Moze wysprzeglik? Tez czytalem juz kilka postow o tym sprzegle i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie ;/ Ma ktos jeszcze jakies pomysly?
strzelam, synchronizator(y)? :>
No i Alfa już jeździ. W piątek odebrałem
Niestety nie robiłem sam.
Mam w swojej niuni pełne webasto i jak się za to wszystko zabrałem to po godzince odpuściłem. Jakbym miał kogoś do pomocy to może dałbym rade. Odstawiłem więc furkę do RICAMBI w Bytomiu. Chłopaki robili cztery dni (klnęli na webasto he he).
Sprzęgło wziąłem od nich dwumas kupiłem na allegro u gościa tanifiat.
Wymieniłem też pompę sprzęgła. Z robocizną zamknąłem się w 3 tysiącach. Boli
Żona skrobie pozew rozwodowy he he....
Ale do rzeczy.
Autko jeździ jak marzenie. Czasami jeszcze dwójka wchodzi ciężko ale muszę wymienić jeszcze poduszkę silnika bo jest takie chrobotanie podczas przyspieszania. Myślę, że poduszka umarła podczas robocizny. Jest to środkowa więc tańsza. Żonie nie powiem he he....
Jedna uwaga dla potomnych.
Moje autko jest z 2000r. Koło dwumasowe Valeo zamówione wg. nr VIN jest lżejsze i węższe od tego co miałem założone. Kupiłem też używane koło (zanim zdecydowałem, że założe nowe) i też jest takie jak miałem zamontowane w aucie. Chodzi o to, że to nowe valeo wchodzi o około 2 mm mniej na wieniec. I istaniało ryzyko, że rozrusznik będzie zgrzytał bo o około właśnie 2 mm mniej się zamach z rozrusznikiem zazębiały.
Dzwoniłem do serwisu i facet mi powiedział, że alfa wprowadziła zmiany konstrukcyjne w kołach w 2001 roku i produkuje się już te lżejsze koła.
Tak więc nie zdębiejcie jak koła ciut się będą różnić. Policzcie tylko zęby (jest ich 112).
To tyle![]()
w tym przypadku skończył się dwumas koła zamachowego.