Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Sanki przód

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Opisałeś swoją sytuację bardzo chaotycznie, niemerytorycznie i bez podparcia w dowodach, zatem nie dziw się, że ktoś może mieć wątpliwości.
    Co do mechaników - nie ma nieomylnych, a rutyna często prowadzi do błedów czy braku właściwej kontroli po wykonanej pracy. Mimo wieloletniego doświadczenia. I to nie tyczy się tylko zawodu mechanika.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Opisałeś swoją sytuację bardzo chaotycznie, niemerytorycznie i bez podparcia w dowodach
    Mógłbyś jaśniej, czy może myli Ci się forum z przewodem sądowym - co i komu miałbym udowadniać - jeśli odbieram samochód od zaufanego mechanika i ten mówi, że sprawdzał geometrię i wszystko jest tak, jak przed wymianą, to mam od niego brać cyrograf napisany jego własną krwią, bo miałbym przewidywać, że na forum, na którym opisałem wszystko co uważam za stosowne, ktoś będzie się domagał dowodów - czy Ty widzisz co piszesz?

nie ma nieomylnych, a rutyna często prowadzi do błedów czy braku właściwej kontroli po wykonanej pracy
    Niech zrozumiem, po każdej wizycie u mechanika, jedziesz do innego, żeby sprawdził, czy ten pierwszy czegoś nie zepsuł, bo np. dzięki "rutynie" mógł Ci zalać olej przekładniowy do silnia. a więc odstawiasz samochód i dajesz do analizy olej?

Panowie, zmieńcie mechaników, bo skoro nie macie do nich zaufania, to po co wsiadacie od naprawianych przez nich samochodów?

Po za tym, pierwszym objawem problemów z geometrią zawieszenia, jest pojawiający się problem ze zbieżnością, dlatego podczas każdego badania technicznego, ta zbieżność jest, a przynajmniej, powinna być sprawdzana, zatem jeśli nie było jakiegoś dzwona, wjechania w dziurę czy inną przeszkodę oraz ingerencji w elementy zawieszenia, to nie ma potrzeby badać geometrii, wystarczy sprawdzić zbieżność i jeśli nie wskazuje odchyłek, to i geometria jest ok.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 04-11-2023 o 12:12

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Gdzie tak jest ze przy badaniu technicznym sprawdzają zbieznosc? Bo ja nie widziałem na stacji diagnostycznej sprzętu do takiej czynności? Czym to mają sprawdzać? To że zbieznosc jest ok jie świadczy ze i geometria musi być też Ok.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez darek156 ; 04-11-2023 o 12:09

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał darek156 Zobacz post
    Gdzie tak jest ze przy badaniu technicznym sprawdzają zbieznosc?
    Stacja Kontroli Pojazdów "OSCAR", Traugutta 59, 07-410 Ostrołęka, telefon 29 642 18 00 - jest to pierwsze stanowisko na ścieżce diagnostycznej, przez które nie da się nie przejechać.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Mógłbyś jaśniej, czy może myli Ci się forum z przewodem sądowym - co i komu miałbym udowadniać - jeśli odbieram samochód od zaufanego mechanika i ten mówi, że sprawdzał geometrię i wszystko jest tak, jak przed wymianą, to mam od niego brać cyrograf napisany jego własną krwią, bo miałbym przewidywać, że na forum, na którym opisałem wszystko co uważam za stosowne, ktoś będzie się domagał dowodów - czy Ty widzisz co piszesz?

Niech zrozumiem, po każdej wizycie u mechanika, jedziesz do innego, żeby sprawdził, czy ten pierwszy czegoś nie zepsuł, bo np. dzięki "rutynie" mógł Ci zalać olej przekładniowy do silnia. a więc odstawiasz samochód i dajesz do analizy olej?

Panowie, zmieńcie mechaników, bo skoro nie macie do nich zaufania, to po co wsiadacie od naprawianych przez nich samochodów?

Po za tym, pierwszym objawem problemów z geometrią zawieszenia, jest pojawiający się problem ze zbieżnością, dlatego podczas każdego badania technicznego, ta zbieżność jest, a przynajmniej, powinna być sprawdzana, zatem jeśli nie było jakiegoś dzwona, wjechania w dziurę czy inną przeszkodę oraz ingerencji w elementy zawieszenia, to nie ma potrzeby badać geometrii, wystarczy sprawdzić zbieżność i jeśli nie wskazuje odchyłek, to i geometria jest ok.
    Tak w skrócie… to co piszesz po prostu kupy się nie trzyma, a wręcz zahacza o fantazjowanie. Ale w twoim przypadku to norma. [MENTION=89137]yaniq[/MENTION] [MENTION=80442]darek156[/MENTION] ostatni raz sprzątam ten bajzel - to jest ostrzeżenie. Albo piszecie merytorycznie, albo wcale.
    Do prywatnych wycieczek proszę używać PW. Między sobą, nie do mnie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

