Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Temat: [146] Wymiana tarcz hamulcowych.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

własnie zabieram sie do wymiany tarcz i klocków z przodu w 145. Jakie tarcze i jakie klocki polecacie? Podobno zestaw Brembo i Ferodo jest OK ale dość drogo wychodzi. Czy mozna załozyć inne tarcze i klocki bedz widocznej straty jakosci hamowania? Dzięki.

shudi
    Gość

Question problem przy hamowaniu

U mnie występuje za to innego typu problem z hamowaniem.Mianowicie i tu juz nie zaleznie od prędkości,czuje na pedale hamulca jak mi odbija nim mocniej cisne bicie jest wyrazniejsze,przy wiekszej predkosci slychac jakby dzwiek malego stukania,czy moze ktos mial cos podobnego badz moze mi posluzyc dobra radą?alfę mam od niedawna i ciągle czegoś się uczę,ala samą jazdę uwielbiam

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał shudi Zobacz post
    U mnie występuje za to innego typu problem z hamowaniem.Mianowicie i tu juz nie zaleznie od prędkości,czuje na pedale hamulca jak mi odbija nim mocniej cisne bicie jest wyrazniejsze,przy wiekszej predkosci slychac jakby dzwiek malego stukania,czy moze ktos mial cos podobnego badz moze mi posluzyc dobra radą?alfę mam od niedawna i ciągle czegoś się uczę,ala samą jazdę uwielbiam
    Noo stary, przykro mi. Masz ABS.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kln
    Mieszka w
    ZGR
    Auto
    156 1.9JTD16V '03 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Cytat Napisał shudi Zobacz post
    Noo stary, przykro mi. Masz ABS.
    Uważam, że nie nie ma co ironizować. Sam niedawno miałem taki problem, że przy małych prędkościach przy wciskaniu hamulca włączał mi się ABS. Na początek odłącz ABS i przejedź się, żeby mieć pewność że to w tym rzecz.

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    własnie zabieram sie do wymiany tarcz i klocków z przodu w 145. Jakie tarcze i jakie klocki polecacie? Podobno zestaw Brembo i Ferodo jest OK ale dość drogo wychodzi. Czy mozna załozyć inne tarcze i klocki bedz widocznej straty jakosci hamowania? Dzięki.
    Ja mam polskie Mikody + klocki TRW i naprawde dobrze hamuje, a cena tarcz jest baaardzo przystępna
    Ostatnio edytowane przez kln ; 07-11-2009 o 23:41

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał kln Zobacz post
    Ja mam polskie Mikody + klocki TRW i naprawde dobrze hamuje, a cena tarcz jest baaardzo przystępna
    Ja właśnie chce założyć Mikody, ale z klockami ATE - co o tym myślicie?
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Mam mikody i ate i tyle powiem że działają bardziej niż dobrze. Na autostradzie znosiły dohamowania ze 190 do 90 seriami i nic się złego nie dzieję.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

shudi
    Gość

Domyślnie

dzięki za wsparcie , wiem że może i się nieznam ale że mam abs to akurat byłem swiadom,jutro odłącze i zobaczymy

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Jeśli nie odczuwasz drgań na kierownicy przy ostrym hamowaniu to tarcze masz proste. Ten dziwny dźwięk jak by coś miało bicie to ABS (sam się na początku zdziwiłem ze właśnie taki). Jak chcesz zmieniać tarcze to również polecam gorąco Mikodę. Założone mam u siebie z Ferrodo Premier i poza zwiększonym pyleniem (tarcze nacinane/nawiercane) żadnych ujemnych skutków nie zauważyłem a wręcz przeciwnie droga hamowania trochę się zmniejszyła.

PS.
    Żeby Ci nie przyszło do głowy wymienić same tarcze - ZAWSZE wymienia się tarcze i klocki razem
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 11-11-2009 o 10:11
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

shudi
    Gość

Domyślnie nareszcie

No i teraz jestem pewien ze to abs,nie mialem szczerze pojecia ze jest az tak odczuwalny,ale gdy dzis go odlaczylem,miód malina dzięki wszystkim za porady

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kln
    Mieszka w
    ZGR
    Auto
    156 1.9JTD16V '03 FL

Domyślnie

No to teraz trzeba to zrobić. U mnie przeczyszczenie czujników przy kołach trochę pomogło - bicie ciut rzadziej i w mniejszym stopniu występowało, później zrobili mi to w warsztacie, ale co było problemem tego już się nie dowiedziałem.