Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: wskaźnik paliwa + zegar od temperatury

adastra7
    Gość

Question wskaźnik paliwa + zegar od temperatury

Witam Na początku pragnę powitać grono posiadaczy Alfiątek, od 3 dni również jestem szczęśliwą posiadaczką AR i już wiem, że zostanę jej wierna przez długi czas - to jest właśnie miłość od pierwszego wejrzenia

Kupiłam auto z komisu, ściągnięte z Belgii, wszystko z nim w porządku. Jedyne co zostaje do zrobienia to drobne usterki, na których kompletnie się nie znam
    W mojej Alfie nie działa wskaźnik paliwa, po odpaleniu wskaźnik pokazuje cały czas maksymalny stan (jakie to byłoby miłe!), ale niestety raz udało mi się wyjeździć paliwo do końca ;p Po wyjechaniu z komisu paliła się rezerwa, po zatankowaniu połowy zbiornika, rezerwa zgasła, wskaźnik niestety cały czas pokazuje maksimum.
    Do tego dochodzi problem z wskaźnikiem temperatury, pokazuje cały czas 50-60stopni, przy wciskaniu na autostradzie, przy wyższych obrotach wskaźnik zaczął delikatnie się podnosić, ale potem i tak opadł. Jaka jest tego przyczyna, co trzeba wymienić?

Czy w przypadku kontrolki stanu paliwa chodzi o przeczyszczenie pływaka (auto miało w Belgii spuszczaną ropę na wyłączonym silniku, może to spowodowało jego zawieszenie) czy raczej o zamiane plusa z minusem na zegarze, gdyż podświetlenie od zegara również się nie pali (inne działają)? Jeśli chodzi o temperaturę to czy odpowiada za to termostat czy to raczej normalne w dieslach, że ta temperatura jest tak niska ( przy włączonym ciepłym nawiewie normalnie leci ciepłe powietrze.

I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś możliwość, aby podpiąć się pod przepływomierz jakimś komputerkiem, który pokazywałby średnie spalanie na 100km?
    Mam nadzieję, że wyjaśniłam wszystko jasno i logicznie

Proszę o pomoc Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Pasjonat Avatar Proxim@Ar
    Mieszka w
    Opole, Piła
    Auto
    Brera Tbi

Domyślnie

Jeżeli chodzi o wskaźnik paliwa, to jest prawdopodobnie tak jak podejrzewasz, czyli zawieszony pływak. Mi też się tak zdarzało parę razy, potem wszystko wróciło do normy.
    Jeżeli chodzi o temperaturę, to musisz wymienić termostat, nie jest to duży koszt, a dobrze zrobi i Tobie i silnikowi
    Jeżeli chodzi o podświetlenie zegara, to raczej żarówka. Jest na forum temat o wymianie tej żarówki, poszukaj.
    Jeżeli nie masz komputera, który pokazuje średnie spalanie, to są na allegro takie uniwersalne komputery, które mają taką opcję. Ale i tak przekłamuje komputer w jakiejś części.
    Najlepiej to zatankuj do pełna, przejeździj 100 km, potem dolej do pełna i zobaczysz- ile wlejesz, tyle będzie Ci palić Alfa.
    Pozdrawiam
    147 2001, 1.6 105 KM- była
    156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
    156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
    156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
    159 2006 1.9 JTD- była
    159 2005 1.9 Distinictive- była..
    156 2003 2.0 TS+LPG- była
    156 2003 2,5 V6- była..
    156 FL 2005 1.9 jtd- była
    166 FL 2005 2,4 jtd - była
    Alfa Romeo Crosswagon - był..
    156 FL 3.0 V6 - była
    Brera Tbi 2010 - jest
    Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Cytat Napisał adastra7 Zobacz post
    Do tego dochodzi problem z wskaźnikiem temperatury, pokazuje cały czas 50-60stopni, przy wciskaniu na autostradzie, przy wyższych obrotach wskaźnik zaczął delikatnie się podnosić, ale potem i tak opadł. Jaka jest tego przyczyna, co trzeba wymienić?
    Prawdopodobnie termostat do wymiany

W mojej Alfie nie działa wskaźnik paliwa, po odpaleniu wskaźnik pokazuje cały czas maksymalny stan (jakie to byłoby miłe!), ale niestety raz udało mi się wyjeździć paliwo do końca ;p Po wyjechaniu z komisu paliła się rezerwa, po zatankowaniu połowy zbiornika, rezerwa zgasła, wskaźnik niestety cały czas pokazuje maksimum.
    Wygląda na to, że pływak się zawiesił

Czy w przypadku kontrolki stanu paliwa chodzi o przeczyszczenie pływaka (auto miało w Belgii spuszczaną ropę na wyłączonym silniku, może to spowodowało jego zawieszenie) czy raczej o zamiane plusa z minusem na zegarze, gdyż podświetlenie od zegara również się nie pali (inne działają)? Jeśli chodzi o temperaturę to czy odpowiada za to termostat czy to raczej normalne w dieslach, że ta temperatura jest tak niska ( przy włączonym ciepłym nawiewie normalnie leci ciepłe powietrze.
    Normalna temperatura pracy dla JTD wynosi 82*C, i mnie ją osiąga bez problemu z ogrzewaniem na max ustawionym

adastra7
    Gość

Domyślnie

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi Czas w takim razie kupić termostat, mam nadzieję, że wtedy wszystko wróci do normy
    Kolejną małą (albo i nie!) usterką, na jaką zwróciłam uwagę w Alfiątku jest migająca dioda od świecy żarowej. Po odpaleniu silnika miga przez chwilę potem gaśnie, przeczytałam na forum, że może to być spowodowane przez świece (któraś do wymiany).
    Stąd moje kolejne pytanie: Alfa ma włożony nowy akumulator, a mimo tego dzisiaj zakręciła dopiero za drugim razem, spowodowane jest to przez mrozy czy prędzej właśnie przez wyżej wspomniane świece? Może i pytanie od totalnego laika, ale przepraszam, mam prawo - jestem kobietą!

Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Szałek
    Mieszka w
    Mogilno ( kujawsko-pomorskie)
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Jak nie odpaliła za pierwszym to będzie przepalona więcej niż jedna.
    Najlepiej wymienić wszystkie na raz.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

skoro kontrolka rezerwy gaśnie, to pływak jest ok. problemu szukałbym gdzie indziej, a mianowicie na połączeniu wskaźnika poziomu paliwa z prędkościomierzem.

- - - Updated - - -

I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś możliwość, aby podpiąć się pod przepływomierz jakimś komputerkiem, który pokazywałby średnie spalanie na 100km?
    Mam nadzieję, że wyjaśniłam wszystko jasno i logicznie
    wskazanie spalania nie bierze się jedynie z sygnału od przepływomierza (ważna jest jeszcze prędkość i chyba obroty silnika), poza tym spalanie w 156 nie jest zbyt dokładne

adastra7
    Gość

Domyślnie

termostat wymieniony niestety niewiele pomógł;/ temperatura cały czas w granicach 50-kilku stopni, po dłuższej jeździe ewentualnie ma 60. co to może być? czy to czujnik pomiaru cieczy? stąd moje kolejne pytanie: pojechałam do sklepu i mieli czujniki wody z dwoma końcówkami, czerwoną i niebieską, ktoś się orientuje o który może chodzić?

świece jeszcze niewymienione, a Alfa dzisiaj rano odpaliła od razu, niestety po 8h stania na parkingu pod pracą załapała dopiero za siódmym. Myślałam, że będzie trzeba holować. Skoro rano odpaliła to czemu wieczorem już nie? ;/