Od pewnego czasu, zaczęły się zdarzać problemy z odpalaniem na ciepłym silniku, wystarczyło chwilę odczekać, żeby odpalić bez problemu, ale ostatnimi czasy problem zaczął się nasilać i w sobotę nastąpiła kulminacja, po przejechaniu zaledwie kilku kilometrów, czyli na dystansie, na którym silnik, de facto, nie złapał temperatury, nie mogłem go odpalić i tym razem trwało to około godzinę, po której odpalenie się udało. Na wyświetlaczu pomiędzy zegarami, w trakcie nieudanego odpalenia pokazywał się komunikat o problemie z ESP przechodzący w komunikat o problemie z VOD, ale zrobiłem diagnostykę i tam pojawił się tylko jeden błąd, a mianowicie "czujnik położenia wału", co w sposób oczywisty pokazuje, że albo padł czujnik, albo jakieś połączenie, ale co z komunikatem o problemie z ESP, czy awaria czujnika położenia wału, może generować problem z ESP - dodam, że ESP nie da się wyłączyć i pomimo wciskania przycisku, nadal pozostaje aktywny, bo obwódka przycisku świeci.
Dodatkowe pytanie, w którym miejscu jest umieszczony czujnik położenia wału, bo jest wątek o JTD, ale o JTS nie znalazłem.