Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: dziwne zachowanie na zaśnieżonej drodze

krynio
    Gość

Domyślnie dziwne zachowanie na zaśnieżonej drodze

Witam,

Chciałbym prośić o informację i poradę w następującej kwestii. Gdy jadę samochodem po drodze, która jest sucha lub mokra ale czarna to wszystko jest w porządku. Samochód prowadzi się bardzo pewnie, drogi trzyma się idealnie, jednym słowem nie ma żadnych problemów. Problem pojawia się dopiero wtedy gdy na drodze jest albo śnieg albo śnieżna breja. Wtedy samochód staje się nerwowy, przy normalnej jeździe na wprost ucieka przód, raz na lewo raz na prawo. Jest to taki efekt jakby "myszkował" po drodze. Mam świadomość, że jest to spory i ciężki silnik, ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z tego typu zachowaniem samochodu na śliskiej nawierzchni. Dzieje się to już przy prędkości około 60 km/h. Mogę dodać, że był wymieniony jeden wachacz i zrobiona zbierzność.
    Czy ktoś miał już kiedyś tego typu problem ?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Mam to samo. Składam to na karb konstrukcji zawieszenia. Luzów nie mam, na suchym idealnie, na śniegu niepewnie ale nic złego się nie dzieje. Jeżdżę dość szybko w tych warunkach i nie spotkała mnie jeszcze jakaś "niespodzianka" czego nie mogę powiedzieć o innych samochodach. Trzeba się chyba przyzwyczaić. Włosi nie mieli śniegu do testów :-)
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

ori
    Gość

Domyślnie

Spróbujcie podpompować opony. Powinno pomóc.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Ciśnienie mam ok. Jak zwiększysz- prowadzenie się poprawi ale przyczepność pogorszy. Kanty opon powinny "wgryzać" się w śnieg szczególnie na zakrętach, bo na prostej to i po lodzie 100-tką można latać. Ja się przyzwyczaiłem, a i zużycie oponek jest prawidłowe.
    A może kolega wyżej na letnich śmiga? ;-)
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

ori
    Gość

Domyślnie

Jak ktos w taką pogode na letnich smiga to ja nie mam pytań

krynio
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info
    Prawdę mówiąc jestem wieloletnim użytkownikiem i miłośnikiem samochodów innej marki. Alfę nabyłem bardziej przez przypadek. Samochód ogólnie mi się podoba, ale prawdę mówiąc doznałem lekkiego zdziwienia odnośnie takiego zachowania. Tym bardziej, że zawieszenie jest sprawne. Nigdy się z czymś takim wcześniej nie spotkałem
    Będę się musiał przyzwyczaić do tego w takim razie Bo wrażenie jest takie jakbym miał zaraz gdzieś z drogi wypaść

PS
    A oponki oczywiście mam zimowe

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

tak nie powinno byc,alfa powinna sie pewnie prowadzic po sniegu.Coś masz nie tak.Cięzko zrobić diagnoze przez internet,ale musisz jeszcze raz sprawdzic zawieszenie,zbieznosc i oponki czy nie sa gdzies uszkodzone,ale generalnie ja bym stawiał na zbierznosc- moze gosc zle ustawił

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Może masz słabe opony?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wiluxx
    Mieszka w
    TKN
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Miałem coś podobnego w poprzednią zimę, ale to było chyba wina opon 205/55/16 zimówki tylko że już były stare bo teraz mam 195/65/15 nówki i już dobrze. Ale na forum ktoś już pisał że przyczyną tego może być tylne zawieszenie, zobacz czy masz proste śruby mocujące wahacze poprzeczne do zwrotnic, bo to podobno takie efekty daje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Takie zachowanie może wskazywać na nieprawidłowości w zawieszeniu. Jeśli masz minimalnie źle ustawione tylne wahacze, albo jest luz na którymś elemencie gumowo-metalowym, wówczas auto jedzie lekko bokiem i na suchym jest to też do wyczucia, ale najbardziej daje się we znaki właśnie przy zmniejszonej przyczepności. Samochód stara się ustawić "optymalnie" i takie myszkowanie lub łatwiejsze wchodzenie w zakręty prawe lub lewe (zależnie od skrzywienia zawieszenia) jest sygnałem do ingerencji w zawieszenia, poprzez wymianę elementów zużytych lub korektę zbieżności. Wielu mechaników ustawiając tylne drążki (wahacze poprzeczne) nie umie sobie z tym poradzić, (albo im się nie chce...) i korygując tylko położenie kierownicy mają teoretycznie problem z głowy, bo klient nie widzi nieprawidłowości, a auto niby jedzie prosto, bo kierownica jest na wprost.

Jeśli kolega nie miał styczności nigdy z AR, to powiem tylko tyle, że mało który mechanik lubi przy tym zawieszeniu robić, a jeszcze mniejszy odsetek wie, na co patrzeć przy różnych objawach. Radzę pojechać na badanie zbieżności i sprawa powinna się wyjaśnić. Domowym sposobem możesz bardzo łatwo sprawdzić luzy tylnych wahaczy, poprzez ruszanie koła. Jeśli przemieszcza się ono w którejś płaszczyźnie, to sprawa jest jasna.