Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    przypominam - kilka tygodni temu, za wielką wodą, płonął statek, który miał na pokładzie wyłącznie auta spalinowe. 1200 sztuk. Statek palił się 5 dni. I co, taka sensacja?
    i co? i go ugasili. a ten na morzu północnym dalej się pali i końca nie widać. na razie sukces - holują go dalej od brzegu, żeby jak zatonie był mniejszy problem.... morze zrecyklinguje problem. bo nikomu nie przyszło do głowy, żeby go holować do brzegu, posadzić na jakieś mieliźnie i odzyskać te drogocenne surowce wtórne jak już zgaśnie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Ale na jedną ładowarkę potrzebujesz jednego miejsca parkingowego, poza tym, jak to sobie wyobrażasz, że ten, który ładuje, będzie kontrolował ten proces i w momencie, w którym się zakończy ustąpi tego miejsca innemu,
    Tomtrz pewnie nie widzi problemu. taka sąsiedzka wizyta o 2 nad ranem "sąsiedzie, skończyłem ładować, teraz ty możesz ". Społecznie listy kolejkowe z zapisami do słupka przed długimi weekendami .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

.... co ma zrobić ktoś, kto chce kupić elektryka, ale mieszka w bloku.......?
    Ale jak to CHCE ?
    Przecież elektryki są wciskane na siłę za pomocą zakazów ,nakazów i wrzechobecnej propagandy.
    Ludzie przecież są ZMUSZENI, a nie CHCĄ.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Twój brak zdolności do abstrakcyjnego myślenia jest powalający - skąd jesteś, z Warszawy, bo jeśli tak, to podam Ci adres pod który sobie podjedzeiesz i napiszesz mi, jak rozwiązałbyś ten problem tam, wówczas, być może, tok myślenia teoretycznego, przestawił byś na myślenie praktyczne - czekam zatem na Twoją gotowość udania się na Pragę, chciaż takich miejsc, nie tylko w Warszawie, ale każdym mieście jest całe mnóstwo, mało tego, jest niewiele innych, nawet kolega, który pisał o Płocku wyraźnie zaznaczył, że dotyczy to zaledwie kilku największych osiedli, na których te miejsca zostały ukradzione innym parkującym, ale być może na tych osiedlach miejsc parkingowych jest tyle, że nie stanowi to problemu tyle, że nie na tym polega jego rozwiązywanie - czekam zatem na info, czy byłbyś skłonny podjechać na Pragę Południe, bo o Pradze Pólnoc, to nawet nie ma co wspominać.

Adi, napisz gdzie ktokolwiek napisał, że dzisiaj ludzie są do tego zmuszani? - czekam na taki fragment wypowiedzi, bo jak widzę, nadal nie ogarniasz dyskusji.

Zadałeś pytanie o to, jakie koszty ponoszą koncerny i kolega Ci je podał, a jedynie jego nadgorliwość, która spowodowała podanie średniej na samochód, co nie ma najmniejszego znaczenia, pozwoliła Ci znaleźć jakiś pretekst do dalszego udawania... udawania
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 31-07-2023 o 10:40

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Ale jak to CHCE ?
    Przecież elektryki są wciskane na siłę za pomocą zakazów ,nakazów i wrzechobecnej propagandy.
    Ludzie przecież są ZMUSZENI, a nie CHCĄ.
    Ale tak to, że człowiek się nasłucha jakie to EV jest ekologiczne. Stwierdzi - dobra, kupię. Ale później się zastanawia (miejmy nadzieję, ze się zastanawia przed zakupem, a nie po): jak ja to będę eksploatował? No i co ? No i gucio. Nie da się, bo NIE MA infrastruktury.
    Ja bardzo poważnie zastanawiałem się nad zakupem miejskiego EV (500e, 208, corsa, zoe itd). I zostawieniem spalinowego DS4 na trasy. I nawet to, że najprawdopodobniej musiałbym to auto ładować 1-2 razy w tygodniu - to nie, nie będę się gimnastykował i kombinował jak koń pod górę. Jeszcze nie czas. Będzie infrastruktura - to pomyślę.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 31-07-2023 o 10:51

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Paliwo do pierwszych spalinowców trzeba było kupować w aptekach, no ale sądziłem, że przez te, ponad 100 lat, jesteśmy mądrzejsi, a tu się okazuje, żeśmy są "i przed szkodą, i po szkodzie głupi", bo wielu ludziom wiara nadal zastępuje wiedzę, a zdolność przewidywania skutków decyzji, nie istnieje.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Stwierdzi - dobra, kupię. Ale później się zastanawia (miejmy nadzieję, ze się zastanawia przed zakupem, a nie po): jak ja to będę eksploatował? No i co ? No i gucio. Nie da się, bo NIE MA infrastruktury.
    .
    Ale na poważnie, znasz jakiś ludzi, którzy kupili elektryka, po czym podjeżdzają pod blok i stwierdzają"o rany zapomniałem zapytać, jak się ładuje"
    Bo to jakiś kolejny miejski mit o ludziach kupujących EV, nie wiedzących jak się takie auto użytkuje.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ale na jedną ładowarkę potrzebujesz jednego miejsca parkingowego, poza tym, jak to sobie wyobrażasz, że ten, który ładuje, będzie kontrolował ten proces i w momencie, w którym się zakończy ustąpi tego miejsca innemu, który będzie czekał w kolejce - to mniej więcej tak, jakby twierdzić, że ktoś mieszkajscycw bloku, na osiedlu gdzie brakuje miejsc parkingowych, miałby sobie kupić karetę i cztery konie, a prawo popytu i sprzedaży, wybuduje mu stajnię.
    halo, tu ziemia. Pieniądze rozwiązują problem. Przecież dzisiaj tak do działa. Płacisz za prąd, i za czas.

