Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: klimatyzacja nie działa

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie klimatyzacja nie działa

Mam problem z klimatyzacją. Alfadiag nie pokazuje zadnych błędów. Test sprężarki przechodzi pomyslnie. Z panelu sterowanie nie mogę jej odpalić. Dioda się zapala i jedynie załącza się nawiew. Na dworze odpowiednia temperatura. Po spięciu na krótko w gniezdzie przekaznika na załączonym silniku klima pracuje prawidłowo. Podejrzewam panel sterowania. Dobrze myslię?

ViP Rowerzysta Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)

Domyślnie

Miałem podobnie, przyczyną okazał się brak czynnika
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...

Adampoz
    Gość

Domyślnie

A sam przekaźnik sprawdziłeś ??

Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Przekaźnik sprawdzałem. Wszystkie czerwone koło akumulatora są takiego samego typu wiec zamieniałem i nic nie pomagało:-( Podczas testu Alfadiagiem przekaźnik charakterystycznie klikał.

Alfalotnik
    Gość

Domyślnie

U mnie również pojawił się problem z klimatyzacją i chciałem sprawdzić przekaźnik - według instrukcji jest to pierwszy od prawej strony. Niestety okazało się, że nie jest to przekaźnik od klimy a raczej od jakiegoś sterowania komputera bo po wyciągnięciu auto nie zapaliło.
    Gdzie teraz szukać przekaźnika od klimy?
    A drugie pytanie czy jak jest mało czynnika w układzie to przypadkiem przy włączeniu dioda w przycisku nie powinna migać.?

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Kiedyś miałem problem z klimatyzacją podobny i ja miałem przekaźnik od II biegu wentylatora uszkodzony

Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Cytat Napisał Alfalotnik Zobacz post
    U mnie również pojawił się problem z klimatyzacją i chciałem sprawdzić przekaźnik - według instrukcji jest to pierwszy od prawej strony. Niestety okazało się, że nie jest to przekaźnik od klimy a raczej od jakiegoś sterowania komputera bo po wyciągnięciu auto nie zapaliło.
    Gdzie teraz szukać przekaźnika od klimy?
    A drugie pytanie czy jak jest mało czynnika w układzie to przypadkiem przy włączeniu dioda w przycisku nie powinna migać.?
    U mnie przekaźnik klimatyzacji jest pod pozycją D czyli w innym miejscu niż mówi instrukcja. Tak, dioda miga gdy jest niski stan czynnika. U mnie nie miga tylko cały czas się swieci/

Cytat Napisał Adampoz Zobacz post
    Kiedyś miałem problem z klimatyzacją podobny i ja miałem przekaźnik od II biegu wentylatora uszkodzony
    Wentylator pomyslnie przechodzi test biegów w alfadiagu.

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Proponuje sprawdzić sprężarkę na krótko, być może masz spieprzone elektro-sprzęgło

Alfalotnik
    Gość

Domyślnie

A czy była by to wina przekaźnika jak nawet nie włącza się wentylator w momencie załączenia klimy..?

Byłem jeszcze sprawdzić "na krótko" ten przekaźnik i chyba wszystko jest w porządku bo słychać takie charakterystyczne stuknięci sprzęgła. Zauważyłem, że jak wyciągnę i wsadzę spowrotem przekaźnik od klimy to na 2 sekundy po włożeniu jest uruchamiana i wyłącza się już na dobre. Ma ktoś pomysły gdzie zacząć szukanie.?
    Ostatnio edytowane przez Alfalotnik ; 30-03-2010 o 09:24

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfalotnik Zobacz post
    A czy była by to wina przekaźnika jak nawet nie włącza się wentylator w momencie załączenia klimy..?

Byłem jeszcze sprawdzić "na krótko" ten przekaźnik i chyba wszystko jest w porządku bo słychać takie charakterystyczne stuknięci sprzęgła. Zauważyłem, że jak wyciągnę i wsadzę spowrotem przekaźnik od klimy to na 2 sekundy po włożeniu jest uruchamiana i wyłącza się już na dobre. Ma ktoś pomysły gdzie zacząć szukanie.?
    Napisałem wcześniej że jeżeli będziesz miał przekaźnik II biegu do dupy to klima może nie działać.