Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Problem z przyspieszaniem, awaria silnika?

wojtekml
    Gość

Domyślnie Problem z przyspieszaniem, awaria silnika?

Witam.
    Jestem posiadaczem 147 1,9 JTD 16v.
    Niedawno załączyła mi się kontrolka z silnika z komunikatem "motor control failure".
    Wyczytałem na forum że w takim wypadku należy przeczyścić zawór EGR oraz cały dolot do silnika łącznie z kanałami. Dodatkowo należałoby przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania.
    Tak też zrobiłem. Dodam że przed czyszczeniem autko choć miało błąd to nie miało problemu z przyspieszaniem od 2500 obrotów.
    Wczoraj wyczyściłem wszystko, poskręcałem i dziś pojechałem na dłuższą przejażdżkę. Okazało się że jak troszkę "podciągnąłem" do przodu to nagle wyłączyło się całkowicie turbo i alfa stała się mułowata. Nie mogłem podciągnąć jej powyżej 3000 obrotów bo powyżej się dławiła.
    Kabelka do samochodu jeszcze nie mam ale niedługo go kupię by zdiagnozować problem.
    Proszę o jakies podpowiedzi co należałoby jeszcze sprawdzić w samochodzie.
    Kolejna sprawa to chciałbym się dowiedzieć czy jak w alfie świeci się kontrolka silnika i wyskakuje dany komunikat to czy auto czasami nie jest w jakimś "trybie awaryjnym"??

Proszę o pomoc.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

Witaj
    Masz racje auto przechodzi w tryb pracy awaryjnej sam 2 dni temu miałem ten sam problem u mnie pomogło czyszczenie i zaslepienie EGR oraz czyszczenie czujnika doładowania problem znikł . spróbuj przeczyscic overbost powinno pomuc . mozesz takze czesciowo zaslepic EGR .

wojtekml
    Gość

Domyślnie

A możesz mnie nakierować na miejsce w którym znajduje się overboost??
    Druga sprawa słyszałem też że może być to przepływka i że można ją sprawdzić poprzez odpięcie i sprawdzenie jak autko jeździ.
    EGR tylko wyczyściłem wraz z kanałami do silnika, czujnik ciśnienia doładowania też.
    Czyli jak nie wykasuję błędu w najbliższym czasie to nie dowiem się czy czyszczenie EGR dało skutki czy nie?
    I czy jazda ze świecącą kontrolką nie wpłynie negatywnie na silnik??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

overbost ( w 156) znajduje sie na samymsrodku pasa przedniego : zaraz jak maske otworzysz to 2 cm pod przednim pasem na jeo srodku jest overbost . z teo co wiem to jeden kolega z forum jezdził 2 lata z kontrolką i nic sie nie działo jednak wtedy silnik pracuje w trybie awaryjnym i wg instrukcji obsłui nie powinno sie go przeciążac zbytnio. u mnie było tak ze po dojsciu pedąłem azu do ok 3 tys obrotów silnik tracił turbo i zapaliła sie kontrola czerwona oraz motor control system failure po wyczyszczeniu egr zaslepieniu go oraz po wyczyszczeniu czujnika doładowania kontrolka i motor..... znikneły oraz auto przyspiesza z turbina w całym zakresie obrotów ale z teo co wiem błąd ten zapisuje się w pamieci kompa i trzeba jechac na wykasowanie . a co do przepływki to nie mam pojecia nie przerabiałem tego .. jeszcze może wypowie sie na ten temat maciek 156 z teo co wiem ten Pan ma silniki alfowskie w małym palcu

