Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    No patrzac na to, jakimi autami jezdziłem, to koszty użytkowania jakoś chyba nigdy nie były dla mnie istotne. I jeszcze raz - w przeciwienstwie do was, potrafie swoją własną opinię, oddzielić od obiektywnych faktów - może ja nie, ale jak pokazują wszelkie badania rynkowe, koszty uzytkowania są dla ludzi bardzo istotne.
    Jeśli twoja opinia jest sprzeczna z "obiektywnymi faktami" (są fakty nieobiektywne?), to sam stawiasz się w pozycji... głupka? foliarza? idioty?
    Martwię się o ciebie. Osoba tak uświadomiona ekologicznie będzie dalej truć środowisko? Jak zniesie to twoje sumienie? Będziesz mógł spać spokojnie, mając świadomość, że gdzieś po drodze minąłeś Żuczka, który wdychając spaliny z TWOJEGO samochodu może umrzeć na raka płuc??? Jak ty tak możesz????

no to chyba jak ktoś ma poważną wadę wzroku
    W obu jest gwiazda na masce? jest. w środku są tablety? są. trochę to brzmi jakbyś szukał wymówki dla kupna spalinówki.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Tyle że te decyzje będą miały swoje konsekwencje za kilka lat, kiedy portfolio samochodów spalinowych zacznie drastycznie spadać.
    To prawda, jeśli sie założy, że ten zakaz rzeczywiscie był potrzebny, zeby wykonczyć spalinową motoryzację. Ja uważam, ze nie był potrzebny. Ludzie tutaj myślą, ze te dwa rodzaje napędów mogą funcjonować obok siebie, kto by chciał kupić taki, ten kupuje taki, i nic by sie dla uzytkowników aut spalinowych nie zmieniło. Tylko, ze jest to nieprawda. Kazdy sprzedany elektryk to jedno niesprzedane auto spalinowe. Mniejszy wolumen, to wyzsze koszty, wyzsze koszty, to wyzsze ceny, mniej kasy na rozwój itp itd. Mniej aut spalinowych, wiec i mniejsze zapotrzebowanie na paliwo - zamykamy stacje benzynowe. Serwisy to samo. Pozostaje coraz mniej powodów, zeby jednak kupić auto spalinowe, i spirala się nakręca.

Tak ze jak najbardziej - to juz sie dzieje, ale nie ma to nic wspolnego z zakazem za 12 lat, tylko jest to normalny rynkowy mechanizm, bo przypominam, zakaz dzisiaj nie obowiązuje, i ludzie kupuję te auta z własnej woli.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Nieźle kolega się wpakował z tym Nissanem, dał 300 tyś. za taki pasztet - żeby z z tak dużą baterią nie zrobić 230km na drodze szybkiego ruchu to wydajność musi być bardzo niska, zużycie musiał mieć mocno powyżej 30 KWh to straszna porażka chyba że pędził na złamanie karku. I co się stało, stanął w polu?
    Nie, postoju na takie trasie bym nie planował, chociaż w tym Nissanie może trzeba by było.
    ... bo szyny były złe i podwozie też było złe...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Jeśli twoja opinia jest sprzeczna z "obiektywnymi faktami" (są fakty nieobiektywne?), to sam stawiasz się w pozycji... głupka? foliarza? idioty?
    Martwię się o ciebie. Osoba tak uświadomiona ekologicznie będzie dalej truć środowisko? Jak zniesie to twoje sumienie? Będziesz mógł spać spokojnie, mając świadomość, że gdzieś po drodze minąłeś Żuczka, który wdychając spaliny z TWOJEGO samochodu może umrzeć na raka płuc??? Jak ty tak możesz????
    ??? Ale kto tu kiedykolwiek twierdził, ze nie moze istniec cos takiego jak osobista preferencja? Problem z wami jest taki, ze wy z tych subiektywnych preferencji usiłujecie zrobić fakty, albo próbujecie na siłę zracjonalizować (a jak trzeba swoja racje udowodnic, to wszystkie chwyty dozwolone) ja tu pamiętam, chyba tomaz próbował tutaj mnie przekonać, że dzwiek z wydechu jest obiektywną wartością, powołując się na ilość wyświetlen na filmiku z YT

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    W obu jest gwiazda na masce? jest. w środku są tablety? są. trochę to brzmi jakbyś szukał wymówki dla kupna spalinówki.
    no to jednak polecam wizytę u okulisty
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

W Europie dochodzą jeszcze kary dla producentów trujących samochodów. Europa przoduje pod względem nacisku na elektryfikację a dzieje się tak dlatego, iż dla naszego kontynentu przesiadka na elektryki jest dodatkowo atrakcyjna ze względu na ograniczenie importu drogiej, często uzależniającej politycznie ropy.
    Na pewno w tym co piszesz jest prawda, w ruchu miejskim auta EV są na pewno mniej uciążliwe. Tylko czy nie lokalnie, a emisja nie jest przenoszona gdzie indziej. Ok, dużo zależy od miksu energetycznego i myślę, że podobne samochody, EV i spalinowy, ev wychodzi na plus. Tylko zobacz w jakim kierunku to idzie, jakieś mastodonty typu iX czy EQS po blisko 3 tony? No i z uniezależnianiem się jest, chyba też nie do końca, bo zamiast krajów z ropą, uzależniamy się już po całości od Chin.

