Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Akumulator do Stelvio

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

kłopot z aku w G/S wynika z badziewnego "inteligentnego" ładowania, a raczej braku ładowania. Czy AGM czy EFB jest bez znaczenia więc nie pisz głupot bo tylko ludzi na koszty naciągniesz.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Koledzy, oczywiście mnie też dotknął problem akumulatora. Kupiłem AGM, po około 6 miesiącach problem może nie wrócił ale. Po konsultacjach w serwisie akumulatorów kupiłem ładowarkę CETEK i po kłopocie. Ładowanie raz na 6 tygodni i nie ma żadnych problemów. Wszystkie odbiorniki włączone.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Po konsultacjach w serwisie akumulatorów kupiłem ładowarkę CETEK i po kłopocie. Ładowanie raz na 6 tygodni i nie ma żadnych problemów. Wszystkie odbiorniki włączone.
    A po co Ci ten CETEK? Ponad 3 lata temu wymieniono mi w ASO akumulator na gwarancji (pół roku po zakupie auta), bo przez ten czas nie działał mi Start&Stop i w końcu zgłosiłem to do ASO, chociaż wcale mi go nie brakowało Od samego początku auto nie widziało żadnej ładowarki, chociaż z racji pandemii czasem stoi nie ruszane przez 7-10 dni
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Ja nie miałem szczęścia do wymiany na gwarancji. Tylko mogę Ci pozazdrościć. Tak naprawdę to nie wiem co sądzić o obecnych akumulatorach oraz całym tym zamieszaniu wokół systemów ładowania (alternator) i odzyskiwania energii. MiTo żony ma 8 lat i akumulator też nie widział ładowarki -wszystko jest OK i start/stop działa.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio First Edition

Domyślnie

Problemy z komunikatem o aku są od zimy. Zrobię tak jak pisaliście i podjadę do warsztatu na sprawdzenie.
    Ponawiam pytania: czy jesteśmy skazani na fabryczną Vartę, czy są inne lepsze baterie? Jaki jest ich koszt?
    Kupiłem Stelvio my17, w sierpniu 21, ma przebieg 60k km.
    Podobało mi się, odłączenie Auto S&G z powodu aku... Wiem o module, który to usuwa, ale boję się ingerencji w elektronikę.
    Jaka jest różnica między afg a efb?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał Domin8 Zobacz post
    Problemy z komunikatem o aku są od zimy. Zrobię tak jak pisaliście i podjadę do warsztatu na sprawdzenie.
    Ponawiam pytania: czy jesteśmy skazani na fabryczną Vartę, czy są inne lepsze baterie? Jaki jest ich koszt?
    Kupiłem Stelvio my17, w sierpniu 21, ma przebieg 60k km.
    Podobało mi się, odłączenie Auto S&G z powodu aku... Wiem o module, który to usuwa, ale boję się ingerencji w elektronikę.
    Jaka jest różnica między afg a efb?
    kup aku o parametrach zbliżonych do OE i tyle - resztę poczytasz na forum- troszkę minut i wiesz- nie ma potrzeby klepać 3 -4 razy w tygodniu tego samego
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	XxY.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	52.7 KB
ID:	282747

Auto

Domyślnie

No to taka odpowiedź na odczepnego Dareek.

Po pierwsze, to zadałem sobie trud i do 2019 na forum nic nie ma o aku. Więc temat nie był klepany.
    Po drugie, jak mam wszystko OE kupować, to po co forum?
    Po trzecie czym innym jest wymiana na gwarancji, czym innym po 5 latach użytkowania.
    Dlatego gdy czytam o tym, że AR zmieniła rodzaj aku w Stelvio to chcę znać różnicę.
    Poza tym, zetknąłem się z opiniami, że Varta obniżyła jakość i stąd moje pytanie o lepsze zamienniki i ich cenę.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Po pierwsze, to zadałem sobie trud i do 2019 na forum nic nie ma o aku. Więc temat nie był klepany.
    Po trzecie czym innym jest wymiana na gwarancji, czym innym po 5 latach użytkowania.
    Dlatego gdy czytam o tym, że AR zmieniła rodzaj aku w Stelvio to chcę znać różnicę.
    Poza tym, zetknąłem się z opiniami, że Varta obniżyła jakość i stąd moje pytanie o lepsze zamienniki i ich cenę.
    TO SLABO PATRZYLES sam kiedyś 2 lata temu zakładałem watek o aku.

Auto

Domyślnie

Pomocni to nie jesteście zbytnio...
    Tamten pisał, że 3-4 w tygodniu o aku pisze, ten dużymi literami 2 lata temu... Zdecydujcie się.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

radze czytać co ktoś pisze bo odpisujesz od rzeczy.
    ad 1. Temat aku jest średnio wałkowany 2 -3 razy w tygodniu bo to - chyba wiele osób mi przyzna głowna wada tych modeli-szukanie nie boli
    ad.2 nikt nie każe Ci kupować aku w ASO tylko o zbliżonych parametrach do oryginału.
    ad.3. nie wiem o co ci chodziło- aku jest aku - wymieniasz i po sprawie jak jest taka konieczność.
    ad.4 AR nigdy nie zmieniła modelu akumulatora - seryjne był i są Varty z logo Alfa Romeo w wersji EFB a nie AGM. różnią sie tylko pojemnością i mocą rozruchowa w zależności od wersji silnikowej (bena diesel).
    ad.5 w dobie wszędobylskiego badziewia marka akumulatora ma pomijalne znaczenie - grunt aby spełniał wymogi auta pod katem parametrów technicznych. Ja kupiłem akurat Varte - kupiłbym np Exide ale nie ma takiego w katalogu o odpowiednich parametrach do Stelvio. Opinie w necie - jak przetrwa 4 lata uznam że ok.