wojtekml
    Gość

Domyślnie

U mnie od samego kupna alfa przyspiesza od około 2500 obrotów. Potem po jakiejś jeździe i przejechaniu przez "policjanta" zaświeciło mi się motor control failure, ale autko jeździło i przyspieszało normalnie, czyli od 2500 obrotów...
    Wyczytałem o EGR, rozebrałem, wyczyściłem łącznie z czujnikiem ciśnienia doładowania, jednak nie dołożyłem zaślepki na EGR. Jednak mam zamiar ją dokupić i założyć.
    Po wyczyszczeniu nie odczułem większej różnicy, kontrolka silnika nadal się świeci.
    Jedna różnica jest taka, że teraz mam tak jak Ty przed czyszczeniem EGR- powyżej jakichs 3000 obrotów prędzej czy później tracę całkiem turbo, muszę na nowo uruchomić silnik żeby auto jeździło a nie muliło.
    Co tu dużo gadać, trzeba chyba będzie na kompa podjechać, bo kabelek kupię dopiero w nast. miesiącu.
    A co do kabelka to podobno polecane są vag kkl... szukałem na allegro i znalazłem coś takiego, ale pisze że do audi, vw, seata a alfy nie ma...
    http://www.allegro.pl/item962137570_..._instr_pl.html
    Czy robi to jakąś różnicę, ewentualnie prosiłbym o podanie jaki bedzie najodpowiedniejszy kabel do diagnostyki mojego silnika.
    Z góry dzięki

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

ktos zakładał juz tutaj temacik o kablach diagnostycznych poszukaj na forum tam ci doradzą bo ja zabardzo nie wiemjak to jest z tymi kablami . przeczysc najpierw overbost potem zobaczysz jak bdzie chodziła . ahaa i jeszcze jedno z tego co wiem to overbosty sa rozbieralne i nie rozbieralne nie wiem jaki ty masz jak nie rozbieralny to czeka cie kupno nowego

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Czyszczenie jeśli cokolwiek da to przedłuzy tylko agonię EGRa. Blaszka z dziurkami też nic nie poprawi jeśli EGR jest już zepsuty, paradoksalnie jeszcze bardziej go zasyfi. Pozostaje albo kupić nowy EGR albo permanentnie go zaślepić i z racji że to EDC16 usunąć programowo - inaczej będzie check.

Pozdro

bapster
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    ale autko jeździło i przyspieszało normalnie, czyli od 2500 obrotów...
    Mam ten sam silnik w 147 i u mnie ciagnie juz od 1800obr < tak samo jak przy 2500obr wiec ta sytulacja chyba nie jest normalna.
    Duzo bylo takich przypadkow wiec pomajstruj cos z tym overboostem, moga tez byc winne kable od overboostu jak i wlasciwie sama turbina.
    Nie pojawia sie siwawo-niebieski dymek za Toba jak przyspieszasz? nie lyka oleju?
    na 10k km nie powienienes dolac wiecej niz pol litra, ja dolewam kolo pol litra przy walnientej uszczelce na wale

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Dymku nie zauważyłem ale przyjrzę się na pewno bardziej, oleju na pewno nie łyka. Rura od turba do wlotu do silnika była lekko spocona z oleju, ale na prawdę niewiele a z tego co wyczytałem to normalka, więc sądzę że z turbem nie ma aż tak źle. Nie piszczy mocno na niskich obrotach więc to tez dobrze. Nie wiem jak wygląda sprawa wewnątrz turbiny, na pewno sprawdzę motyw z gruszką i odpięciem overboosta na chwilę.
    Co do overboosta to jeszcze go nie sprawdzałem ponieważ teraz mam od południa i za bardzo czasu nie ma. Na razie jeżdżę z kontrolką silnika i przyspieszaniem od 2500 obrotów
    Jutro powinienem mieć pożyczony kabelek vag kkl więc następnego dnia spróbuję ocenić co i jak.
    W każdym razie dzięki wszystkim za sugestie.
    Tak długo z moją alfą będę walczył póki nie odżyje i zacznie jeździć jak trzeba, w końcu to 140KM
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 22-03-2010 o 22:48

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Standardowo zacznij od odpięcia przepływomierza i wykonania jazdy próbnej. tu poczytaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ym_zrobic.html
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 23-03-2010 o 10:58
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)