"...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)
Pytanie czy przy wymianie oleju w skrzyni robimy reset ustawień?
Też zrobiłem MESem i nie zauważyłem róznicy w pracy skrzyni.
Pozdrawiam - Brt
Są dwie szkoły. Pierwsza mówi robić reset adaptacji. Druga mówi nie robić resetu chyba, że po resecie dokonasz adaptacji sprzęgieł zgodnie ze ściśle określoną procedurą. Jeśli jej nie wykonasz to skrzynia będzie adaptować sprzęgła sama, ale zajmie to od kilkuset do nawet kilku tysięcy kilometrów w czasie których sprzęgła będą bardziej się zużywać.
Olej w skrzyni i w napędach wymieniony. Przebieg niecałe 90 tyś km i 5 lat.
Wymiana statyczna weszło 6,5 litra.
Co ciekawe stary olej w skrzyni oraz w napędach wyglądał jak nowy.
Adaptacji skrzyni nie robiłem.
Ale co ilość czy kolor?
Dla mnie dziwne z tym kolorem. Bo wymieniałem kilka razy w różnych samochodach (nie ZF) i kolor zmieniał się z przezroczysto-czerwonego na mocno ciemny w zasadzie po kilkudziesięciu kilometrach (miałem raz taką sytuację podczas jakiejś naprawy elektroniki w środku skrzyni). Więc jak po 90k płyn ma kolor nowego - to mocno dziwne.
PS. Wiem że kolor do ZF nie jest czerwony.
Ostatnio edytowane przez netzmark ; 22-10-2023 o 10:04
Olej wydaje się czysty jak sobie zlatuje strumieniem, jak jest w naczyniu to już widać jak jest brudny. Wymieniałem niedawno w skrzyni i nie chciało mi wejść więcej niż 5 l, wymieniane zgodnie z procedurą, auto wypoziomowane na kobyłkach.