Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [Stelvio] Otwieranie bezluczykowe przestało działać

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta

Domyślnie [Stelvio] Otwieranie bezluczykowe przestało działać

Hej.
    Mam stelvio od marca, rocznik 2017, początkowo otwieranie bezkluczykowe działało bez zarzutu, przy jednym z kluczyków wymieniłem baterie bo nie zawsze go wykrywało. Natomiast po jakimś czasie nagle przestało działać. Jedyne co robiłem to skorzystałem z procedury wyłączenia odjeżdzania fotela z tego watku https://www.forum.alfaholicy.org/giu...acyjki-10.html , ale wyłączyłem tą procedure i nie wiem czy to ma jakiś związek. Po za tym nie grzebałem przy aucie. Ktoś ma jakiś pomysł?

Auto
    Giulia MY2020 RWD/ USA

Domyślnie

Spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych (restore settings) w menu drzwi i zamki (doors and locks). Jak tam przypadkiem raz coś zmieniłem to też otwierało tylko z pilota.

Auto
    Giulietta

Domyślnie

Dzięki, rzeczywiście jest opcja w menu do włączania i wyłączania otwierania bezkluczykowego

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

No to teraz wiesz gdzie to dla bezpieczeństwa wyłączyć :-).
    Bezkluczykowy to świetna furtka dla złodziei, zarówno dla walizki jak i dopisywania kluczyków (dotknięcie klamki wybudza uśpiony CAN i dostęp do RFHUB-a otwarty).

Auto
    Giulia Veloce MY24

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    (dotknięcie klamki wybudza uśpiony CAN i dostęp do RFHUB-a otwarty).
    O, to ciekawe. Czy CAN na pewno jest uśpiony i może to rozwiązywać problem z dostępem do CAN poprzez radar?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

100%, że CAN normalnie usypia po bezczynności i nie dostaniesz się wtedy do rfhub-a. Żeby to było możliwe to trzeba go wybudzić: albo dotykając klamki jeśli jest włączony ten nieszczęsny keyless, albo jeżeli jesteś już w środku to naciśnięcie czegokolwiek co włącza podświetlenie na konsoli centralnej: przycisk start, rotary knob, dna selektor chyba też. I wtedy można dopisywać kluczyki.
    ALE: mocno prawdopodobne, że są jakieś komendy wybudzenia. Nie próbowałem jeszcze tego z braku gratów, może można choćby podłączyć do can-radaru jakiś dodatkowy np przycisk start czy coś co normalnie siedzi w środku podpięte do CAN1 i obudzić zabawę. Niestety nie mam tego jak przetestować do końca. Pewniejsze jest odcięcie CAN-radau na czas wyłączenia samochodu do czego mam przejściówkę (zoptymalizowaną pod Stelvio, z gotowymi wtyczkami bez cięcia czegokolwiek).

Auto
    Giulia Veloce MY24

Domyślnie

Wyobrażałem sobie, że uśpiony CAN po prostu nie działa, i cokolwiek by tam nie podłączyć też nie będzie działać. Przynajmniej dopóki nie zostanie obudzony 'w centrali'. Ale ok, nie znam się na CAN, to zapewne bardziej skomplikowane.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

napewno budzi go dotkniecie klamki (jeśli jest dostęp bezkl.), naciśnięcie START (bez obecności kluczyków), naciśnięcie MUTE na pokrętle głośności - u mnie wtedy włącza się też często radio pomimo braku kluczyków w kabinie (ale nie zawsze) - nie wiem co za kretyn to wymyślił. Ogólnie jak się zapali podświetlenie na dole to CAN jest aktywny i do dzieła...

Pamiętaj też, że CAN nigdy nie śpi tak naprawdę do końca. Nawet w trybie SLEEP dalej odbiera dane tyle że w bardzo zwolniomym tempie i przekazuje do komputera który podejmuje decyzję czy wyjść z CAN-em z trybu SLEEP do trybu FULLSPEED czy nie.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 04-06-2025 o 14:49

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

W sumie chyba musi działać cały czas, żeby można było otworzyć drzwi z pilota?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No jak napisałem, CAN zawsze w jakimś stopniu działa. Ale normalnie jak samochód zamknięty i uspokojony to się MES-em do CAN-a nie dostaniesz, a jak dotkniesz klamki to już tak.
    Co do pilota to odbiornik w RFHUB zawsze odbiera radio a CAN mu nie jest do tego potrzebny. Jak odbierze dopisany kluczyk to pewnie po CAN wysyła jakieś wiadomości do kompa (BCM) i dalej jak pisałem decyzja komputera co do ciągu dalszego.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 04-06-2025 o 14:49