Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Centralka i code

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

To jest na pewno hardware (w formie pudełka zwanego centralką i odbiornika sczytującego transpondery). Kiedyś kolega sobie uszkodził tą puszkę w fiacie barchetta i musiał niestety inną montować. Z tego co pamiętam (było to około 10 lat temu) to potem auto odpaliło na starym kluczyku, który przy pomocy kombinacji "zapłon-gaz" dokodował do nowej centralki. Pogadaj z elektronikami z ASO, oni na "fuchę" tylko czekają (nam to robił pracownik salonu fiata).

ViP Pirat drogowy Avatar Karol88
    Mieszka w
    Kowary, Poland
    Auto
    146 1.7 16v, 166 2.0 V6 TB

Domyślnie

Zobaczę co da się zrobić. Jutro umówiłem się z elektronikiem samochodowym na 10:00 (mój sprawdzony mechanik).
    Powiedzcie mi tylko gdzie znajduje się centralka w 146 1.7 16v żebym nie musiał jutro za dużo szukać. Czy to ta żółta skrzyneczka po prawej stronie kolumny kierownicy??
    była - Czarna 146 1.4 Boxer
    była - Verde Minerwa 166 2.0 V6 TB

jest - Blue Mate 146 1.7 16v Boxer
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rugi_raz_.html

jest - Crosswagon Q4

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Godi
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS

Domyślnie

Ja mialem to samo w swojej AR i pojechalem do elektromechanikow zaplacilem 400 zl i po problemie z immo Odpala za kazdym razem heh.

Mieszka w
    Kowary, Poland
    Auto

Domyślnie

Dopiero dziś zauważyłem że pali mi się tylko kontrolka CODE bez kontrolki wtrysku. O ile się nie mylę powinny palić się obie. A i nie mogę nawet zacząć procedury odpalenia awaryjnego. Nie mam żadnej możliwości zmuszenia jej do błyśnięcia tak samo jak kontrolki od wtrysku (bo się nie pali)
    Ostatnio edytowane przez Karol88 ; 18-03-2010 o 09:40

jest - Crosswagon Q4

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Karol88 Zobacz post
    Nie mam żadnej możliwości zmuszenia jej do błyśnięcia tak samo jak kontrolki od wtrysku (bo się nie pali)
    A może ty jesteś klasycznym przykładem uszkodzonej antenki immo ? Sprawdziłeś to ? Niepotrzebnie chyba szukasz rozwiązania, którego po prostu nie potrzebujesz. Zanim weźmiesz się za wyprówanie całęj elektroniki z auta sprawdź podstawowe rzeczy związane z Alfa/Fiat/Lancia Code I a pierwszą rzeczą w takim przypadku jest właśnie antenka przy stacyjce. Czy ostał Ci się kluczyk bordowy ?

Pisałem o tym systemie wiele razy. Polecam wątek Alfa Code mruga pomocy 145 1.6 TS na zaprzyjaźnionym forum. W razie problemów polecam stronę www.kocar.com.pl - z tego co wiem znają się na sprawie i potrafią pomóc w wielu - wydawało by się - beznadziejnych przypadkach. Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 18-03-2010 o 11:01
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Mieszka w
    Kowary, Poland
    Auto

Domyślnie

Kurcze elektronik powiedział że musi przejrzeć schematy bo puki co nie wie jak pozbyć się immo.

Nie u mnie antenka jest sprawna.

Opisze jeszcze raz wszystko po kolei co miało miejsce:

1. zapomniałem wyłączyć stacyjki (była w pozycji MAR)
    2. miałem zapalone światła i włączone radio
    3. w pewnej chwili radio przygasło i na desce pojawił się żółty kluczyk (kontrolka CODE)
    4. Auto nie zakręciło
    5. Podładowałem aku
    6. Po przekręceniu kluczyka w poz. MAR zapala się samo CODE bez kontrolki wtrysku.
    7. Auto nie odpala (nic dziwnego)
    8. Gdy wkładam bordowy kluczyk taka sama reakcja (pali się na stałe CODE)

jest - Crosswagon Q4

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Gdy wkładam bordowy kluczyk taka sama reakcja
    Czyli masz bordowy kluczyk, więc jak się całość uda ożywić to wprogramowanie nowego klucza do ECU nie będzie problemem.

