Hej!
Od pewnego czasu borykam się z problemem w swojej Giulieccie. Oto szczegóły:
Pierwszy incydent:
Podczas jazdy autostradą samochód nagle stracił moc, wyświetlił się komunikat "Start/Stop unavailable", a po chwili zapalił się migający check engine. Silnik przestał pracować na wszystkich cylindrach – działał tylko na dwóch/trzech. Zjechałam na pobocze, zgasiłam i ponownie odpaliłam auto, po czym problem zniknął.
Pierwsza wizyta u mechanika:
Mechanik odczytał błąd cewki zapłonowej, więc wymienił cewkę oraz świece. Odebrałam samochód, ale po przejechaniu zaledwie 1 kilometra problem wrócił. Tym razem ponowne zgaszenie i odpalenie auta już nie pomogło. Mechanik zauważył, że:
Odma była zapchana, więc ją wymienił i wyczyścił układ,
Zmienił olej,
Wymienił jedną z uszkodzonych kostek przy cewce zapłonowej.
Efekt: Po tych naprawach przez ponad tydzień wszystko działało bez zarzutu – nawet w trasie.
Powrót problemu:
Po tygodniu problem znowu wystąpił na autostradzie, przy prędkości 160 km/h. Objawy:
Migający check engine,
Komunikat "Start/Stop unavailable",
Tryb awaryjny (samochód przestał działać na wszystkich cylindrach) .
Zjechałam na najbliższym zjeździe z autostrady (był on oddalony 5 km od miejsca wystąpienia problemu), jechałam do zjazdu 80 km, po zjechaniu zredukowałam prędkość do 30-40 km/h, ale nagle pojawił się zapach spalenizny. Po otwarciu maski zobaczyłam to, co widać na załączonym zdjęciu.
Kolejne kroki mechanika:
Samochód został zabrany lawetą,
Test sprężania wykazał, że w jednym z tłoków nie ma ciśnienia.
Jutro mechanik przeprowadzi dalszą diagnostykę, ale mam pytanie:
Co mogło być pierwotną przyczyną błędu check engine i trybu awaryjnego? Nie sądzę, że był to od razu dziurawy tłok – wydaje mi się, że tłok padł dopiero podczas dalszej jazdy po wystąpieniu problemu.
Myślę, że wymiana tłoka może nie rozwiązać całkowicie problemu z trybem awaryjnym. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i ma jakieś sugestie, co mogło być przyczyną tych objawów? Dodam, że akumulator był wymieniany i na pewno nie jest on powodem problemu z zapłonem.
Pacjent: Alfa Romeo Giulietta 1.4 120 KM, rok 2010.
Z góry dziękuję za każdą pomoc i wskazówkę!