Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Podobno pożary ICE i EV rozwijają się tak samo.
    Tu stary filmik z zeszłego roku. Autobus. Jakieś 10sekund od pierwszego dymu, do pełnego rozwinięcia.
    https://www.youtube.com/watch?v=5r-yN8SugWM&t=53s
    ale co tam zrobimy badania, podłożymy ogień pod bak z paliwem i będziemy porównywać

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    To co mówią Grecy nie jest istotne. Istotne jest to, że ten lipiec jest najcieplejszy w historii pomiarów temperatur. A w takich warunkach będzie dużo pożarów.
    A będzie ich jeszcze więcej bo będzie jeszcze cieplej.
    Co do Fiata 500 to nie ma znaczenia ile waży. To fakt, że powinien być tańszy ale wysoka sprzedaż nie sprzyja obniżaniu cen.
    Tez jestem zdania, że segment małych samochodów powinien być bardziej wspierany ale ludzie nie chcą takimi jeździć. Sam się zastanów, dlaczego dla Ciebie duży SUV o mocy 300 KM lub lepiej i palący kilkanaście litrów w mieście jest Ok a mały elektryk jest bez sensu.
    Odnośnie rekordów temperatur w Grecji:
    W stolicy Grecji rekord temperatury 44,8 stopnia został zarejestrowany w czerwcu 2007 roku, natomiast bezwzględny rekord w całej Grecji został zanotowany w lipcu 1977 roku w Eleusis niedaleko Aten, gdzie było 48 stopni C.

Tak czy inaczej elektryki uratują świat, super. Jesteśmy uratowani.
    Tego, jak to mówisz dużego suva, używam nie tylko w mieście, natomiast zastosowania takiej zabawki, jaką jest dla mnie 500e, poza miastem nie widzę. Kupowanie za 200 tys wozidelka po mieście, którego przynajmniej dla mnie funkcjonalność jest na poziomie bardzo niskim,jest słabym pomysłem .
    Najlepsze jest to, że najbardziej dbająca o klimat i planetę trójka na naszym forum,najbardziej świadoma, jak zbawczy wpływ na wszytko mają Ev, jak o wiele są lepsze na każdej płaszczyźnie, dalej jeździ trującymi spalinowymi. Jak można posiadając świadomość, jak źle się dzieje na Ziemi, wiedząc, że elektryki są w stanie cofnąć ocieplenie klimatu, przytaczając historyczne dane o rekordowych danych sprzedaży elektryków, nie zacząć od siebie. Nie być zgodnym z własnymi przekonaniami i dalej truć planetę.Dla mnie szach-mat.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    To tak jakbym ja teraz pisał o bezużytności diesla, bo z mojego punktu widzenia byłby bez sensu.
    Czy ktoś cię odgórnie zmusza do jeżdżenia dieslem?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Czy ktoś cię odgórnie zmusza do jeżdżenia dieslem?
    Rozumiem,że kupując Formentora musiałeś składać specjalne podanie, a może, ktos Ci jakos próbował przeszkodzić w zakupie?No, proszę Cię,sam właśnie kupiłeś spalinowe auto,takie jakie chciałeś a piszesz o jakimś przymusie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Statek nadal płonie i zapadła decyzja o jego odholowaniu w bezpieczne miejsce, gdzie będzie się dopalał - tak wyglądają te procedury, czyli "uciekaj, jak najdalej".

Adi, czy jest jakakolwiek siła, która zmusiłaby Cie do myślenia perspektywicznego, czy nie za bardzo?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Rózni ludzie, różne potrzeby.
    ...
    A zakaz jeden dla wszystkich i jedna komuszo wdrażana systemem nakazowym a nie wolnorynkowym technologia.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    A zakaz jeden dla wszystkich i jedna komuszo wdrażana systemem nakazowym a nie wolnorynkowym technologia.
    Kolęda dwa posty wyżej kupił właśnie w salonie auto spalinowe,podobno nikt go do więzienia nie wsadzil.Ale to nieważne MAMY ZAKAZ!

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Ale to nieważne MAMY ZAKAZ!
    Widzę, że wracamy i jak historia zatacza koło. Na razie stricte zakazu nie ma. Natomiast tak ciężko zobaczyć, jak wszelkie kary za co2 wpływają na cenę? A później "eko" entuzjaści podniecają się, jak to elektryki już nie są droższe od ice. Tłumaczyć jak już dzisiaj taki przyszły zakaz wpływa już obecnie na przyszłość, to już mi się tłumaczyć nie chce, bo nie ma sensu

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Natomiast tak ciężko zobaczyć, jak wszelkie kary za co2 wpływają na cenę?u
    Jaki procent ceny auta to kara za emisję?Poważnie bardzo chciałbym to wiedzieć, gdyż cały czas poruszany jest ten argument, ale nigdzie nie podawane są konkretne dane.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Tłumaczyć jak już dzisiaj taki przyszły zakaz wpływa już obecnie na przyszłość, to już mi się tłumaczyć nie chce, bo nie ma sensu
    Ludzie cały czas masowo kupują nowe spalinowe auta jakoś nie przejmując się wpływem tego zakazu na pszyszłość.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Rozmowa o niczym, bo kolega uważa, że wystarczy żyć teraźniejszością, a koncerny, wydające miliardy na nowe projekty, będą inwestować w coś, czego nie będą mogli sprzedać - krótkowzroczność przy tym, to "sokoli wzrok"