Strona 438 z 484 PierwszyPierwszy ... 338388428429430431432433434435436437438439440441442443444445446447448 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,371 do 4,380 z 4837

Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał nervousman Zobacz post
    Ale tomrz już jeździ tym elektrykiem, czy dalej v8 jag?
    Nie żądajmy od betonu partyjnego, aby stosował się do tego, co chce narzucić innym.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Przecież wszystko super - wprowadzają hybrydy zamiast 2.5 litrowego smoka, nie wiem co ty wypisujesz - że 1.6 hybryda ma więcej spalić od 280 konnego potwora ? Nie wiem zresztą po co taki mocny silnik w bujającym się hyundai-u.
    Może chociażby po to, żeby na zwykłej krajówce moc spokojnie cokolwiek wyprzedzić kolosem o wadze ponad 2 ton, bo 160KM w hybrydzie na pewno tego nie zapewni.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    no tak, zapomniałem, ze zyjemy w tej alternatywnej rzeczywistosci, gdzie wcale od 2035 nie ma zakazu sprzedazy aut spalinowych w Europie,
    Przestań się onanizować tym zakazem. Nie wiadomo realnie, jak to będzie. Wytyczono pewien kierunek, za 3, 5, 10 lat podejście moze sie zmienić i "zakaz" zostanie zniesiony/przesunięty w czasie/zmieniony/zmodyfikowany itd. Dla ciebie to już jednak pewnik, jak to, że Ziemia kręci sie wokół słońca. Ciężko ten bełkot ciągnący się setkami wpisów czytać...

Przy okazji, ponowię wątek linii promowej, która ODMAWIA przewożenia elektryków. Być może to początek innego podejścia do tematu. Ominałęś temat.
    Przy okazji, ponowię wątek mojej kuzynki, która do domu z Holandii jeżdziła benzyniakiem 1 dzień a teraz elektrykiem jedzie dwa dni. Oninałeś temat.
    Omijasz tematy, bo niewygodne.

Dodam jeszcze jedno, a wiem, co piszę, bo robie do 40 tys km rocznie: nieustannie powtarza się ten sam obraz na autostradach i eskach: wypasione elektryki jada 90 albo 100 km/h i wloką się w sznurach tirów.
    Wszystko na temat.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Zastanówmy się przez chwilę. Santa Fe to nie jest ścigant. to jest duży rodzinny 7 osobowy SUV. Bardzo opływowy - kiosk ruchu na kółkach. 1,6 160KM z małym popychaczem elektrycznym. 1,9tony na pusto. płyny, paliwo i kierowca mamy ponad 2 tony. wkładamy rodzinkę z bagażami i jest lekko 2,3-2,5 tony. Jakiś box na dach, lub nie daj Boże przyczepa i to 1,6 kwiczy w trasie. w takiej konfiguracji, to on może rywalizować z 126p z niewiadówkiem na haku .
    tak się składa, że używam 1,6 165KM w DS4. w papierach 1300kg. z płynami i kierowcą 1,5tony. jedzie całkiem fajnie. jedziemy na wakacje, 4 osoby + bagaże i robi się 1,7-1,8 tony. i już nie jest fajnie. a to dalej mniej niż to santa fe na pusto.
    Ależ jakie bagaże? Jaki box? Jaka nie daj nowy-eko-bóg przyczepa?? I nie daj inny-bóg depnąć to przyzwoicie... Niby różni ludzie różne potrzeby, ale niektóre potrzeby i niektóre ludzie są mniej ważne. Ouć ?tak to sformułowane robi się niepoprawne politycznie bardzo. Zbliża się do fat shamingu czy jakoś tak . Kurde jak żyć.

Aha ten 1.6 jadący na ostatnim jego gwizdku z pedałem w podlodze spali owszem ale "doładuje się " w 2 min wszędzie i hajda dalej. Znaczy jest wciąż użytkowy. Elektryk jego pokroju z kompletem na pokładzie , boxem , przyczepą i depniety ? Pominmy milczeniem . Bo w mieście też się przemieści . (Ogrzewania nie wspominam bo się klimat ociepla to po co komu ogrzewanie).

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Może chociażby po to, żeby na zwykłej krajówce moc spokojnie cokolwiek wyprzedzić kolosem o wadze ponad 2 ton, bo 160KM w hybrydzie na pewno tego nie zapewni.

Jeśli nie czuje się pewnie to niech nie wyprzedza. Chociaż na krajówce 160KM nawet przy tej masie to aż nadto mocy do sprawnego przemieszczania się zgodnie z przepisami. A najlepiej niech kupi lżejsze, mniej obciążające środowisko auto, jakieś kombi albo Dacię Jogger jak potrzebuje 7 osobowe.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Taka mniej litrażowa w mieście oraz w prędkościach dopuszczalnych przepisowo będzie żwawsza od wielu wolnossących v6.
    Miałem Infiniti z kultowym silnikiem z Nissana 350Z a miałem też jazdy próbne Lexusem ES i Hyundai Tuscon.Na papierze Fifi ma 300 km i 6.5 do setki, w praktyce hybrydy były o wiele bardziej elastyczne.
    Może na niemieckiej aurtostradzie te konie mają znaczenie, ale tak naprawdę to przebieg momentu liczy się w codziennej jeżdzie.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Jeśli nie czuje się pewnie to niech nie wyprzedza. Chociaż na krajówce 160KM nawet przy tej masie to aż nadto mocy do sprawnego przemieszczania się zgodnie z przepisami. A najlepiej niech kupi lżejsze, mniej obciążające środowisko auto, jakieś kombi albo Dacię Jogger jak potrzebuje 7 osobowe.
    160KM to może jest aż nadto, ale w kompakcie, a nie ponad 2t SUVie.
    Najlepiej niech kupi Dacie Jogger? I to napisał gość, który dalej jeździ spalinikiem ze starym silnikiem (pod kątem norm emisji), a EV nie kupuje, bo AR nie ma takiego w ofercie [emoji28]
    Fajnie się innym radzi być eko, samemu stawiając własne upodobania wyżej niż bycie eko?
    Nie krępuj się Żuczku, daj dobry przykład i kup wreszcie małe EV, np. Dacie Spring

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Sprawnie idzie tobie wybieranie komuś auta. Jak ty dobrze znasz potrzeby i oczekiwania kierowcy. I jak fajnie się na kogoś nakłada ograniczenia. Ty tymczasem zasuwasz 170KM kompaktem. Dlaczego nie 0,9 tce, 1,0tsi, czy 95konnym tipo. Zrób coś dla ekologii.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

no nie, wcale
    No to powiedz - który fakt kwestionuję, wg. Ciebie?

- - - Updated - - -

no nie, wcale
    No to powiedz - który fakt kwestionuję, wg. Ciebie?

jakie futurystyczne ?
    No prawie wszystkie - niestety.
    Niestety dla Ciebie.

a kto mówi, ze bedzie trwał wiecznie? Nagle interesuje nas perspetkywa nie wiem, 100 lat?
    Ktoś powiedział, że 100 lat, czy tak sobie palnąłeś w swoim stylu (dopowiadasz sobie - a wiesz co to znaczy ... )

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Śledczy badający sprawę ostatniego pożaru promu zdementowali, że przyczyną były auta elektryczne.Wbrew
    wszystkim internetowym specjalistom, którzy wiedzieli lepiej.