Strona 441 z 484 PierwszyPierwszy ... 341391431432433434435436437438439440441442443444445446447448449450451 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,401 do 4,410 z 4837

Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Ty chłopie sam sobie zadajesz pytania, sam odpowiadasz. Ja piszę o technologiach, ty o moim samochodzie. Wkładasz mi usta coś co nie powiedziałem. To jakieś odreagowanie codzienności z podobną sytuacją? Czy jak?
    Elektryki nie musiałyby być lepsze pod każdym względem, gdyby były równolegle na rynku ze spalinowymi. Jeżeli narzuca się jedynie jedno słuszne rozwiązanie, to musi być lepsze pod każdym względem, bo jak sam wielokrotnie piszesz ludzie mają różne potrzeby i priorytety.
    Rozmowa z tobą ma tyle sensu

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    160KM to może jest aż nadto, ale w kompakcie, a nie ponad 2t SUVie.
    Nikt mu nie każe kupować 2 tonowego SUV-a ale jeżeli już musi to tylko w hybrydzie, żeby choć częściowo zniwelować wpływ masy i gabarytów wozu na środowisko.

Najlepiej niech kupi Dacie Jogger? I to napisał gość, który dalej jeździ spalinikiem ze starym silnikiem (pod kątem norm emisji), a EV nie kupuje, bo AR nie ma takiego w ofercie [emoji28]
    Fajnie się innym radzi być eko, samemu stawiając własne upodobania wyżej niż bycie eko?
    Walisz na oślep. Kilka lat po Alfie kupiłem jeszcze miejską Lancię z silnikiem 1.2 o błyskotliwej mocy 69KM i jeśli akurat żona jej nie porwie, to właśnie tego "potwora" używam do jazdy po mieście. Z aktywowanym systemem S&S. Kiedyś już o tym pisałem.
    Wczoraj przed wyjazdem do teściowej żona się pyta, czy już wyprowadziłem Alfę z garażu. Ja odpowiedziałem że jedziemy Lancią, przecież nigdzie się nie śpieszymy
    Po moim popisie "ekodrivingu" silniczek 1.2 spalił średnio 4.1 litra paliwa przy płynnej jeździe drogami krajowymi.

Nie uważam, żeby mój "park maszynowy" był wybitnie obciążający dla środowiska ale jak będzie wymieniany to tylko na jeszcze mniej obciążający. Żaden SUV z dużą benzyną nie wchodzi w grę i takie właśnie samochody powinny być "tępione" karami za emisję i dodatkowymi podatkami.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Nikt mu nie każe kupować 2 tonowego SUV-a ale jeżeli już musi to tylko w hybrydzie, żeby choć częściowo zniwelować wpływ masy i gabarytów wozu na środowisko.
    Owszem, nikt nie każe, ale niektórzy potrzebują i wtedy mają kupować Dacie Jogger?

Walisz na oślep. Kilka lat po Alfie kupiłem jeszcze miejską Lancię z silnikiem 1.2 o błyskotliwej mocy 69KM i jeśli akurat żona jej nie porwie, to właśnie tego "potwora" używam do jazdy po mieście. Z aktywowanym systemem S&S. Kiedyś już o tym pisałem.
    Wczoraj przed wyjazdem do teściowej żona się pyta, czy już wyprowadziłem Alfę z garażu. Ja odpowiedziałem że jedziemy Lancią, przecież nigdzie się nie śpieszymy
    Po moim popisie "ekodrivingu" silniczek 1.2 spalił średnio 4.1 litra paliwa przy płynnej jeździe drogami krajowymi.

Nie uważam, żeby mój "park maszynowy" był wybitnie obciążający dla środowiska ale jak będzie wymieniany to tylko na jeszcze mniej obciążający. Żaden SUV z dużą benzyną nie wchodzi w grę i takie właśnie samochody powinny być "tępione" karami za emisję i dodatkowymi podatkami.
    No jednak nie na oślep

Mała miejska Lancia - fajnie, ale ta Lancia z tym wiekowym silnikiem emituje prawie 120 g/km CO2.

