Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    guzik prawda. Jest na ten temat dziesiatki badan i analiz. Ok, przyznam, ze nie jest to pan z kitką na yutubie.
    Ależ oczywiście że są porównywalne.

1. produkcja EV generuje więcej zanieczyszczeń niż produkcja ICE.
    2. żeby EV wykazał się przewaga nad ICE musi pokonać pewien przebieg, a nie każdy użytkownik tyle jeździ, żeby zbilansować etap produkcji i utylizacji.
    3. dużą zmienną jest żródło wytworzenia prądu (może unia wymyśli jakieś certyfikaty przyklejane do elektronów????)
    4. utylizacja EV rownież bardziej obciąża środowisko.

więc jednoznaczne twierdzenie, że EV to cud, miód i fiołkowe zapachy to duuuże nadużycie.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 25-07-2023 o 10:55

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Nie jeździłem na tyle, żeby mieć wyrobione własne zdanie. Ze 3 razy teslą 3 i S jako pasażer parę kilometrów i nie miałem żadnych problemów. dlatego pisałem o "obiegowej opinii". jednak jeśli tych artykułów jest trochę w sieci to się człowiek zastanawia, może jednak jest coś na rzeczy.
    Artykułów nt. EV zwłaszcza na polskich stronach pseudo motoryzacyjnych (tak pseudo, bo portale typu wrc.pl, chip.pl czy autogaelria.pl już dawno osiągnęły poziom pudelka) jest multum i co gorsze zamiast jakiejś merytoryki, to coraz więcej jest właśnie clickbaitów.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Natomiast wciska się jedną technologię i na siłę wygasza inną pod pretekstem zeroemisyjności, podczas gdy w rzeczywistości te technologie są porównywalnie szkodliwe dla środowiska (może z inaczej rozłożonymi punktami ciężkości)"
    I dlatego jakby ktoś wrzucił film :ujawniam ściemę o autach spalinowych" i pominął w tym filmie wady elektryków też bym napisał,że kogoś tutaj zdrowo poniosło.W sumie nawet na YT kiedyś pod jakimś kanałem o Tesli coś tam skomentowałem nie po myśli autora.
    Ja znam wady elektryków, ale uważam że sposób przedstawienia sprawy przez Micha jest słaby i dużo w nim manipulacji poprzez niedopowiedzenia.

Auto

Domyślnie

Niestety, ale ujawniona prawda jest taka, że Michu pod tym filmikiem usuwa komentarze właścicieli EV i rozdaje im bany, mimo, że nie są w żaden sposób obraźliwe

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ależ oczywiście że są porównywalne.

1. produkcja EV generuje więcej zanieczyszczeń niż produkcja ICE.
    2. żeby EV wykazał się przewaga nad ICE musi pokonać pewien przebieg, a nie każdy użytkownik tyle jeździ, żeby zbilansować etap produkcji.
    3. dużą zmienną jest żródło wytworzenia prądu (może unia wymyśli jakieś certyfikaty przyklejane do elektronów????)
    4. utylizacja EV rownież bardziej obciąża środowisko.

więc jednoznaczne twierdzenie, że EV to cud, miód i fiołkowe zapachy to duuuże nadużycie.
    no, widzę że twoje "obliczenia" prowadzą do bardzo ciekaweych wniosków

i tak wygląda każda tego typu dyskusja.

Z jednej strony liczby, dane, analizy, z drugiej strony - a bo mnie sie wydaje, na chłopski rozum!
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Ja znam wady elektryków, ale uważam że sposób przedstawienia sprawy przez Micha jest słaby i dużo w nim manipulacji poprzez niedopowiedzenia.
    na początku koleś miał fajny kontent, ale już długo go nie oglądam. dużo przeżył, odbił się od dna, ale niestety widać, że kasiurka mu odbiła. ten materiał o EV... wytrzymałem jakieś 5 minut i nie, nie da się tego oglądać. brakuje tylko aluminiowej czapeczki.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 25-07-2023 o 11:02

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    [MENTION=67978]AdiCarrion[/MENTION] przypominam się zadanym wcześniej pytaniem:
    Parking podziemny pod blokiem.Bez Wallboxa, bo to co się naładuje ze zwykłego gniazdka przez noc spokojnie starczy na codzienne jeżdzenie po mieście.Nie znaczy że auto służy tylko po bułki, ale przy jeżdzie po centrum i okolicznych wsiach to auto " pali"naprawdę niedużo.Jak ma jechać dalej wyjeżdza z naładowanym autem i doładowuje się w trasie.Nie miał sytuacji,żeby musiał czekać na zwolnienie ładowarki.Nie wiem, może przy jakiś "pikach" wakacyjnych może nastąpić taka sytuacja-jemu się nie zdarzyło.

Auto

Domyślnie

Z jednej strony liczby, dane, analizy, z drugiej strony - a bo mnie sie wydaje, na chłopski rozum!
    Ale te liczby, dane, analizy etc. potwierdzają to co Machaju napisał powyżej...

Sami producenci jak np. Volvo potwierdza, że produkcja EV jest bardziej obciążająca dla środowiska, a ogólny dalszy rozrachunek zależy właśnie od źródła pozyskania prądu do jazdy.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

tak jak w tych badaniach porównawczych pożaru ICE i EV, gdzie wybrano EV z najmniejszą baterią i dostawczy ICE i ogień podłożono pod bak z paliwem?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Parking podziemny pod blokiem.Bez Wallboxa, bo to co się naładuje ze zwykłego gniazdka przez noc spokojnie starczy na codzienne jeżdzenie po mieście.Nie znaczy że auto służy tylko po bułki, ale przy jeżdzie po centrum i okolicznych wsiach to auto " pali"naprawdę niedużo.Jak ma jechać dalej wyjeżdza z naładowanym autem i doładowuje się w trasie.Nie miał sytuacji,żeby musiał czekać na zwolnienie ładowarki.Nie wiem, może przy jakiś "pikach" wakacyjnych może nastąpić taka sytuacja-jemu się nie zdarzyło.
    I na podstawie doświadczeń brata, który się ładuje z prywatnego gniazdka, a jadąc gdzieś dalej ładuje się w trasie stwierdziłeś, że w Radomiu nie ma kłopotów z naładowaniem EV? Serio?

A ile razy na miesiąc korzysta z ładowarek w Radomiu?

Z ciekawości wbiłem na PlugShare, żeby sprawdzić ile w Radomiu jest ogólnodostępnych ładowarek - niestety nie naliczyłem nawet 10. Zatem tak, w Radomiu nie ma problemu z ładowaniem elektryka... o ile ładujesz go z własnego gniazdka
    Tyle, że w ten sposób można stwierdzić, że niemal nigdzie w Polsce nie ma problemu z ładowaniem
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 25-07-2023 o 11:13