają mi że stara chłodnica mogła być zapchana i nie było tego problemu (teraz mam problem z ogrzaniem kabiny - ciepłe powietrze leci ale nie jest tak jak wcześniej, alfa przy wciśnięciu gazu czasem puści dymka co wcześniej się nie zdarzało). Prosiłbym o jakieś rady czy mogę się awanturować z mechanikiem i żądać wymiany termostatu/czujnika? Czy jest możliwość że podczas wymiany chłodnicy uszkodzili jakiś element?

-----
2.4 JTD
Stara chłodnica po prostu mogła nie dawać rady odpowiednio chłodzić więc temperatura była wyższa(normalna) po wymianie chłodnicy wyszło na jaw,że termostat nie działa...tak myśle

---------- Post dodany o godzinie 22:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:15 ----------

Cytat Napisał chris890 Zobacz post
Witam,
proszę o radę w sprawie wskaźnika temperatury w alfie 156 1,9 jtd 105 KM, 2000 rok. Otóż jadąc autem cały czas wskazówka lekko jest powyżej 50 stopni, nawet po dwu godzinnej jezdzie taka się utrzymuje. Czy to jest wina wskaźnika w kabinie czy po prostu uszkodzony jest jakiś element???
Proszę o radę bo alfe mam dopiero od paru dni.
U mnie jest to samo..Latem jak było gorąco wskaźnik wskazywał 70 stopni a teraz trzyma sie koło 50.Sprawdzałem na kompie tylko 8 stopni więcej-więc termostat do wymiany(szykuje już pieniądze)