A Rysiek z klanu jakie ma zdanie ? Bo hołek powie wszystko byle mu zapłacili za reklamę.
A Rysiek z klanu jakie ma zdanie ? Bo hołek powie wszystko byle mu zapłacili za reklamę.
https://insideevs.com/news/662346/vw...035-interview/
tu tak jeszcze dla tych co sie podniecali e-paliwami, z waszego ulubionego zrodlaa przeciez podobno prezesi nie moga sie mylić
![]()
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Elektryczne gówno będą rolnikom wciskać:
https://motoryzacja.interia.pl/motof...wa,nId,6716964
Poniżej film, który mimo nieco nieskładnej narracji ( do wybaczenia ) pokazuje - tym, którzy mają jeszcze trochę oleju w głowie - jak elektryczne gówno wypada w porównaniu z klasykami w tej samej cenie:
https://www.youtube.com/watch?v=fAfXGfrdkg4
Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.
Nie ma to jak odtąbić sukces na wyrost.
na początku artykułu: "Holendrzy twierdzą, że już mogą wykonać taką "zabudowę" dla ewentualnych nabywców, a ciągnik dowiódł swojej przydatności w polu."
na końcu tego samego artykułu: "Pojawił się jednak pewien problem, który stawia sensowność takiej konwersji pod dużym znakiem zapytania. Korzystając z instalacji "siłowej" (trzy fazy, 32 ampery) naładowanie baterii od zera do 100 proc. pojemności trwa - uwaga - między 18 a 19 godzin......W "codziennym" użytkowaniu nie jest to problemem, ale w okresie żniw, gdy maszyny pracują nieustannie przez wiele godzin ze zmieniającymi się kierowcami, konieczność wyłączenia ciągnika z użytku na tak długi okres wydaje się być istotną przeszkodą."
Lato, trzeba zebrać zboże z pola, idzie burza.... burza poczeka, bo się ciągnik ładuje.
Ta zdolność do 8godzin pracy z 360kWh baterii chyba też liczona trochę na wyrost (360/8=45kW na godzinę. pewnie liczone przy jakimś oprysku, czy innej lekkiej pracy. ciekawe ile by to z pługiem wytrzymało.). Pewnie tak jak z ciężarówkami tesli. niby na 600km zasięgu, ale jak przyszło co do czego, to Pepsi wysyła w trasy 160km.
Można by w tym miejscu antycypować kilka anegdotycznych zdarzeń z udziałem ciągnika elektrycznego, ale to już przestaje być śmieszne. Rolnik leasinguje maszynę, która ma ciężko pracować by zarabiać. Pracować musi zgodnie z wymogami dyktowanymi przez ten rodzaj działalności i przez naturę. Niestety tu także wkracza infantylna ideologia ludzi ułomnych, więc rolnik będzie ładował ciągnik. Oby tylko potem nie doszło do "nielegalnego wypalania traw wraz z ciągnikiem" z powodu pożaru baterii.
Chwilę poczytałem jakieś tam forum o elektrykach, gdzie pełno zwolenników. Wiem już, po co są tak wielkie tablety w teslach:
- aby pokazać płaczącym dzieciom góry, w które nie udało się dojechać
- aby zamówić "BIIIIIIIG Maca" na czas ładowania
- aby zmieścić na ekranie wszystkie czterdzieści ładowarek na trasie na raz
Miałem właśnie to wrzucić. Nie kumam tego, aż nawet 8 godzin w polu, niesamowite. Czyli rolnictwo, jak w budżetówce, 8-16 i koniec, bo naładować sprzęt trzeba, tylko 18 godzin, to nie zaczniemy jutro o 8ej... Jest gdzieś granicą tego absurdu? No i cena, jakieś dwa razy, to co teraz spalinowy. Sukces
Ale po co zbierać? Zboże przyjedzie z Ukrainy, gdzie go zbiorą normalnym sprzętem. Tutaj będą śmigać zeroemisyjnie chyba przy trawnikach, bo jak tak dalej pójdzie to przy czym innym nie będzie co robić
"Maszyna dowiodła swojej przydatności w polu, ale kwestie związane z ładowaniem wymagają dopracowania."
Dopracowywać to można kształt błotnika, położenie reflektorów itp., a nie istotę pojazdu na baterię - żałosną gęstość energii w objętości i masie oraz fatalny czas jej uzupełniania.
Za chwilę lokalny ideolog zacznie Ci pisać po raz setny o małej sprawności silnika spalinowego i o wielkiej sprawności elektrycznego. Zapomni przy okazji wsponieć o tym, ile energii bateria traci na targanie własnej masy oraz o tym, że uczciwie byłoby rozpatrywać efektywność samochodu jako całości.
Naraziłeś się.
- - - Updated - - -
To tylko na początek. Jeśli rolnik ma dwie takie maszyny i przy okazji dwie tesle, to potrzebuje mega ładowarki. Chyba, że podpier...li komuś całą farmę fotowoltaiczną.