Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: Tektura na przodzie auta

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał a7198 Zobacz post
    W niektórych samochodach np w VW Uzytkowe w wrsjach "uboższych" w ogóle nie wystepuje wskaźnik temperatury, bo i po co?
    I co drugi taki jest przegrzany, bo się spaliła dioda alarmująca, albo czujnik, albo wody w ogóle nie ma Przegrzać silnik wcale nie jest tak ciężko, zależy jak kto jeździ...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Ta tekturka to jakiś badziew i chwyt jak otwarta klapa w maluchu podczas upałów(w rzeczywistości silnik się przez to tylko przegrzewał PODCZAS JAZDY, bo był zakłócony obieg powietrza, co innego w korku-pomagało rzeczywiście).
    Ja latam bez tekturek i jest dobrze,przecież silnik do póki nie osiągnie odpowiedniej temp,to ma zamknięty termostat i chłodnica ma wtedy niewiele do gadania. Być może pomaga to w zatrzymywaniu dłużej temperatury,ale nie wiem czy do nagrzewania się ma cokolwiek
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 18:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:37 ----------

Ubolewam nad tym, że w silnikach nie ma seryjnie wskaźników temperatury oleju(bo to jest ważniejsze niż temp cieczy według mnie) oraz wskaźnika ciśnienia oleju(jak w starszych Alfach).
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaFAN Zobacz post
    Ubolewam nad tym, że w silnikach nie ma seryjnie wskaźników temperatury oleju(bo to jest ważniejsze niż temp cieczy według mnie) oraz wskaźnika ciśnienia oleju(jak w starszych Alfach).
    i wg mnie,ja chce u siebie zastapic zegarek z konsoli środkowej takim wskaźnikiem ,ale jak do tej pory nie udało mi się jeszcze coś przyzwoitego znaleźć.

a7198
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti Zobacz post
    I co drugi taki jest przegrzany, bo się spaliła dioda alarmująca, albo czujnik, albo wody w ogóle nie ma Przegrzać silnik wcale nie jest tak ciężko, zależy jak kto jeździ...
    P.T. Kolego. A kto Ci powiedział, że co drugi silnik jest przegrzany? Skąd masz takie nieprawdziwe informacje?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał a7198 Zobacz post
    P.T. Kolego. A kto Ci powiedział, że co drugi silnik jest przegrzany? Skąd masz takie nieprawdziwe informacje?
    Chodziło o to, że jeśli nie ma nawet wskaźnika temperatury cieczy, to bardzo łatwo jest przegrzać silnik. Wystarczy niełączący styk przy wentylatorze, zacięty termostat, ubytek płynu, rozszczelnienie gdzieś i wtedy w razie awarii tej całej "diody alarmującej" mamy przegrzany silnik
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

Cytat Napisał Mdx Zobacz post
    Chyba założę sobie taką osłonę na chłodnicę. Wczoraj 800 km zrobione po Polsce i temperatura płynu według wskaźnika ok 70 - 75 stopni, wskazówka od temperatury oleju nawet nie drgnęła, dodam, że termostat zmieniany tydzień temu i raczej jest sprawny bo w mieście się zagrzewa do 90
    no i wczoraj sobie założyłem tekturę zakrywającą prawie pół chłodnicy i niestety żadnej poprawy w trasie

Dziś zabiorę brata 155 w trasę, która też miała wymieniany termostat parę dni temu i porównam
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Mdx Zobacz post
    no i wczoraj sobie założyłem tekturę zakrywającą prawie pół chłodnicy i niestety żadnej poprawy w trasie

Dziś zabiorę brata 155 w trasę, która też miała wymieniany termostat parę dni temu i porównam
    załóż karton na całą chłodnicę. Jak tak zrobiłem i jest elegancko-szybciej się zagrzewa i nie traci ciepła. A przy tym nie ma możliwości żeby się przegrzał, jak niektórzy wyżej pisali.

Użytkownik Ogier Avatar Fistasz
    Mieszka w
    Znin
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Na cała to chyba nie do konca dobry pomysł. W korku w miescie może się zagrzać. Ja zawsze zasłaniałem tak chłodnice by cześć na której pracuje wentylator była wolna. Spisywało sie idealnie.

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

a tą tekturę zakładacie od środka czy od frontu ? bo ja założyłem ją od frontu przed chłodnice klimy
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

Użytkownik Ogier Avatar Fistasz
    Mieszka w
    Znin
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

no od frontu. Za chłodnica to mało co da. Mozesz ja wsadzic pomiedzy chłodnice klimy a wody.