Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    No właśnie przecież ten test drugi, co wrzuciłem, to nie jest dla autorów dowodem, że są złe, no właśnie wprost przeciwnie, stare auto, bateria do wymiany, a tutaj proszę, przejechał 35 km.
    W artykule nie podali jeszcze jednej drobnej rzeczy. Ile prądu naładowali do baterii, żeby te 35km przejechać.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Czyli, ogólnie nic się nie stało No dobrze to poczekaj, czy jakiś producent określa żywotność silnika spalinowego na dziesięć lat? Nie chodzi mi o gwarancję, tylko żywotność. Czyli, jak producent powie, że coś wytrzyma 10 lat i padnie, to znaczy nie padnie, ale robi ekstremalne 35 km zasięgu to ok?
    Reasumując, według Ciebie ten przypadek jest jednostkowy i ogólnie nie tyczy się problem ogółu, tak? To czemu piszesz, że w ogóle ten samochód to gówno? A które elektryki to jeszcze gówno, a które już nie gówno i są super?
    Czyli mówisz, że ogólnie zmniejszanie zasięgu z wiekiem, nie występuje i cierpi na to tylko ten gówniany Leaf, a no to ok, przepraszam, za to, że podniecam się głupotami.
    ale czekaj, czy mozesz mi odpowiedziec na proste pytanie? Jak w jednym, 10 letnim aucie spalinowym padnie silnik, to znaczy, ze cos jest nie tak z autami spalinowymi?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Świeżak Avatar andie
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Giulia 2.0 USA; Lancia Delta t-jet

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Gówniany samochód, z mizernym zasiegiem jak był nawet nowy , ze starą, gównianą baterią (jej producent sam okreslal jej zywotnosc na 10 lat), która nijak się ma do obecnych, w ilosci sztuk JEDEN. I to jest dla nich kolejny, koronny dowód.
    no to który inny 10 letni jest ok i trzyma baterię?
    A jeśli ciężko o takiego, z czego wywodzisz że obecne, gdy będą miały 10lat, będą trzymać baterię?
    Czy jednak wszystko teraz ma być na 5lat/okres gwarancji, a potem do "piachu" i nowe. No i co to ma wspólnego z ekologią
    Swoja drogą czym my będziemy jeździć, skoro średnia wieku naszych auto to 14 lat...

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

no na pewno lepsza ankieta na 147 osób, niż "wydajemisie" forumowiczów, czy nie? a moze zdanie "autora tekstu", ktoremu "ładowarka sie nie wyrabia" (ale klikniecia juz sie zgadzają)?
    Żeby udowodnić, że nie ma problemów to na pewno zdecydowanie lepsza ankieta wśród fanatyków EV

Ciekawi mnie tylko dlaczego na początku grudnia na grupach kierowców EV nagle wysypały się posty dotyczące problemów z ładowaniem i jego prędkością... Hmm...

Nom,

https://www.forum.alfaholicy.org/for...olecacie_.html

1300 stron poswieconych wpływowi roznych specyfików na klekotanie silnika. Całkowicie normalna sprawa, nie jakas tam religia
    Nom, wrzuciłeś idealny przykład tego o czym pisałem, tyle, że na forum ICE Brawo Ty!

No tak. Jak ktoś zaleje diesla, do benzyny, albo płynu do spryskiwaczy do oleju, albo wrzuci wsteczny, zamiast jedynki, to jest idiotą. Ale jak ktos nie umie korzystac z elektryka, to jest wina elektryka
    Jak ktoś zaleje Diesla do benzyny na stacji benzynowej, to jestem pełen podziwu, bo... pistolet do Diesla jest zazwyczaj grubszy niż wlew w benzyniaku To wtedy rzeczywiście jest idiotą, do tego silnym idiotą
    A jak ktoś dojeżdża do szybkiej ładowarki z podgrzaną odpowiednio baterią i po podpięciu prędkość ładowania oscyluje w okolicach 20-30kW, a powinno być min. 80kW to wina użytkownika?
    Jak dojeżdżasz do ładowarki, która w teorii działa, ale po podpięciu nie da się uruchomić sesji i nawet resetowanie jej zdalnie przez serwis nie pomaga to również wina użytkownika?

Muszę im w takim razie odpisywać, że przecież to wina użytkownika, bo nie umie w EV

PS. Co z tym serwisem w Poznaniu, bo szukam, szukam i nawet najmniejszej wzmianki o tym się nie da znaleźć... ?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ten Leaf... w 2013 roku kosztował uwaga _od_ 126080 zł . sto trzydzieści tysięcy. Wtedy Mazda 6 kombi , zaczynała się od _poniżej_ 100000 (SkyGo) , z ładownością, użytkowością a i nawet w tej bidawersji lepszym 0-100 i Vmax . 130 to chyba skypassion była, automat od 110tys.

Cen kompaktów jak 3ka nawet nie porównuję.

