Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    można przewozić laptopa w bagażu rejestrowanym. I inne urządzenia na akumulatory, tylko jest jakis limit. I co z tego niby ma wynikac? Bo wiesz, buteleczki z benzyną to juz w ogole nie możesz.
    no nie wiem, czy można. parę razy latałem w tym roku i pierwsze pytanie przy zdaniu bagażu - czy w środku jest laptop. jak jest to do plecaka i do kabiny. litra spirytusu przewieziesz bez problemu w bagażu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Cudowny poziom dyskusji.

I jeszcze takie perełki elokwencji na dodatek.
    Panowie uważają się za tych lepszych. nawiedzona yntelygencja spod znaku 8 gwiazdek.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post

Panowie uważają się za tych lepszych. nawiedzona yntelygencja spod znaku 8 gwiazdek.
    Ja nie jestem "Panowie" tylko" Pan" jeśli już .
    Moja krytyka rynsztokowego słownictwa jest dla Ciebie powodem do określania mnie " nawiedzona yntelygencja spod znaku 8 gwiazdek" ?
    No nieżle.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

2. samochody ciężarowe też mają podobny patent, który nazywa się retarder. Dzieki temu klocki hamulcowe w ciezarówce, wymienia sie czesto rzadziej, niż w aucie osobowym.

Poczytaj sobie, do czego służy retarder, czyli tzw. hamulec górski i zastanów się, dlaczego nazywa się "górski", podpowiem tylko, że nie ma to nic wspólnego z członkiem Kabaretu Moralnego Niepokoju

Syrena 103 miała tzw. "ostre koło"

No i pytanie zasadnicze, ile to jest "często rządziej" - czy Ty nie widzisz, że, przy zerowej wiedzy, którą próbujesz nadrabiać internetem, kompromitujesz się?

Panowie, czy znacie taki sposób spowalniania samochodu spalinowego, jak "hamowanie silnikiem", będące fundamentem ekodrivingu, czy może taka wiedza się do Was nie przedarła, przez zasieki fundamentalizmu?

Dowiem się wreszcie, gdzie mogę szukać tych cudownych opon do elektryków?

Moja krytyka rynsztokowego słownictwa...
    Możesz mi wyjaśnić, dlaczego, jak to określiłeś "rynsztkowy język", w tym przekręcanie nicka, nie przeszkadz Ci u brata w Twojej wierze - możesz mi to jakoś wytłumaczyć?
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 24-07-2023 o 19:42

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

no nie wiem, czy można. parę razy latałem w tym roku i pierwsze pytanie przy zdaniu bagażu - czy w środku jest laptop. jak jest to do plecaka i do kabiny. litra spirytusu przewieziesz bez problemu w bagażu.
    mówie ci jakie są przepisy. Zalecane jest wożenie takich rzeczy w podręcznym, linia lotnicza nie chce odpowiadac za to, co sie z nim stanie, jak bedzie w rejestrowanym. Bo chyba wiesz, co sie dzieje z tym bagażem.

Litra spirytusu?
    alkohol powyżej 70% już jest łatwopalny/wybuchowy, wiec dupa
    https://bezpiecznybagaz.ulc.gov.pl/dg-search?cat=6

skończyłeś już opowiadać głupoty?

czy wy tak serio, po pięcdziesiatym razem, kiedy to co wam się wydaje, okazuje się być bzdurą, nie macie ani troche refleksji? Ze moze by tak wyjatkowo, czasem, sprawdzic, zamiast klepać w klawiaturę.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 24-07-2023 o 19:40
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Ja nie jestem "Panowie" tylko" Pan" jeśli już .
    Moja krytyka rynsztokowego słownictwa jest dla Ciebie powodem do określania mnie " nawiedzona yntelygencja spod znaku 8 gwiazdek" ?
    No nieżle.
    to było o tych Panach co prowadzą z tobą tą "merytoryczną" dyskusję.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Poczytaj sobie, do czego służy retarder, czyli tzw. hamulec górski i zastanów się, dlaczego nazywa się "górski"
    no, jak zwykle mądrości pana jajnika. Mówi się (i jak robie z branzy, tak nikt tak nie mówi, ale tak przeczytałeś w wikipedii, bo nie wiedziałeś co to jest ) na niego hamulec górski, więc używa się go tylko w górach.

