No to teraz precyzyjniej.
Czy oprogramowanie AR determinuje poziom spalania. Tak. Czy mozna zmienić coś w oprogramowaniu?
Jeśli jakimiś misi misni mini czipami i innym dlubaniem można podnieść moc silnika to może da sie cos zmienić ze spalaniem? W giulia przedliftowa palilo u mnie okolo 11 a w trasie 7-8. Stelvio żłopie 13-14 i nie podoba mi sie to.
Spalanie z 1130KM trasa poznan <> okolice zakopanego. W pierwsza strone na autopilocie z 144km/h, z 30km po lokalnych zaśnieżonych trasach przy 50-70km/h, w drugą też większość na autopilocie + 50km z prędkościami rzędu 170-200. Moim zdaniem dobra dycha to niezłe spalanie. Tak jak ze spalania w miescie nie bylem zadowolony tak tutaj jest naprawde git. Tą sama trase tiguan 2020 z dsg 150KM, z predkosciami rzedu 150km/h palil 8,5/9L.
![]()
Stelvio nie pali tak źle, zauważyłem spory wzrost spalania zima, jednak niedogrzanie robi swoje. Wrzucam zdjęcie z tegorocznego wypadu wakacyjnego. 2800 km samej trasy, 600 km krecenia się lokalnie i taki wynik. Myślę, że nie jest źle jak na auto tej wielkości i mocy.
Nigdy w żadnym aucie nie sugerowałem się wskazaniami komputera, tylko dystrybutor zawsze pod korek i to jest 100% wiarygodne.
Popieram aczkolwiek w stelvio przekłamania są o około 0.1 l więc pomijalne, na początku każde tankowanie sprawdzałem z kalkulatorem, teraz przestałem.
Co do wyższego spalania, poza zima i stylem jazdy przychodzi mi jeszcze do głowy fakt zamontowanego GPFa. W dieslu podczas wypalania znacząco podnosi spalanie, w benzynie pewnie nie inaczej.
W Giulii, przynajmniej u mnie wskazania kompa pokrywają się z tankowaniami. O 0,1-0,2 nigdy się nie spieram. Raz jest równo, czem na +, czasem na -. A co do dłubania przy programie żeby spalił mniej, to trzeba było niestety zakupić inne auto albo diesla. Przecież Kolega Żal bywał chyba na tym forum i zapoznał się z doświadczeniami innych użytkowników?
Dzieki za wpis o pokrywaniu sie wskazań komputera z tankowaniami. Wartościowe to. Szanowny Kolega prezes-tojka pewnie zna sie na rzeczy jeśli chodzi o dłubanie. pan prezes-tojka jest weteranem tego forum wiec pewnie zapoznał sie z doświadczeniami innych użytkowników i wie wszystko albo prawie wszystko.
Ostatnio edytowane przez Leszek_Zal ; 22-12-2021 o 19:11
Zgadza się, śledzę wiele tematów systematycznie, a ten nawet założyłem. Pewnie wszystkiego nie wiem ale na pewno wiele, chociażby z powodu wysłuchiwania podobnych żali od klientów, którzy nie mają pojęcia o technice, mechanice, bo nie muszą. Ale jeżeli chcą zrozumieć dlaczego ich auto pali pod ich nogą 10 l/100 km, a podczas wspólnej jazdy testowej ze mną lub jednym z moich kolegów odczuwalnie mniej, muszą przynajmniej posłuchać tego co im możemy wytłumaczyć. A jak nie chcą, to pozostają z fotkami do porównania - wskazań komputera pokładowego po dwóch jazdach testowych na tej samej trasie w ciągu ok. godziny. Mogą się zastanowić lub żalić. Do siebie. A tak na marginesie: to "tojka" to miał być jakiś sarkazm, złość czy próba obrażenia? Bo totalnie nie zrozumiałem. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez prezes-tk ; 22-12-2021 o 20:03