Masz możliwość jeszcze obniżyć swój wpływ na środowisko, poprzez jazdę EV, a mimo tego nie robisz, bo jak sam napisałeś - ponieważ AR nie oferuje takowego, czyli ze względu na własne upodobania i "widzi mi się". Co lepsze, nawet jak AR zacznie oferować tego EV to pewnie i tak go nie kupisz, bo przy obecnych trendach będzie to crossover

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    a twoje obecne auto jest bezwzględnie lepsze od wszytskich innych na rynku? Czyli jak rozumiem - lepsze we wszystkim? Czy może poszedłes na jakiś kompromis?
    Tak się składa, że jak wybiera się auto, to wybiera się to, które jest najlepsze wg indywidualnych kryteriów. Jest lepsze od innych. Jest najlepsze ze wszystkich. co w tym dziwnego? dla jednego tym kryterium będzie ekonomia, dla innego ekologia, dla kolejnego sport, a jeszcze innego kolor. lub mix tych lub innych kryteriów.
    A czasy mamy takie, że oferuje nam się coraz mniej za coraz drożej. (patrz post #4384). ale za to z wymuszonymi eko i safe-opcjami.

- - - Updated - - -

Ten kierowca Merivy też nigdy nie potrzebował mocy. Aż do tego momentu. https://www.youtube.com/watch?v=K-OwId2ukzo
    Ty się podniecasz 1,2 70KM, co ma 120g/km, gdy mazda ma 3,3litra i ponad 200KM w CX-60 z emisją 127g/km. W przeliczeniu mocy trujesz 3x bardziej od mazdy.

przecież nigdzie się nie śpieszymy
    A jak kiedyś będziesz musiał się pospieszyć to co wtedy?

- - - Updated - - -

Masz możliwość jeszcze obniżyć swój wpływ na środowisko, poprzez jazdę EV, a mimo tego nie robisz, bo jak sam napisałeś - ponieważ AR nie oferuje takowego, czyli ze względu na własne upodobania i "widzi mi się". Co lepsze, nawet jak AR zacznie oferować tego EV to pewnie i tak go nie kupisz, bo przy obecnych trendach będzie to crossover
    Ja bym koledze zaoferował zbior-kom. Przecież to jest najbardziej ekologiczne.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 14-08-2023 o 14:32

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ty chłopie sam sobie zadajesz pytania, sam odpowiadasz.
    On "tak ma" - to jego kolejny błąd - nr #9??
    Dzieci w szkole podstawowej są bardziej logiczne.

... przecież jest tylko JEDNA PRAWDA: EV SĄ NAJLEPSZE.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Jeżeli narzuca się jedynie jedno słuszne rozwiązanie, to musi być lepsze pod każdym względem, bo jak sam wielokrotnie piszesz ludzie mają różne potrzeby i priorytety.
    Rozmowa z tobą ma tyle sensu
    a wynika to z tego, że......no tak sobie stwierdziłes. Fajnie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Tak się składa, że jak wybiera się auto, to wybiera się to, które jest najlepsze wg indywidualnych kryteriów. Jest lepsze od innych. Jest najlepsze ze wszystkich. co w tym dziwnego? dla jednego tym kryterium będzie ekonomia, dla innego ekologia, dla kolejnego sport, a jeszcze innego kolor. lub mix tych lub innych kryteriów.
    A czasy mamy takie, że oferuje nam się coraz mniej za coraz drożej. (patrz post #4384). ale za to z wymuszonymi eko i safe-opcjami.
    no to jak to jest, ze niby wybiera sie najlepsze, a jednak jest na rynku tyle model. Wszystkie przecież nie mogą byc jednoczesnie "bezwgzlednie najlepsze"? Najlepsze DLA MNIE. O to chodzi, tak? No chyba tak A i ten, najlepszy niby samochód, dla CIEBIE, na pewno jest najlepszy absolutnie we wszystkim, czy może są tam jakieś kompromisy?