Tak jak rowerem górskim, można jezdzic tylko w górach. Proste!
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

mówie ci jakie są przepisy. Zalecane jest wożenie takich rzeczy w podręcznym, linia lotnicza nie chce odpowiadac za to, co sie z nim stanie, jak bedzie w rejestrowanym. Bo chyba wiesz, co sie dzieje z tym bagażem.

Litra spirytusu?
    alkohol powyżej 70% już jest łatwopalny/wybuchowy, wiec dupa
    https://bezpiecznybagaz.ulc.gov.pl/dg-search?cat=6

skończyłeś już opowiadać głupoty?
    z tego co kojarzę, to na lotnisku są info o urządzeniach z baterią, że do rejestrowego nie pakujemy.
    co do alko ... upppss... parę razy wiozłem mocny bimber znajomym w Irlandiii. na bank miał blisko czystego spirytu..... dobrze widzieć, sądziłem, że jest tylko limit celny litr na osobę.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Panowie, czy znacie taki sposób spowalniania samochodu spalinowego, jak "hamowanie silnikiem", będące fundamentem ekodrivingu, czy może taka wiedza się do Was nie przedarła, przez zasieki f?
    A wiesz,że hamowanie silnikiem spalinowym a elektrycznym odbywa się w inny sposób?Od lat wiadomo,że klocki w elektrykach, a nawet w hybrydach, które różnież są cięższe od zwykłych spalinowych zużywają się o wiele mniej, a Ty cały czas uprawiasz jakąś akrobatykę,żeby próbować przekonać,że to nieprawda.

"....Kierowca jeżdżący w sposób dynamiczny i poruszający się głównie w mieście może wymieniać klocki hamulcowe już co 30 tys. km. W autach hybrydowych, w których rolę hamulców przejmuje często rekuperacja – odpowiedź na pytanie "Ile wytrzymują klocki hamulcowe?" może brzmieć: nawet 80, 100 czy 120 tys. km...."
    Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 24-07-2023 o 19:52

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

z tego co kojarzę, to na lotnisku są info o urządzeniach z baterią, że do rejestrowego nie pakujemy.
    co do alko ... upppss... parę razy wiozłem mocny bimber znajomym w Irlandiii. na bank miał blisko czystego spirytu..... dobrze widzieć, sądziłem, że jest tylko limit celny litr na osobę.
    w praktyce jest to absolutnie nieweryfikowalne, bo równie dobrze my musieli kazdą jedną flaszkę otwierać i badać. Oczywiscie gdyby padło na kontrole, to by była lipa. Tak samo, jak limity dotyczące własciwości akumulatorów w urzędzeniach. Nikt tego nie pisze na etykiecie, i nikt tego nie sprawdza.

tak ze jeszcze raz - akumulator jest towarem niebezpiecznym, tak jak wiele innych przedmiotów codziennego użytku. Kompletnie niczego to nie dowodzi.

Byś się zdziwił, jakie towary są uznawane za niebezpieczne w transporcie. A jak sie wejdzie w przepisy, to tam jest jakis dramat, i o to sie rozbija kwestia, ze nieraz sa wojny przy frachcie samochodów, bo klasyfikacja w przepisach, jest mało adekwatna.

przykładowo - poduszki powietrzne, normalne do samochodu, to według ADR klasa 9 - materiał wybuchowy. Ta sama klasa, co dosłownie - materiały wybuchowe. Nie stwarza realnego zagrożenia, ale no jest tak sklasyfikowane. No i standardowe ubezpieczenie, zwykle ma te grupy towarowe wyłączone, a za włączenie, jest gruba kasa. Tak było wiele lat, i znam przykład z zycia, gdzie ktoś na tym popłynął. Jakiś czas temu coś się zmieniło dopiero, i jest na to specjalne wyłączenie.

A dalej - poduszki przewożone luzem - towar niebezpieczny. Poduszki powietrzne w samochodzie, już nie. Tak samo duży akumulator li-ion luzem, to co innego, a co innego duzy akumulator w samochodzie. W tym roku była aktualizacja przepisów na morzu, więc może coś się zmieniło.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 24-07-2023 o 20:00
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Dowiem się wreszcie, gdzie mogę szukać tych cudownych opon do elektryków?
    jak użyjesz google to znajdziesz
    Continental Conti.eContact
    Bridgestone Ecopia EP500
    Michelin Pilot Sport EV