Kurcze elektronik powiedział że musi przejrzeć schematy bo puki co nie wie jak pozbyć się immo.
    Odpuść sobie - ten człowiek nic nie zrobi a może jeszcze więcej namieszać. Konstrukcja Code I i Code II to rozwiązanie nie łatwe w serwisie i tutaj nie ma czasu na gdybanie i pomyłki. Po za tym ze schematów niczego nie wyduma bez przeprogramowania odpowiedniej kości, odpowiednim kodem. Skorzystaj z linka, który podałem wcześniej. Ci ludzie będą mogli Ci pomóc i nie będzie to kosztowało majątku. Jak zaczniesz kombinować nie w tą stronę to może się okazać, że staniesz przez wyborem wymiany całej elektroniki a nie tylko puszko z immo a to zaboli i to poważnie (ECU, puszka immo, klucze, wszystkie wkładki - zabawa kilka godzin i to pod warunkiem, że wszystko pochodzi z jednego dawcy). Zadzwoń, pogadaj i podziel się wnioskami bo Twój przypadek może być przydatny dla większej ilości osób - zapytaj czy są w stanie odtworzyć kod elektroniczny dzięki czemu będziesz mógł uruchomić samochód awaryjnie przy pomocy stacyjki i pedału gazu
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Mieszka w
    Kowary, Poland
    Auto

Domyślnie

Nie do końca Cię zrozumiałem. Mam brązowy kluczyk ale nie mam karty z kodami więc i tak nie da się chyba odpalić

Dodam jeszcze że mam ze swojej starej 146 (1.4 bx) puszkę immo (jeśli to ta żółta) kluczyk bordowy i czerwony i kartę z kodami czy może mi to jakoś pomóc.

Sprawa z Firmą KO-CAR z linku wygląda tak:

1. Mam im wysłać komputer, centralkę immo i komplet kluczyków z kluczykiem matką
    2. Na miejscu przeprogramują komputer i centralkę pod kluczyki, NIE POTRZEBA DO TEGO KARTY KODOWEJ
    3. Jeśli przywraca się kody to koszt 200zł jeśli usuwa się Alfa CODE całkowicie to koszt 450zł przynajmniej w boxerach 1.7.
    4. Dzwonią i mówią co jest.
    5. Przysyłają części z powrotem DHL'em za pobraniem.
    Ostatnio edytowane przez Karol88 ; 18-03-2010 o 13:15

jest - Crosswagon Q4

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Nie do końca Cię zrozumiałem. Mam brązowy kluczyk ale nie mam karty z kodami więc i tak nie da się chyba odpalić
    Nie da się, ale w przyszłości nie będziesz miał problemu z wprogramowaniem nowego klucza, chociaż w dzisiejszych czasach z kopiowaniem kluczy z CODE I nie ma większego problemu, więc i przydatność bordowego klucza jest dyskusyjna bo do niczego innego on nie służy.

Dodam jeszcze że mam ze swojej starej 146 (1.4 bx) puszkę immo (jeśli to ta żółta) kluczyk bordowy i czerwony i kartę z kodami czy może mi to jakoś pomóc.
    Nic Ci to nie da - musiałbyś mieć od niej jeszcze ECU i spełnić jeszcze jeden warunek - tamto ECU musi być zgodne z tym jakie masz obecnie. Trzy podstawowe elementy tego zestawu są nierozerwalne - tj. Puszka immo (ta żółta ), ECU oraz karta kodowa. Oczywiście chłopaki z Ko_Car potrafią to jakoś pożenić, ale to ich słodka tajemnica. Ja bym zapytał czy nie da się tego jakoś wykorzystać. Miałbyś komplet

5. Przysyłają części z powrotem DHL'em za pobraniem.
    Myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać. Auto i tak jest uziemione a 200 zł w tym wypadku to nie majątek (i żaden elektronik nic w tych pieniądzach i tak skutecznie nie załatwi), więc walcz dalej. Trzymam kciuki
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 18-03-2010 o 14:05
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Mieszka w
    Kowary, Poland
    Auto

Domyślnie

Dokładnie. Już zamówiłem kuriera aby im wysłać wszystko
    A i jeszcze chcieli antenkę