Witam. Nie mam już siły gdzie znajduje się dokładnie i jak wygląda to ustrojstwo. W bagażniku nie ma pod konsola nie mogę dojrzeć. PLEASEE dodam dodatkowo, że auto posiada fabryczny alarm( tak przynajmniej mi sie wydaje pilot firmy META)
Witam. Nie mam już siły gdzie znajduje się dokładnie i jak wygląda to ustrojstwo. W bagażniku nie ma pod konsola nie mogę dojrzeć. PLEASEE dodam dodatkowo, że auto posiada fabryczny alarm( tak przynajmniej mi sie wydaje pilot firmy META)
Ostatnio edytowane przez MAJESTICAR156 ; 03-02-2010 o 11:51
PRZECZYTAŁ, OBADAŁ I ZBADAŁ NOI ZATWIERDZIŁ MAjESTIC
Ja też mam taki alarm (pilot jest niebieski, okrągły wielkości monety 5 zł). Alarm jest w komorze silnika, przy lewym błotniku, a centralka od c. zamka tu, gdzie bezpieczniki. Całośc była montowana w ASO we Wrocławiu przy zakupie samochodu.
Jak mi kiedyś jeden pilot nawalił, to mi wymontowano cały alarm i wysłano razem z pilotem do Warszawy do naprawy. Usługa kosztowała mnie 150 zł, ale w ASO Fiata, bo w ASO AR chcieli 500 zł.
wydaje mi sie, że jej tam nie widzialem ale spojrze jeszcze raz dokładniejja tez mam taki pilot tylko w kolorze niby drewna
![]()
PRZECZYTAŁ, OBADAŁ I ZBADAŁ NOI ZATWIERDZIŁ MAjESTIC
Koledzy ja też mam taki sam pilot, na odwrocie pisze na nim Meta System. Mam pytanko gdzie mogę dokupić do niego gumkę od przycisku bo nie mam od zakupu auta. Czy dorobienie drugiego takiego pilota jest kosztowne? Kiedy alarm powinien wyć, jak sprawdzić?
Samej gumki raczej nie kupisz. W sprzedaży są natomiast całe obudowy pilotów. Ja kupiłem w sklepie przy ASO we Wrocławiu. To było dawno, ale jeśli dobrze pamiętam zapłaciłem ok. 15 zł.
Nie wiem, czy opłaca się dorabiać pilota, bo to są alarmy fiatowskie i w warsztatach prywatnych raczej nic nie załatwisz, a w ASO to wiadomo, jakie są koszty. Jeśli już to pytaj w ASO fiata.
A alarm sprawdzisz, czy działa, np. otwierając drzwi z kluczyka.
No to wyglada, że alarmu nie ma. A czy dioda po właczeniu alarmu miga?U mnie to wygląda w tak, że po zamknięciu c. zamka z pilota uruchamia się jednoczesnie alarm. Dioda najpierw miga szybko, a po ok. 1 min zwalnia i wtedy alarm jest już uzbrojony.
A co to za alarm, że nie ma diody sygnalizującej stan alarmu? No chyba, że ktoś ją zdemontował bo alarm się zepsuł, a chciał sprzedać samochód, albo wymontował cały alarm i zatrzymał sobie 1 pilota. Normalnie do tego alarmu jest lampka z diodą, którą można przykleić w dowolnym miejscu, np. w górnym prawym rogu szyby.
widocznie nie mam alarmu, sprzedawca wcale nie mówił, że jest alarm a ja nie zapytałem.