Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Umiejscowienie pompy Selespeed/przewodów za błotnikiem

rgr
    Gość

Domyślnie Umiejscowienie pompy Selespeed/przewodów za błotnikiem

Dostałem strzał w lewy przedni błotnik (dosyć lekki, uszkodzona w zasadzie jest sama góra błotnika i maska), no i pociekł mi płyn hydrauliczny. Zbiornik na pewno jest cały, nie ma śladu wycieku z przewodów przy zbiorniku itp.

I tu mam pytanie -- jak daleko jest umieszczona pompa czy inne ustrojstwa od błotnika? Skąd mógł ten płyn wyciec? (widzę ślady pod samochodem, na plastikowym nadkolu, ale z góry -- przy zbiorniku -- wszędzie jest sucho.

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał rgr Zobacz post
    Dostałem strzał w lewy przedni błotnik (dosyć lekki, uszkodzona w zasadzie jest sama góra błotnika i maska), no i pociekł mi płyn hydrauliczny. Zbiornik na pewno jest cały, nie ma śladu wycieku z przewodów przy zbiorniku itp.

I tu mam pytanie -- jak daleko jest umieszczona pompa czy inne ustrojstwa od błotnika? Skąd mógł ten płyn wyciec? (widzę ślady pod samochodem, na plastikowym nadkolu, ale z góry -- przy zbiorniku -- wszędzie jest sucho.

Pozdrawiam
    Witam.

Kolego skąd wiesz ze wszystkie przewody są całe, nie przeciekają?? Pompa znajduje sie pod zbiorniczkiem, kilka centymetrów od niego, wiec jeśli jej nie widziałeś to nie widziałeś również wszystkich przewodów. Wymontuj ta czarną plastikową osłonę i praktycznie wszystko bedzie widać. Zostało coś płynu w tym zbiorniku, czy jest pusty ?? Może przy dzwonie po prostu wyrzuciło trochę płynu przez odpowietrznik, sprawdź rurkę podłączoną do korka zbiorniczka.
    Ostatnio edytowane przez Slom ; 18-03-2010 o 16:28

rgr
    Gość

Domyślnie

Plastikową osłonę zdemontowałem, widziałem dwa przewody, nie ma na nich żadnych podejrzanych śladów. Ale schodzą w okolice nadkola i tam już nic nie widać (a z dołu auta kałuża).
    Dzięki za info o pompie, myślałem że jest gdzieś niżej. Gdzie te przewody wchodzą, bezpośrednio do aktywatora (czy czegoś innego)?
    Zbiornik pusty, tylko maź po oleju została.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał rgr Zobacz post
    Plastikową osłonę zdemontowałem, widziałem dwa przewody, nie ma na nich żadnych podejrzanych śladów. Ale schodzą w okolice nadkola i tam już nic nie widać (a z dołu auta kałuża).
    Dzięki za info o pompie, myślałem że jest gdzieś niżej. Gdzie te przewody wchodzą, bezpośrednio do aktywatora (czy czegoś innego)?
    Zbiornik pusty, tylko maź po oleju została.
    Jaka maź ?? Raczej nie powinno być tam żadnej mazi. Co tam wcześniej było wlane??
    Przewód od zbiorniczka idzie do pompy, z pompy do aktywatora i jeszcze powrotny przewód od aktywatora do zbiorniczka.
    Jeśli dalej nic nie widzisz to zdemontuj koło i nadkole, stamtąd jest dobry dostęp.
    Mozliwe, jak pisałem wczesniej, że podczas zderzenia wyrzuciło płyn przez odpowietrznik w nakrętce zbiorniczka. Dolewałeś płyn po tym zdarzeniu?? Ucieka cały czas?? Czy tylko zniknął po dzwonie ??
    Zalej po prostu układ nowym płynem (wyłącznie Tutela CS Speed) i przy zdemontowanym nadkolu poobserwuj skąd sie leje !!

rgr
    Gość

Domyślnie

Bezpośrednio po strzale układ trzymał olej, ale po kilku dniach nie pozwolił wrzucić biegu, dolałem i dojechałem do domu. Następnego dnia znowu pusto w zbiorniku i plama pod autem.
    Jutro holuję do zakładu, tak jak piszesz trzeba zdemontować plastiki i błotnik i obejrzeć te 3 przewody. Może któryś po prostu gdzieś sparciał albo rozszczelnił się. :/