- - - Updated - - -

Tak ze jak najbardziej - to juz sie dzieje, ale nie ma to nic wspolnego z zakazem za 12 lat, tylko jest to normalny rynkowy mechanizm, bo przypominam, zakaz dzisiaj nie obowiązuje, i ludzie kupuję te auta z własnej woli.
    Cytując ciebie, masz na to jakieś dowody, czy opierasz się jedynie na swoim "przeczuciu wyroczni"? Zrobiłeś ankietę z Klientami? Czyli, jak ktoś myśli inaczej - wyssane z palca, widzi mi się. Jak tobie się wydaje, to tak jest. Spoko, przekonałeś mnie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Nieźle kolega się wpakował z tym Nissanem, dał 300 tyś. za taki pasztet - żeby z z tak dużą baterią nie zrobić 230km na drodze szybkiego ruchu to wydajność musi być bardzo niska, zużycie musiał mieć mocno powyżej 30 KWh to straszna porażka chyba że pędził na złamanie karku. I co się stało, stanął w polu?
    Nie, postoju na takie trasie bym nie planował, chociaż w tym Nissanie może trzeba by było.

Ja mam trochę inny punkt widzenia niż koledzy Tomtrz i AdiCarrion odnośnie zakazu sprzedaży samochodów spalinowych. Oczywiście obecnie on nie obowiązuje ale zgadzam się że ma bardzo duży wpływ na decyzje producentów samochodów..
    Chwila, chwila, ja NIGDZIE nie napisałem,że ta decyzja nie ma wpływu na strategię producentów-to już ktoś dopowiedział za mnie (co już widzę staje się tradycją na forum).Ja napisałem,że ten zakaz nie ma wpływu na obecnie KUPUJĄCEGO auto (no dobra, na 99% obecnie kupujących auto, bo zawsze znajdzie się wyjątek)

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Cytując ciebie, masz na to jakieś dowody, czy opierasz się jedynie na swoim "przeczuciu wyroczni"? Zrobiłeś ankietę z Klientami? Czyli, jak ktoś myśli inaczej - wyssane z palca, widzi mi się. Jak tobie się wydaje, to tak jest. Spoko, przekonałeś mnie.
    https://www.theaa.com/about-us/newsr...n-ev-aa-survey

już pomijając, ze to nie tak powinno działac jak byś chciał, ze rzucasz sobie absurdalną tezę, i to ja mam ci udowadniac, ze sie mylisz. Cos wątpie niestety, ze słyszeliście o czajniczku russella Bo mówienie, ze ktos kupuje dzisiaj elektryka, przez zakaz za 12 lat, jest po prostu komiczne.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Polacy są tak przestraszenii zakazem który ma wejść w 2035 "ale jest ważny już dzisiaj", oraz wszechobecną propagandą i i "głosami dookoła" że w pierwszej 20 aut zakupionych w tym roku nie ma ani jednego elektryka,
    https://www.wyborkierowcow.pl/sprzed...ale-2023-roku/
    Jeśli chodzi o resztę świata to tylko Tesla się załapała do pierwszej 20-pozostałe to spalinowe.
    No, ale przecież ten zakaz wpływa na decyzje zakupowe, prawda?

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    No, ale przecież ten zakaz wpływa na decyzje zakupowe, prawda?
    Bo mówienie, ze ktos kupuje dzisiaj elektryka, przez zakaz za 12 lat, jest po prostu komiczne.
    Jesteście mistrzami manipulacji. Ogólnie się zaczęło od tezy, że zakaz klepnięty na 2035 ma wpływ na decyzję koncernów i na to co się tam dzieje pod kątem wprowadzania kolejnych modeli, silników, rozwoju inwestycji i będzie miał wpływ na gamę znacznie wcześniej niż w roku wejścia zakazu i w tej kwestii działa już dzisiaj (bo na pewno jest brany pod uwagę przez włodarzy i osoby decyzyjne. Chyba że uważacie, że koncernami zarządza się nie patrząc co bedzie za 10 lat i ten zakaz w ogóle nie wpływa na decyzje, kierunki inwestycji wybierane już dzisiaj). A wy już sobie robicie z ludzi debili, że ktoś powiedział i, że ktoś ludzie kupują więcej elektryków przez zakaz za 12 lat...
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 30-04-2023 o 22:00

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Chyba że uważacie, że koncernami zarządza się nie patrząc co bedzie za 10 lat
    oczywiscie, ze se zarządza, nie patrząc co będzie za 10 lat. Bo za 10 lat aktualnego zarządu już dawno tam nie będzie Priorytem zarządu, jest zrobić wynik na następny kwartał, i przyjąc premię Akurat obecna sytuacja na rynku motoryzacyjnym doskonale to pokazuje, jak wszyscy dali się ograć Tesli. Że elektryki "pójdą" już wiadomo od wielu lat, ale oni świadomie woleli doić ICE ile tylko wlezie, a teraz wpadli w panikę.

i ten zakaz w ogóle nie wpływa na decyzje
    ale to na pewno ten zakaz, a nie to, ze juz dzisiaj, niezaleznie od zakazu, elektryki sukcesywnie zwiekszaja swoj udzial w rynku?
    Jaguar S-type 4.2 V8