Dwa miesiace temy zmieniłem 20" opony w Stelvio z OEM Michelin Lttitude 3 na rewelacyjne Pirelli Scorpion. (tylko Scorpion bez dodatków). Komfort jazdy podniosl się dramatycznie. Juz żadne studzienki czy złącza nie szarpią samochodem. Podniosłem tymczasowo ciśnienie do 2.7 i dalej super. Stabilnie, mieko i.... cicho! Prowadzenie tez jest jak było. Opór toczenia mniejszy....Nie widzę minusów.
Te opony doradził mi nasz kolega Kołpak z Częstochowy. I to nie pierwszy raz dal dobra rade słuchając moich "wymagań." Wcześniej do Subaru Outbacka i XV doradził Vredestain Quatrac Pro... założyłem do obydwóch i trafione w dziesiątkę. Zima w Alpach i upal latem jak teraz nie straszne. W zeszłym tygodniu namówił mnie na Yokohama Geolandar CV 4S G061 do nowego Volkswagena T6.1 Californi 4MO aby camper dawał sobie rade na trawie, błocie, piasku w trakcie campingowych wypraw w terenie i jednocześnie nie wył na asfalcie.
Naprawdę warto dać ekspertom zawezyc listę bo opon jest aż za dużo na rynku by samemu to ogarnąć. Naprawdę polecam Scorpiony do Stelvio... samochód stal się dużo przyjemniejszy w trasie. Jakby dostał "upgrade" w zawieszeniu.