Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Nowe opony podniosły komfort bardzo znacząco. Warto słuchać eksperta.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Giorgio
    Auto
    Stelvio First Edition

Domyślnie Nowe opony podniosły komfort bardzo znacząco. Warto słuchać eksperta.

Dwa miesiace temy zmieniłem 20" opony w Stelvio z OEM Michelin Lttitude 3 na rewelacyjne Pirelli Scorpion. (tylko Scorpion bez dodatków). Komfort jazdy podniosl się dramatycznie. Juz żadne studzienki czy złącza nie szarpią samochodem. Podniosłem tymczasowo ciśnienie do 2.7 i dalej super. Stabilnie, mieko i.... cicho! Prowadzenie tez jest jak było. Opór toczenia mniejszy....Nie widzę minusów.

Te opony doradził mi nasz kolega Kołpak z Częstochowy. I to nie pierwszy raz dal dobra rade słuchając moich "wymagań." Wcześniej do Subaru Outbacka i XV doradził Vredestain Quatrac Pro... założyłem do obydwóch i trafione w dziesiątkę. Zima w Alpach i upal latem jak teraz nie straszne. W zeszłym tygodniu namówił mnie na Yokohama Geolandar CV 4S G061 do nowego Volkswagena T6.1 Californi 4MO aby camper dawał sobie rade na trawie, błocie, piasku w trakcie campingowych wypraw w terenie i jednocześnie nie wył na asfalcie.

Naprawdę warto dać ekspertom zawezyc listę bo opon jest aż za dużo na rynku by samemu to ogarnąć. Naprawdę polecam Scorpiony do Stelvio... samochód stal się dużo przyjemniejszy w trasie. Jakby dostał "upgrade" w zawieszeniu.
    Ostatnio edytowane przez Giorgio ; 10-07-2024 o 18:25

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Miałem Yokohamy Geolandanr w Lincolnie Navigator naprawdę dobra opona. Mam i miałem w innych autach sportowe Semi-Slick i też robiły wyniki. Generalnie trzeba wiedzieć czego szukać

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Cytat Napisał Giorgio Zobacz post
    Naprawdę polecam Scorpiony do Stelvio...
    Mogę potwierdzić. Po latach "przeprosiłem się" z Pirelkami i założyłem na lato Skorpiony. Mam te same odczucia.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Jeżdżę na fabryxznych Michelinach, za jakiś czas zmiana.
    Co z twierdzeniem które gdzieś mi wpadło w oczy, że ponoć świetnie sprawują się w Stelvio opony dedykowane do elektryków? Że ciche, małe opory toczenia, przystosowane do ostrych przyśpieszeń i dużych ciężarów (choć Alfy jakoś szczególnie ciężkie akurat nie są).
    Ktoś ma może jakieś doświadczenia/wrażenia?

Auto
    Stelvio First Edition

Domyślnie

Sporo czasu spędziłem "na badaniach" zanim założyłem Scorpiony. Z recenzji opon oznakowanych do elektryków wnioskuje ze są mniej komfortowe i nie lubią mokrych nawierzchni. Reszta jak napislales netzmark, się zgadza.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Zasadniczy problem jest taki, że porownujesz opony stare do nowych. Każda nowa będzie lepsza od starej, a jeżeli ze starymi jeszcze razem ze zużyciem coś się działo, jakieś nierówne zużycie, ząbkowanie, to już w ogóle bedzie przepaść. Myślę ze porównując nowe do nowych ten efekt móglby być znikomy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

To dziwne dlaczego akurat opony do elektryków miałyby bać się mokrego i nie być komfortowe. Nie mówię że tak w praktyce nie jest ale logiki mi brakuje.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Jeżdżę na fabryxznych Michelinach, za jakiś czas zmiana.
    Co z twierdzeniem które gdzieś mi wpadło w oczy, że ponoć świetnie sprawują się w Stelvio opony dedykowane do elektryków? Że ciche, małe opory toczenia, przystosowane do ostrych przyśpieszeń i dużych ciężarów (choć Alfy jakoś szczególnie ciężkie akurat nie są).
    Ktoś ma może jakieś doświadczenia/wrażenia?
    mam od 2 sezonów piloty sport ev - nie kupie innych opon w przyszłości.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No i co jakieś zauważalne problemy na mokrym czy z komfortem??
    Zakładam że nie skoro zamierzasz się ich trzymać.

Auto
    Stelvio First Edition

Domyślnie

Tyre Reviews strona tor chyba najbardziej ceniona publikacja o oponach, kropka. (In English out of UK) Na pewno wielu z Was ja zna. Oto jak tam skomentowano oponę Pilot Sport EV:

"Based on the available results, the Michelin Pilot Sport EV struggled in wet conditions, with relatively poor performances in wet braking, aquaplaning, and curved aquaplaning tests. The tyre's dry handling performance was moderate, placing 6th among the tested tyres." W calosci testu 9 miejsce, ostatnie. Komfort tez 9 miejsce glowing za "noise"

Testowana także nie EV wersja zajęła czołowa pozycje. #1.
    Ostatnio edytowane przez Giorgio ; 12-07-2024 o 10:43