Ty nadal nie widzisz różnicy między tymi pożarami - gdyby ten statek był na pełnym morzu, to zginąłby nie jeden, ale być może wszyscy członkowie załogi, bowiem ogień rozprzestrzeniał się tak szybko, że nie było nawet mowy o spuszczaniu szalup ratunkowych, a jedynym wyjściem było skakanie za burtę - naprawdę tego nie rozumiesz?
    1. Guzik prawda, załoga próbowała ugasić pożar we własnym zakresie. Tym bardziej mieli czas się ewakuować. Ktoś zginął, bo podjął błędną decyzję
    2. tak tak, wiem. Jak spalinowe mają sie zapalić, to tydzień wczesniej wysyłają smsa z zapowiedzia, zeby wypompować z niego wybuchową benzynę
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 31-07-2023 o 11:02
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Adi, napisz gdzie ktokolwiek napisał, że dzisiaj ludzie są do tego zmuszani? - czekam na taki fragment wypowiedzi, bo jak widzę, nadal nie ogarniasz dyskusji.

)
    Poważnie?Siedzisz w tym temacie i nie widzisz co chwilę tekstów o propagandzie, systemie kar i zakazów dla spalinowych, które już podobno (podkreślam "podobno" ) wpływają na dzisiejsze decyzje zakupowe??Podobno mamy jakieś tak nachalne promowanie które już DZISIAJ powoduje,że niektórzy zamiast wybrać ICE wybierają EV.
    Jakbyć nie załapał ironii to specjalnie napisałem DUŻYMI literami o zmuszaniu.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

.....przy założeniu,że kwota ta została podzielona równo między każdy samochód, niezależnie od segmentu, ceny i pojemności.
    Bo równie dobrze mogło być tak,że to największe i najdroższe auta z dużymi silnikami mogły zostać obciążone większą podwyżką niż mniejsze.
    Poważnie?Siedzisz w tym temacie i nie widzisz co chwilę tekstów o propagandzie, systemie kar i zakazów dla spalinowych, które już podobno (podkreślam "podobno" ) wpływają na dzisiejsze decyzje zakupowe??Podobno mamy jakieś tak nachalne promowanie które już DZISIAJ powoduje,że niektórzy zamiast wybrać ICE wybierają EV.
    Jakbyć nie załapał ironii to specjalnie napisałem DUŻYMI literami o zmuszaniu.
    Wiesz co? Policzyłem. W zasadzie to oszacowałem, bo nie mam danych odnoście struktury sprzedanych aut w grupie VW z podziałem na emisje i przyjąłem proporcjonalnie średnią karę za 1gram dodatkowej emisji CO2 i wyszło mi, że do Formentora dopłaciłem (wg kar za 2021) jakieś 11400euro. Co stanowi ~1/5 ceny auta. [MENTION=67978]AdiCarrion[/MENTION], na cholerę to liczyłem? popsułem sobie humor. czasem lepiej żyć w nieświadomości .

Tymczasem wg papierowej "ekologii" Tonale PHEV pali 1,3litra na 100km i wydziela 29gramów CO2, więc klient teoretycznie nie płaci w ogóle kary za emisje (nawet zmniejsza średnią dla Gulii/Stelvio) w rzeczywistości przy jeździe autostradowej pali porównywalnie, jeśli nie więcej od 300KM TSI. Pali więcej - można domniemywać, że truje też więcej. Ale na papierze jest "eko".
    Zatankowałbym któremuś eko-głupkowi w Brukseli co takie zasady wymyślił Tonale do pełna i kazał bez tankowania z Brukseli do Rzymu i z powrotem dojechać (trasa 3000km - powinno jeszcze w ciul paliwa zostać wg ich metodologii). A jak zabraknie paliwa niech pcha.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 31-07-2023 o 11:26

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Adi, wiesz czym jest "przykład", jako środek wyrazu - Twoja odpowiedź jest 100% potwierdzeniem, tego o czym piszemy, czyli braku możliwości eksploatowania elektryków przez ogrąmną część społeczeństwa i nie jest kwestią, ani czasu, ani zaklęć typu "prawo popytu i podaży", a wyłącznie braku możliwości, to, że dla nich elektryki nie są i nigdy nie będą dostępne, bo nikt nie rozciągnie parkingów - rozumiesz to?

"Pieniądze rozwiązują problemy" - kolejne zaklęcie - pytałem Cię, czy byłbyś skłonny podjechać na Pragę Południe?

Nie wiesz nic o decyzjach, ale nazywaszcje błędnymi?
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 31-07-2023 o 11:05