więc elektryki wcale nie są lepsze, ale dla WAS. I nie mam z tym żadnego problemu. No przykro mi, ale jeszcze sie taki nie urodził, co by każdemu dogodził
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 14-08-2023 o 14:53
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Jeszcze dwa tygodnie temu pożar na Fremantle był głośnym i poruszanym wszędzie tematem z wyrażnym podkreśleniem,że najprawdopodobniej przyczyną były elektryki.Odkąd okazało się,że auta elektryczne nie były powodem pożaru temat stał się nieważny-klasyka
    Nie ściemniaj tylko przeczytaj raz jeszcze nasze wpisy. Większość ( wśród nich ja ) pisała, że nie ma znaczenia pierwotne źródło pożaru ( nawet rzuciĺem coś w stylu: mógł to podpalić pijaczek z petem ). Znaczenie miała obecność elektryków na pokładzie i tego też obawiali się strażacy. Szczęśliwie były na innym pokładzie i nie zajęły się ogniem. Zakaz transportu elektryków u niektórych armatorów wynika z trudności ich ugaszenia, a nie ryzyka samozapłonu.

To jak tam, szczęśliwy, że zabłysnąłeś na chwilkę swoim: "A nie mówiłem?"
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    ...
    Ten kierowca Merivy też nigdy nie potrzebował mocy. Aż do tego momentu. https://www.youtube.com/watch?v=K-OwId2ukzo
    Ty się podniecasz 1,2 70KM, co ma 120g/km, gdy mazda ma 3,3litra i ponad 200KM w CX-60 z emisją 127g/km. W przeliczeniu mocy trujesz 3x bardziej od mazdy.
    ...
    Ouć.. i to od Mazdy taki cios... :-/ dwutonowej... kurde może się przeproszę z dieslami i SUVami ; )

Przy czym ten 1,2 jedzie procentowo raczej częściej na full gwizdek, mocnymi autami się przecież ten max mocy wykorzystuje ile w 5? 10? procentach poruszania. (w a sumie to też źle bo jak coś rzadko się wykorzystuje to jest niepotrzebne)

Potencjalny dzwon raczej też lepiej zaliczyć w owej CX60 kolosie niż w łupince (to sądzę jest głównym powodem jakiejś dziwnej opieszałości w przesiadaniu się eko-kierowców na prawdziwie eko pojazdy jak wspomniany Citroen Ami czy nadchodzący Fiat Topolino. Wymówki - "zawsze trochę mniej szkodzę" są marnymi delikatnie wymówkami, jesli banalnie łatwo można jeszcze mniej szkodzić i zamiast wybierać innym samochody - zacząć od siebie. Przykład najlepiej działa.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Nie ściemniaj tylko przeczytaj raz jeszcze nasze wpisy. Większość ( wśród nich ja ) pisała, że nie ma znaczenia pierwotne źródło pożaru ( nawet rzuciĺem coś w stylu: mógł to podpalić pijaczek z petem ). Znaczenie miała obecność elektryków na pokładzie i tego też obawiali się strażacy. Szczęśliwie były na innym pokładzie i nie zajęły się ogniem. Zakaz transportu elektryków u niektórych armatorów wynika z trudności ich ugaszenia, a nie ryzyka samozapłonu.

To jak tam, szczęśliwy, że zabłysnąłeś na chwilkę swoim: "A nie mówiłem?"
    Nie ma to jak odpowiadać nie na temat,tylko po to żeby próbować coś udowodnić.Przeczytaj mój post na spokojnie,a później swoją odpowiedź.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Nie ma to jak odpowiadać nie na temat,tylko po to żeby próbować coś udowodnić.Przeczytaj mój post na spokojnie,a później swoją odpowiedź.
    Coś może być na rzeczy, że to nie elektryki. Bo uratowali ten statek. Jakby się zajęły EV nie było by co zbierać