Witam wszystkich forumowiczów
Jest to mój pierwszy post na tym forum
Mam problem z niedawno nabytą 147,a mianowicie auto ma 100% oryginalny przebieg 44tys.km i słabo wkręca się do 2000obr.,a później jedzie raczej normalnie... Jak ją kupiłem w listopadzie przez ponad 1500km (malo jeżdżę i wtedy mialem jeszcze Astrę Coupe) było wszystko OK. Zaczęło się pod koniec lutego od "opóźnionej" reakcji na gaz, później trzeba było czekać nawet kilka dobrych sekund, a teraz pod małe wzniesienie ledwo wjeżdza i muszę sie dobrze zastanowić zanim włączę się do ruchuNa luzie też kiepsko się wkręca. Sytuacja troszkę się poprawia jak silnik sie nagrzeje,ale problem nie znika :/ Normalnie odpala, nie gaśnie, nie dymi itd. Zacząłem od Egzaminera i pokazał błąd EGR oraz czujnik obrotów silnika - co może być tego przyczyną i czy ma to bezpośredni związek z EGR? Zimą przy -24 stopniach zapalil się "MCSF",ale przy temperaturach około 0 zgasł i nigdy się już nie zapalił - auto wtedy normalnie jeździło,a teraz nic się nie paliło. Skasowali błędy,ale nic nie pomogło
Wziąłem się więc za czyszczenie EGR z przepustnicą i kolektorem + zaślepienie (tragedii ponoć nie było),lecz poprawiło się tylko o tyle ile ogólnie dają te zabiegi,ale nadal nie jest tak jak było wcześniej :/
Czy po tej operacji trzeba znowu kasować błędy,bo od komputera przed czyszczeniem zrobiłem powiedzmy około 50km i czy po resecie wszystko mogłoby wrócić znowu do normy?
Czekam na Wasze sugestie gdzie ewentualnie dalej szukać przyczyny? (mile widziani użytkownicy tego silnika)
Przepraszam za tak długą wiadomość,ale chciałem podać jak najwięcej szczegółów żeby wszystko było w miarę jasne
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich Alfaholików![]()