A, więc tak:
    1. Kupiłem sanki, te, które kolega w pierwszym postcie wskazał, jako zakup na Allegro.
    2. Kupiłem nie na Allegro, ale za pośrednictwem kumpla, dlatego zapłaciłem 100 zł mniej - dokłądnie te same sanki od tego samego producenta.
    3. Mechanik, po zamontowaniu sanek, powiedział, ze musiał dać jakąś podkładkę i delikatnie w jednym miejscu naciągnąć, bo brakowało kilki milimetrów do otworu.
    4. Mechanik zrobił pełną diagnostykę i stwierdził, że wszystko jest, tak ja było.

Ot, cała opowieść, a zatem, co się czego nie trzyma i co wręcz zahacza, gdybyś był tak uprzejmy.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 04-11-2023 o 13:21

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Mechanik coś poprzestawiał, pododawał podkładki, żeby udało się w ogóle te sanki zamontować, ale jest super - wszystko git.
    Jakie podkładki? Gdzie? Co przestawiał?
    Geometria była nawet ustawiana i jest jak przed robotą. Ale wydruku nie ma. A przed robotą na pewno było dobrze. Ale wydruku nie ma. Zapłac mi to pojadę na sprawdzenie geometrii.

Ja jestem po prostu z tych, którzy każdemu we wszystko nie uwierzą. Za dużo w życiu widziałem.

- - - Updated - - -

A, więc tak:
    1. Kupiłem sanki, te, które kolega w pierwszym postcie wskazał, jako zakup na Allegro.
    2. Kupiłem nie na Allegro, ale za pośrednictwem kumpla, dlatego zapłaciłem 100 zł mniej - dokłądnie te same sanki od tego samego producenta.
    3. Mechanik, po zamontowaniu sanek, powiedział, ze musiał dać jakąś podkładkę i delikatnie w jednym miejscu naciągnąć, bo brakowało kilki milimetrów do otworu.
    4. Mechanik zrobił pełną diagnostykę i stwierdził, że wszystko jest, tak ja było.

Ot, cała opowieść, a zatem, co się czego nie trzyma i co wręcz zahacza, gdybyś był tak uprzejmy.
    Wygląda na to, że nasze posty zamieniły się miejscami. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi.

Tak czy inaczej - twoje wytlumaczenie w mojej opinii niczego nie wnosi ani nie zmienia. Żadnych szczegółow, a w dodatku jest prawdopodobieństwo, że zamiennik sanek jest krzywy.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

gdzieś tam musiał dać podkładkę, gdzieś coś przesunąć
    1 podkładkę i coś przesunąć.

Geometria była nawet ustawiana
    Nie, geometria przed robotą była sprawdzana, a nie ustawiana.

Hmm, czy Ty kiedykolwiek widziałeś taki projektorowy sprzęt do geometrii, czy nie za bardzo?

Geometria była nawet ustawiana i jest jak przed robotą
    Po naprawie, też nie była ustawiana, bo tegoż ustawiania nie wymagała.

Ale wydruku nie ma.
    Widziałeś kiedykolwiek taki projektorowy sprzęt do geometrii - o jakim wydruku piszesz, może z kasy fiskalnej?

Zapłac mi to pojadę na sprawdzenie geometrii.
    Nie, zapłać, to pojadę tam, gdzie dadzą wydruk, bo mnie jest on niepotrzebny.

Ja jestem po prostu z tych, którzy każdemu we wszystko nie uwierzą. Za dużo w życiu widziałem.
    Pytam zatem ponownie, czy po odebraniu samochodu od mechanika, jedziesz do innego, żeby sprawdził czy ten pierwszy niczego nie zepsuł?

a w dodatku jest prawdopodobieństwo, że zamiennik sanek jest krzywy.
    Z czego to wywnioskowałeś?
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 04-11-2023 o 13:32

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

"delikatnie w jednym miejscu naciągnąć, bo brakowało kilki milimetrów do otworu."

Nie no elegancko kilka milimetrów do otworu tylko brakowało. Może nie pisz nic więcej Yaniq.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    Jestem gotow sie zalozyc ze jak zdejmiesz sanki z jednego auta i porownasz je z drugim bedzie pewna dopuszczalna roznica rzedu 2-5 mm miedzy wymiarami.
    No to masz kolejnego "ignoranta", a więc dawaj, nie żałuj sobie - przypominam, że ten "ignorant", na co dzień regeneruje wahacze, a więc na czym on może się znać