Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Czy spalanie zimą przy tych mrozach sporo wzrasta?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Koledzy, to piszczenie/burzenie po odpaleniu przez jakas minute to wiatrak czujnika temteratury. Jest on poto zeby czujnik nie mierzyl temperatury deski tylko powietrza w samochodzie. Wymiana takiego silniczka jest nieoplacalna. Ja stosuje środek zaradczy czyli WD40 psikam w ta kratke i za popielniczka w watraczek(jak sie wsadzi palec w szczelini miedzy deska a popielnicza to czuć jak sie ten wiatraczek kręci)pomaga na kilka dni. Słyszalem ze mocna wycignąc ten silniczek i dokladniej nasmarowac, pomaga na dłużej.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Wyjmuję się i trzeba nasmarować ośkę silniczka i będzie dłuugo działało. Trzeba uważać przy rozkręcaniu silniczka na części bo są tam zatrzaski plastikowe i można je połamać. Ja wkładałem pod każdy zatrzask cieniutką blaszkę i wyciągałem. A i kabelki są krótkie :-/.

Smar użyłem z teflonem - taki dość rzadki.

P.S. u mnie spalanie wzrosło bo odpalam autko na jaieś 7-10min zanim pojadę.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez MarcinTM ; 22-12-2009 o 09:24

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

spalanie mojego 2.0 TS w trasie wyszło 8,8l/100km (ok. 400 km dynamicznej jazdy i ok. 200km już spokojniej bo prowadziła moja dziewczyna) było to w piątek gdzie mrozy w niektórych miejscowościach sięgały nawet -17 stopni
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

Gwynbleidd
    Gość

Domyślnie

ja po wymienionej sondzie, przeplywce, oleju i filtrach + czyszczenie przepustnicy

trasa Białogard -> Aachen 7,5L/100

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

hmm a mnie zastanawia ile na rezerwie zrobię km. i jak się zapali kontrolka to ile mam litrów w baku?
    bo ostatnio dość często mi się zapala i zaleje za 50zł benzyny pojeżdżę trochę i zaraz rezerwa.. a jeżdżę na gazie benzyna tylko do odpalania . i dziwi mnie ze tak dużo benzyny idzie..

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał kamien007 Zobacz post
    hmm a mnie zastanawia ile na rezerwie zrobię km. i jak się zapali kontrolka to ile mam litrów w baku?
    bo ostatnio dość często mi się zapala i zaleje za 50zł benzyny pojeżdżę trochę i zaraz rezerwa.. a jeżdżę na gazie benzyna tylko do odpalania . i dziwi mnie ze tak dużo benzyny idzie..

mi jak swieci rezerwa to na drugi dzien jade tankowac bo pozniej zalewajac wchodzi mi 63 litry wiec blisko na oparach jade hehheeh nie wiem ile ma dokladnie rezerwa w tym baku ale w 2.5 litra nie starcza na wiele po miescie

comparecristoph
    Gość

Domyślnie Problem z spalaniem

WITAM JESTEM TU PJERWSZY RAZ ZAREJESTROWALEM SIE DLATEGO ZE MAM PROBLEM ZE SPALANIEM KUPILEM WLASNIE AUTO ALE COS NIEGRA DLACZEGO DLATEGO ZE WYJECHALEM 80 LITRUW PALIVA A PSZEJECHALEM TYLKO 400 KILOMETRUW TO ZNACZY ZE SPALA 20 NA 100
    JAZDA ODBYWALA SIE W MIESCIE BEZ SZALENIA AUTO TO ALFA ROMEO 156 2.0 T.S SELSPED DZJEKUJE ZA POMOC Z GURY

sorki ale juz jakies 13 lat nie byem w polsce i zapomnialem trohe pisowni
    Ostatnio edytowane przez comparecristoph ; 06-01-2010 o 14:53

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Jak dla mnie to zacznij od wyłączenia CAPSLOCK'a i napisz coś poprawną polszczyzną :/
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lesio80
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Narazie Fiat Panda 1.2 i 60 szalonych chabet , AR będzie za jakiś czas

Domyślnie

Buczenie może być też od wiatraka nawiewu (u mnie tak jest co jakiś czas) jak się zrobiło zimniej to zaczoł piszczeć, buczeć, itp. Wiatrak jest osadzony na ośi która nie jest smarowana, przy niskich temperaturach materiał się kurczy jak wiadomo, i zaczyna wpadać w rezonans podczas uruchamiania. Najlepiej wyjąc przesmarowac porządnie (żadnym WD40). Ja lekko podgrzałem smar (żeby był lekko płynny) i nasmarowałem, smary w silikonie, czy oleje na długo nie pomogą. Po rozgrzaniu (oś witraka jest ustawiona pionowo) olej i tak spłynie siłą grawitacji w dół i buczenie powróci.

Spalanie w zimie czy niskich temeraturach zawsze będzie większe, Silnik ma większe opory przy uruchomieniu do momętu rozgrzania, powietrze zasysane do filtra jest żadsze co odczytują czujniki, przez to podawane dawki paliwa ulegaja zmianie (szczegulnie na krótkich odcinkach) i jedzie się przez 3-5 km jak na ssaniu, oczywiście w miare rozgrzewania silnika dawka stopniowo się zmniejsza.

---------- Post dodany o godzinie 07:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:39 ----------

Jeżeli chodzi o paliwo i jego ilość to kiedyś do zwykłej 5 litrowej butelki po wodzie udało mi się wlac 5.7 L , dystrybutory terz maja przekłamanie, chodzi o kase, także jak trankuje to wiem że coś mogło być majstrowane i zapłacić mogę więcej za mniej paliwa niż w żeczywistości weszło do baku.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Chyba coś pokręciłeś z tym zasysanym powietrzem. Przy wysokich temperaturach powietrze jest rzadsze, a nie przy niskich.