Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Centralka airbag kaput - drugi raz???

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie Centralka airbag kaput - drugi raz???

witam,
    potrzebuję diagnozy - już druga centralka mi padła, ten sam błąd 001 - airbag internal error, brak możliwości wykasowania błędu.
    Centralka niby normalnie funkcjonuje, zapala kontrolkę pasażera, działa odłączanie poduszki pasażera, komunikuje się z kompem.
    Kontrolka zapaliła mi się podczas mrozów, na początku zapalała się kilka razy podczas jazdy ale zaraz gasła, po kilku dniach zapaliła się na stałe i wyskoczył ww. error. Czyżby włosi nie przetestowali centralki na temp. -20*C? Jaka może być przyczyna?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Prawdopodobnie masz kończący się akumulator i przy rozruchu duży spadek napięcia instalacji, wtedy wywala sensor airbag jak u Ciebie.

Sprawdzić ładowanie, stan akumulatora [pomiar max. wydajności prądowej], i przy rozruchu na mrozie do ilu spada napięcie w instalacji, pozwoli to wywnioskować sporo.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Prawdopodobnie masz kończący się akumulator i przy rozruchu duży spadek napięcia instalacji, wtedy wywala sensor airbag jak u Ciebie.

Sprawdzić ładowanie, stan akumulatora [pomiar max. wydajności prądowej], i przy rozruchu na mrozie do ilu spada napięcie w instalacji, pozwoli to wywnioskować sporo.
    Aku w zeszłym roku kupione i w największe mrozy z paleniem problemów nie było... fakt, kontrolka zapalała się zaraz po rozruchu i już podczas jazdy jeszcze ze 2x, potem był spokój, czyli raczej wina alternatora - ale żeby od tego padła centralka??? Rozumiem od zbyt wysokiego napięcia, ale żeby zbyt niskie ją mogło trwale uszkodzić?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Poprzedni właściciel mojego V6 miał problem z akumulatorem, i zamiast kupić nowy pożyczał prądu w zimie, jedno z odpaleń na kable skończyło się wywaleniem sterownika wtrysku i Airbag, kosztowało go to 1000zł za centralkę airbag i 1200zł za reprogram sterownika wtrysku, tak pokochał Alfę dzięki temu że odkupiłem ją za bezcen prawie ;] Tak więc jak widzisz, zbyt niskie napięcie w instalacji potrafi również ubić elektronikę.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Poprzedni właściciel mojego V6 miał problem z akumulatorem, i zamiast kupić nowy pożyczał prądu w zimie, jedno z odpaleń na kable skończyło się wywaleniem sterownika wtrysku i Airbag, kosztowało go to 1000zł za centralkę airbag i 1200zł za reprogram sterownika wtrysku, tak pokochał Alfę dzięki temu że odkupiłem ją za bezcen prawie ;] Tak więc jak widzisz, zbyt niskie napięcie w instalacji potrafi również ubić elektronikę.
    zanik napięcia nie ma prawa ubić elektroniki, w ten sposób rozumując każde rozładowanie aku dawałoby ten sam problem, a go nie daje. Jedyna opcja jest taka, że od niskiej temperatury padł układ podtrzymywania w sterowniku i niestety trzeba będzie kupić nowy... widocznie mam pecha

bajer
    Gość

Domyślnie miałem dokładnie to samo

miałem dokładnie ten sam problem. przy mrozie - 20 stopni zapaliłem samochód i niestety zapaliła się kontrolka airbaga. Pojechałem do znajomego w aso alfa romeo i kazał mi podładować akumulator stwierdził że to od spadku napięcia przy uruchamianiu silnika. Niestety po podłączeniu pod kompa wyskoczył błąd centralki (sensora) i nie można było skasować błędu. stwierdził że centralka padła sprawdziłem ile kosztuje nowa to chciałem upaść na kolana 1900 zł ale można poszukać na allegro dużo jest dostępnych sensorów airbag w cenie od 100 do 200 zł tylko potrzebny jest numer centralki gdyż bez tego będzie ciężko dobrać. udało mi się zamówić sensor za 120 zł i teraz czekam na przesyłkę mam nadzieję że w poniedziałek już będę miał gdyż irytuje mnie czerwona lampka

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Nie mówię o zaniku a o "przysiadzie" napięcia, to dwa różne zjawiska i rządzące się innymi prawami. Przy przysiadzie napięcia to co było normalnie odbiornikiem a ma zdolności magazynowania energii [np. podtrzymanie pamięci eprom'ów] staje się źródłem prądowym i masz babo placek jak opisałem.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał bajer Zobacz post
    miałem dokładnie ten sam problem. przy mrozie - 20 stopni zapaliłem samochód i niestety zapaliła się kontrolka airbaga. Pojechałem do znajomego w aso alfa romeo i kazał mi podładować akumulator stwierdził że to od spadku napięcia przy uruchamianiu silnika. Niestety po podłączeniu pod kompa wyskoczył błąd centralki (sensora) i nie można było skasować błędu. stwierdził że centralka padła sprawdziłem ile kosztuje nowa to chciałem upaść na kolana 1900 zł ale można poszukać na allegro dużo jest dostępnych sensorów airbag w cenie od 100 do 200 zł tylko potrzebny jest numer centralki gdyż bez tego będzie ciężko dobrać. udało mi się zamówić sensor za 120 zł i teraz czekam na przesyłkę mam nadzieję że w poniedziałek już będę miał gdyż irytuje mnie czerwona lampka
    Są firmy zajmujące sie przeprogramowaniem centralek po takich właśnie przygodach (spadkach napiecia, wystrzałach poduszek). Ja w zeszłym roku miałem dokładnie taką sytuacje ze przez słaby akumulator i spowodowane tym problemy z rozruchem wywaliła mi się centralka AIR BAG (stały błąd i brak komunikacji z examinerem). Nie dało sie tego w żaden sposób podnieść, wiec zamiast kupić centralke z nieznanego źródła i pochodzenia a także w nieznanym stanie, wysłałem swoją do naprawy. Po tygodniu wróciła, zamontowałem i śmiga bez problemu do obecnej chwili. Po podpięciu jej do auta, kontrolka zgasła natychmiast, nawet nie trzeba było podłączać auta pod examiner.
    Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Zgadza się, wyjmuje się eprom z centralki i na zewnętrznym programatorze na nowo wgrywa soft, koszt około 150zł za naprawę.

bajer
    Gość

Domyślnie

zobaczymy jak centralka którą zakupiłem nie zadziała to będę musiał tak zrobić jak napisałeś ale mam nadzieję że będzie jednak ok