Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: problem z geometrią

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2,4JTD 2003 r.

Domyślnie

No to od początku.
    Zorientowałem się, że tylne opony zużywają się nierównomiernie, zdzierają wewnętrzną stronę. Pojechałem na badanie zbieżności. Okazało się, że nie można poprawnie przeprowadzić pomiarów ponieważ wybite są wahacze. Kupiłem oryginalne. Wymieniłem również przód. Następnie powtórne badania, których wyniki przedstawiłem powyżej. Robiłem je wiosną ubiegłego roku. Po przejechaniu sezonu letniego stwierdziłem, że problem pozostał. Stąd moje pytanie,czy ktoś wie jak można temu zaradzić. Co nieco wiem na temat mechaniki samochodowej, ale tutaj niestety klops.
    Do "Twardego" - serdeczne podziękowania. Widać, że starasz się pomóc. Jak sądzisz, kąty są regulowane? Jeśli tak, to jadę do innego fachowca.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

kupiłes kompletne tylne dolne wahacze do 166?? mozna wiedziec ile dałes za sztuke??

tam muszą być jakieś luzy dlatego ci zdziera opony.. jak poprawisz zbieznośc w przeciwną strone tak aby przestało zbierać to nie utrzymasz pojazdu przy predkości 60km/h.. regulacji pochylenia koła tył ani przód w 166 nie posiada..

mnie niestety tez zbiera opony od srodka i mam troche pochylone koła ale dopiero latem mam zamiar sie tym zająć, bo pewnie bedzie trzeba wiekszość tego wszystkiego z tyłu wymienić..
    Ostatnio edytowane przez Alfista ; 31-03-2010 o 20:35

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2,4JTD 2003 r.

Domyślnie

Przykro mi bardzo, ale gdzieś zapodziałem fakturę. Z głowy nie powiem, nie chcę wprowadzać nikogo w błąd. Pamiętam, że nie było tak tragicznie. Natomiast gość z warsztatu, który miał wymieniać wahacze chciał mnie naciągnąć. Jak zobaczył AR 166 to się zaczęło. To drogie auto, części zamienne bardzo drogie, najnormalniej w świecie chciał mnie oskubać. Dlatego kupowałem u oficjalnego dystrybutora. Nabywałem też kompletny rozrząd. Sprzedawca sam się zdziwił. Według cennika rozrząd do AR 166 2,4 JTD był tańszy od rozrządu do Fiata Pandy. NIEWIARYGODNE!!!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

wahacze tył dół kosztują chore pieniądze bo nie ma zamienników dlatego chciałem się dowiedzieć ile Cię to kosztowało..

czesci do silnika jtd rzeczywiscie są bardzo tanie, tez byłem pozytywnie zaskoczony..

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2,4JTD 2003 r.

Domyślnie

Ceny cenami, ale ja wracam do zasadniczego pytania. Czy jest jakiś "patent" na wyjście z tej sytuacji?

Alfa166_3,0
    Gość

Domyślnie

Też mam ten problem z tyłem, zjedzone opony i kąt pochylenia lewego koła 2,10 stopnia. U mnie do wymiany górne wahacze także zobacze jak to będzie wyglądać po wymianie. Ściągałem belke tylną ale nie zwróciłem uwagi szczerze mówiąc na regulacje pochylenia... Z tego rysunku co przesłał kolega "twardy" wynika że regulacja jest na mocowaniu górnego wahacza, na dole tam nic nie ma a drążek oznaczony numerem jeden to regulacja zbieżności. Wracając do tematu jeżeli w miejscu gdzie zaznaczyłem to strzałkami są fasolki tak jak na rysunku to kąty z tyłu podlegają regulacji poprzez przesunięcie mocowania wahacza względem belki (4 śruby)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2,4JTD 2003 r.

Domyślnie

Witajcie,
    właśnie dzisiaj ponownie byłem na badaniach geometrii. Dla wszystkich zainteresowanych. Na pewno, powtarzam na pewno tył nie posiada regulacji kątów. "Alfa 166 3,0", w miejscu które zaznaczyłeś na rysunku (czerwone strzałki) odkręcenie tych śrub nie spowoduje zmiany kąta. Pozostaje zbieżność. U mnie mechanicy ponownie wyregulowali i ustawili całość tj. przód i tył. Twierdzili, że moja przypadłość spowodowana była nieprawidłowym ustawieniem zbieżności tylnych kół. Pojeździmy, zobaczymy.
    Jeszcze raz wielkie dzięki.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Jutro jak nie zapomne to przyjze sie tylnej belce od alfy i sprawdze czy to prawda , co do przodu to założę się z każdym z was że jest możliwa regulacja kontów na kołach przednich. 3 moich kolegów sobie wyregulowało a w serwisie tez mi mówili ze sie nie da

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Z przodu można wyregulować zmieniając grubość podkładek dystansowych na przednim mocowaniu dolnego wahacza, nie jest to rozwiązanie rodem z katalogu, ale przyniesie pożądany efekt.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2,4JTD 2003 r.

Domyślnie

Panowie,
    kto Wam mówi, że nie można regulować kątów z przodu. Trochę więcej zrozumienia przy czytaniu. Tym sposobem tworzymy niepotrzebne zamieszanie. O początku tego wątku wyraźnie mówiłem o problemach z tyłem. Jeszcze trochę, a znajdzie się ktoś kto stwierdzi, że jadąc na wstecznym biegu przód staje się tyłem pojazdu.