Cześć!
Mam Alfę 159 z silnikiem 1.9 JTDM 16V i skrzynią automatyczną. Nie wiem czy to ważne, ale moc została podniesiona do 200 KM dzięki programowi i hybrydowej turbinie. Od jakiegoś czasu regularnie zauważam pewien problem. Gdy odpalam samochód, czasami słyszę dziwne stukanie spod maski. Dźwięk pojawia się tylko na zimnym silniku, na przykład po całonocnym postoju w garażu czy na parkingu w miejscu pracy, ale nie jest to regułą – zdarza się, że silnik pracuje wtedy poprawnie.
Na ten moment nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować źródła dźwięku, ale jeśli problem utrzyma się, postaram się jutro rano sprawdzić bardziej szczegółowo - o ile oczywiście stukanie się pojawi. Przed chwilą odpaliłem auto na chwilę w garażu i słyszałem to charakterystyczne stukanie, ale pojawiło się ono dosłownie na pół sekundy (kilka/kilkanaście szybkich, wyraźnie słyszalnych stuknięć) od razu po odpaleniu samochodu - gdy wszystkie elementy silnika dopiero zaczynały pracę. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobny przypadek w swoim JTD? Z czym to może być związane. No i, najważniejsze dla mnie, ile może wynieść naprawa?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!