Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: wałek rozrządu

Dono
    Gość

Domyślnie wałek rozrządu

Witam.
    Posiadam AR 145 1.6 i.e. boxer z 96r. Siada mi powoli wałek rozrządu. Krzywka na wałku (ten od strony kierowcy) najbliżej kierowcy (mniemam że jest od zaworu wydechowego) jest krótsza o około 0,7 mm od pozostałych 3. Moje pytanko brzmi - z jakiego jeszcze silnika mogę dopasować taki sam wałek. Wiem że 1.4 boxer jest identyczny.
    Jak się ma sprawa 146, albo 33? Był tam gdzies identyczny wałek?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pzodrawiam

Rafał1981
    Gość

Domyślnie

Kolego nie odpowiem ci od czego pasuje ale ja swego czau oddałem do napawania gość robi to w miarę dobrze na grzegórzeckiej w Krakowie później zrobiłem jeszcze jakieś 30tys i nie narzekałem jednak to opcja w wypadku braku możliwości znalezienia wałka w dobrym stanie a i sprawdź popychacze pod ta krzywka czy aby się nie przytarł .

skrzat
    Gość

Domyślnie

Witam,
    Jesteś z Gliwic, więc od razu udaj się z wałkiem do tego warsztatu (Polok Welding). Jest to chyba najlepszy na śląsku warsztat regeneracji głowic (wałki też regenerują). Zaoszczędzisz i na pewno pojeździsz na tym jeszcze sporo. Pozdrawiam.

Dono
    Gość

Domyślnie

Taa, wiem gdzie jest ta firma POLOK, pracowałem nawet kiedyś niedaleko niej. Ale jakoś nie mam przekonania do regeneracji. Dwóch znajomych swego czasu regenerowało wałki i im pękły podczas regeneracji. Więc wolę kupić jakąś używkę z mało katowanego silnika.

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Jeśli mówisz że krzywki wydechowe mają mniejszy wznios niż dolotowe to jest to normalne.Mam manuale do wszystkich silników 145/146 i wiem ,że niektóre 1.6 mają wznios na dolocie 9,8, a inne 9.Zresztą jak chcesz podrzucę Ci manuale i zobaczysz wszystkie dane na temat twojego engine'a.Z resztą sam się czaję na jakieś wałki do mojej bo mam zniszczone-wznios mniejszy o prawie 1mm na każdej!-poprzedni właściciel lub właściciele olali sprawe i stuka jeden popychacz nonstop.
    Ostatnio edytowane przez RAFALPD7 ; 01-04-2010 o 07:47

DRAGON2020
    Gość

Domyślnie

ja dziś odebrałem autko od mechanika i jeśli chcesz to polecę ci świetnego mechanika tyle ze z Krakowa tel do mnie znasz co do walka mechanik udzieli ci info odnośnie mojego walka który mam na sprzedaż

Dono
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RAFALPD7 Zobacz post
    Jeśli mówisz że krzywki wydechowe mają mniejszy wznios niż dolotowe to jest to normalne.Mam manuale do wszystkich silników 145/146 i wiem ,że niektóre 1.6 mają wznios na dolocie 9,8, a inne 9.Zresztą jak chcesz podrzucę Ci manuale i zobaczysz wszystkie dane na temat twojego engine'a.Z resztą sam się czaję na jakieś wałki do mojej bo mam zniszczone-wznios mniejszy o prawie 1mm na każdej!-poprzedni właściciel lub właściciele olali sprawe i stuka jeden popychacz nonstop.
    Nie tyle krzywki wydechowe, co dokładnie jedna krzywka jest krótsza. Ta najbliżej kierowcy. Objawia się to dość mocnym stukaniem no i przy schodzeniu w wysokich obrotów lubi postrzelać lekko w wydech.

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

polecam

http://www.swiatek.com.pl

po tej regeneracji polatasz jeszcze bardzo dużo.. dostajesz gwarancje.. wałek wysyłasz, oni regenerują i odsyłają.
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Dono
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fr33 Zobacz post
    polecam

http://www.swiatek.com.pl

po tej regeneracji polatasz jeszcze bardzo dużo.. dostajesz gwarancje.. wałek wysyłasz, oni regenerują i odsyłają.
    Ciekawe ile biorę za regeneracje? Z tego co kiedys przeglądałem ich katalog to za oryginalny wałek wołają ~530zł.

skrzat
    Gość

Domyślnie

Polok Wleding jest bardzo znany na Śląsku i prawie każdy mechanik zna ich warsztat. Zregenerowałem u nich głowice i jeden wałek (wytarta była krzywka). Dostałem gwarancje, zresztą prześmigałem 40 tys. km i pewnie ta Alfa jeszcze wiele pojeździ u nowego właściciela. Poza tym z tego, co mi mówili spece od Alf jak robiłem remont silnika, to nie wymienia się samego wałka (mowa o używce), tylko razem z głowiczką (sam wałek może się nie spasować). Warsztat Świątka, jak pisał kolega powyżej, też jest bardzo dobry, ale jest daleko od śląska i jest droższy. Warsztat masz pod nosem, ale rób jak uważasz, ja sprawdziłem na własnym aucie i naprawdę polecam.