Dla alergików aut na "M" myślę że można tu równie dobrze przyłożyć Passata, Mondeo, 508 czy cokolwioek spalinowego - coś potrafiącego poza dojazdem do i z pracy zrobić co samochody robią.
    Normlanie służyć kierowcy i być zawsze gotowe, a nie mieć właściciela jako sługę dla auta (ta wspomniana wyżej podróz do Hiszpanii z 14 ładowaniami - dostowowaliśmy nasz rytm do ładowarek spaliśmy w samochodzie (! ja pamiętam takie czasy jak miałem kilka lat w zasadzie fajne ale...)

I ten Nissan za stotrzydzieści tysięcy przy 70ciu kilku tysiącach przebiegu (toż to nówka powinna być wciąż) jedzie 30 kilometrów i kaput. Zresztą niezuzyty jedzie ile ? 160 przy jakim V.. A tamte jeżdżą bez dotykania. Robiac różne inne dziwne rzeczy poza ogrzewaniem i świeceniem światłami.

Aha jego wyposażenie za 130 tys zł: (w 2013 trochę więcej warte niz teraz tak BTW)

16" felgi stalowe z oponami 205/55R16

Chromowane klamki

Dwubiegowa wycieraczka z regulacją częstotliwości pracy przerywanej

Halogenowe reflektory przednie

Lusterka boczne w kolorze czarnym

Wycieraczka tylnej szyby z możliwością pracy przerywanej

Zderzaki przedni i tylny w kolorze nadwozia

Światła przeciwmgłowe ze światłami do jazdy dziennej

Ciemnoszara przednia konsola środkowa z dwoma uchwytami na kubki

Duży schowek

Pokrowiec na okulary przeciwsłoneczne

Regulacja wysokości siedzenia kierowcy

Składana tylna kanapa dzielona w proporcji 60/40

Tylny uchwyt z wieszakiem

Wykończenie z czarnej tkaniny

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post

napisałem. "Po co w takim razie producenci wprowadzają na rynku EU takie wynalazki jak duża buda z silnikiem od kosiarki? I pytanie jak te się sprzedają."

Wystarczy pogrubić, czy jeszcze trzeba większą czcionką? Chyba że dla ciebie jest za trudne ogarnięcie ze zrozumieniem 2 zdań.
    A jaki masz z tym problem?Boli Cię,że ktoś chce kupić auto z małym silnikiem?
    Czy ktoś zmusza Cię do kupienia auta w dużej budzie z silnikiem od kosiarki?
    Może powiedz, gdzie spotkała Cię taka przykra sytuacja to spróbujemy coś zaradzić?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    A jaki masz z tym problem?Boli Cię,że ktoś chce kupić auto z małym silnikiem?
    Czy ktoś zmusza Cię do kupienia auta w dużej budzie z silnikiem od kosiarki?
    Może powiedz, gdzie spotkała Cię taka przykra sytuacja to spróbujemy coś zaradzić?
    Tak zmusza. Chcę Forda EcoSport 2.0. I co? I gucio. Nie mogę. A Amerykanin może. Chcę Nissana Z Performance i co? To samo.
    Ktoś chce kupić duże auto z małym silnikiem i może. Ktoś inny chce kupić małe auto z dużym silnikiem i nie może. a jeszcze nie dawno mógł (patrz ginąca w oczach oferta hot hatchy segmentu B i C).
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 02-01-2023 o 19:36

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

ale czekaj, czy mozesz mi odpowiedziec na proste pytanie? Jak w jednym, 10 letnim aucie spalinowym padnie silnik, to znaczy, ze cos jest nie tak z autami spalinowymi?
    Z taką demagogią to weź się zapisz do PiSu. Chłopie zrobisz karierę.
    Serio nie widzisz różnicy w awarii silnika spalinowego, a efektu spadania zasięgu aut elektrycznych wraz z ilością ładowania? Uważasz, że to zjawisko tego leafa jest tak odosobnione i jakbyśmy wzięli 10 leafów z podobnym przebiegiem i z podobnym wiekiem, to byłoby inaczej? W ilu? W 9? Znaczy tylko ten jeden był taki felerny? A to ja przepraszam

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Dawno nie zaglądałem do tego wątku, ale widzę, że nadal kopiecie się koniem No to Szczęśliwego Nowego Roku Wam życzę
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Z taką demagogią to weź się zapisz do PiSu. Chłopie zrobisz karierę.
    Serio nie widzisz różnicy w awarii silnika spalinowego, a efektu spadania zasięgu aut elektrycznych wraz z ilością ładowania? Uważasz, że to zjawisko tego leafa jest tak odosobnione i jakbyśmy wzięli 10 leafów z podobnym przebiegiem i z podobnym wiekiem, to byłoby inaczej? W ilu? W 9? Znaczy tylko ten jeden był taki felerny? A to ja przepraszam
    Proste pytanie, a ty nie umiesz na nie odpowiedziec?

Oho, widzę teraz beda się utwierdzac we własnych przekonaniach na podstawie gównianego auta sprzed 10 lat, którego nikt nie chciał kupować
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 02-01-2023 o 19:55
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była