WitamNa początku pragnę powitać grono posiadaczy Alfiątek, od 3 dni również jestem szczęśliwą posiadaczką AR i już wiem, że zostanę jej wierna przez długi czas - to jest właśnie miłość od pierwszego wejrzenia
Kupiłam auto z komisu, ściągnięte z Belgii, wszystko z nim w porządku. Jedyne co zostaje do zrobienia to drobne usterki, na których kompletnie się nie znam
W mojej Alfie nie działa wskaźnik paliwa, po odpaleniu wskaźnik pokazuje cały czas maksymalny stan (jakie to byłoby miłe!), ale niestety raz udało mi się wyjeździć paliwo do końca ;p Po wyjechaniu z komisu paliła się rezerwa, po zatankowaniu połowy zbiornika, rezerwa zgasła, wskaźnik niestety cały czas pokazuje maksimum.
Do tego dochodzi problem z wskaźnikiem temperatury, pokazuje cały czas 50-60stopni, przy wciskaniu na autostradzie, przy wyższych obrotach wskaźnik zaczął delikatnie się podnosić, ale potem i tak opadł. Jaka jest tego przyczyna, co trzeba wymienić?
Czy w przypadku kontrolki stanu paliwa chodzi o przeczyszczenie pływaka (auto miało w Belgii spuszczaną ropę na wyłączonym silniku, może to spowodowało jego zawieszenie) czy raczej o zamiane plusa z minusem na zegarze, gdyż podświetlenie od zegara również się nie pali (inne działają)? Jeśli chodzi o temperaturę to czy odpowiada za to termostat czy to raczej normalne w dieslach, że ta temperatura jest tak niska ( przy włączonym ciepłym nawiewie normalnie leci ciepłe powietrze.
I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś możliwość, aby podpiąć się pod przepływomierz jakimś komputerkiem, który pokazywałby średnie spalanie na 100km?
Mam nadzieję, że wyjaśniłam wszystko jasno i logicznie
Proszę o pomocPozdrawiam serdecznie
![]()