To ciekawe. Jeśli blok nie był planowany to nie zmieni się wymiar o którym piszesz. Więc raczej trzeba uwzglednić ilość materiału usunietą z głowicy podczas planowania. Poniżej zrzut z serwisówki dla 2.0 jtdm odnośnie doboru uszczelki po planowaniu
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
![]()
Ostatnio edytowane przez majkelmu ; 01-12-2022 o 19:05
Głowica pasuje ale osprzęt już nie w głowicy z 166 przynajmniej tej 175km są grubsze trzonki zaworów dokładnie 6mm w 159 jest 5mm więc musisz mieć inne koniki do tego w 159 są trochę dłuższe śruby te którymi mocujesz przystawkę z wałkami i też musisz je mieć z 166.Niestety to że włożysz głowicę z 166 nie gwarantuje ci że ona nie pęknie bo problemem nie jest sama głowica tylko osprzęt który powoduje wzrost temperatury wystarczy porównać sobie kolektory wydechowe i ich przekroje w 166 i 159 temat rzeka kluczem jest EGT to ono zabija głowice w 159 takie jest moje zdanie.
Ja zakupiłem taką od alfy 156 175KM i po sprawdzeniu okazała się również pęknięta w 3 miejscachtakże problem nie dotyczy tylko alfy 159. W starszych alfach też pękają tylko rzadziej prawdopodobnie ze względu na mniejsze obciążenie i inną budowę kolektora wydechowego. Także jak kogoś kusi 2.4 20v to odradzam zakupu bo z tymi głowicami to same problemy. Dodatkowo zdarzają się pęknięcia pod zaworami (jak w moim przypadku w 3 głowicach
) a nie między jak to jest często opisywane przez co są one niewidoczne bez zdejmowania zaworu.
1. Zdjęta z mojego samochodu. 1 Pęknięcie między zaworami i 3 pęknięcia pod zaworami. (Głowica już była robiona w marcu 2021 przez poprzedniego właściciela a także EGR DPF KLAPY OFF)
2. Kupiona używana z Brery. 3 pęknięcia pod zaworami.
3. Kupiona używana z 156. 2 pęknięcia pod zaworami.
O ile nie przeinaczę słów gościa od głowic to nie warto spawać tych głowic ponieważ pęknięcia są "Głębiej" i po spawaniu takiej głowicy sytuacja po jakimś czasie się powtórzy.
Zgadza się w 156 i 166 też pękają ale nie znamy historii samochodów w których te silniki były zamontowane, lejący wtrysk zabije każdą głowicę o ile wcześniej nie zrobi dziury w tłoku w VW 2.0 tdi na pompkach też pękały głowice ale co z tego jak nową można było kupić za 2000 w zamienniku bo była dostępna a w przypadku 2,4 JTDm lipa nie ma głowic.
1. Znikanie płynu
2. Dymienie przy odpaleniu przez jakiś czas
3. Jak stałem na światłach to po czasie zaczynało dymić jak było chłodno.
4. Wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia.
5. Wywalanie płynu do góry po odkręceniu zbiorniczka wyrównawczego.
6. Czasem trzeba było dłużej kręcić rozrusznikiem.
[lang=en]Hello guys, I have a big problem,
I changed the head of my private alfa 159 2.4 jdtm because the old one was cracked. I bought new head sent it to the people who are refubrishin head, and everytning was okay.I used a gasket with one hole which is 1.05 mm elring, ( the original one I measured it around 0.80- 0.85mm)
Now I started the car and I have a lof ot black smoke and the car is not running like before.
When I was waiting the new head, I gave the turbo to be repaired so it have a new middle part.
The car smoke too much black and the garage is going dark for 1 minute. Please give me some advice . There are not errors or engine cheks[/lang]
Also we checked the timing a couple of times and everything is okay!
Ostatnio edytowane przez Kiril ; 10-01-2023 o 22:54