Cześć dołączę się do tematu iż jak wiecie swojego czasu szukałem sprawnego automatu. Po ciężkich bojach odpuściłem i oddałem auto w fachowe ręce. Także teraz jestem troszkę mądrzejszy. Auto od piątku w reanimacji tak od piątku co niektórzy wiedzą że czekałem od stycznia gość zawalony robotą bryczek jak na giełdzie tylko wybierać. Ale nie o tym porozmawiałem troszkę z kolesiem i chciałbym rozwiać pewne mity. Co do filterka każdorazowo jest go najlepiej wymienić przy każdej wymianie oleju w skrzyni w przypadku braku dostępności można wyczyścić stary ale niezalecane. Wymiana oleju co 60tyś na max-a. wcześniej nie zaszkodzi dobrej jakości olejem robimy to przecież dla siebie. Co do holowania też pytałem bo miałem kawałek do niego a jak wiecie lepiej jest oddać całe auto niż samą kastę tu się rozpisywać nie będę. Odpowiedz uzyskałem taką nie zaleca się holować automatu konieczna laweta ale dopuszcza się dystans do 25 kilometrów w pozycji neutral i na odpalonym silniku. A teraz moje własne nie wiem czy pozostali koledzy nie wiedzą ale w 12v niema trybów pracy " ICE, SPORT, AUTO" tylko P,N,D,1,2,3. Nietrudno się jednak domyśleć że pierwszy tryb jest do jazdy w zimie gdzie trudno jest się wydostać z oblodzonej jezdni lub śniegu-zaspy, drugi jak sama nazwa do brawurowej sportowej jazdy, trzeciego nie trzeba komentować. Co do holowania przez nas to sprawa jest prosta czy można ciągać przyczepki? Sami sobie odpowiedzcie. A ha jeszcze jedno co mi powiedział spec trzeba doglądać olej w skrzyni biegów i jeszcze jedna ważna sprawa dla tych którzy często i na długo pozostawiają swoje ślicznotki nie należy tego robić lepiej oddać komuś zaufanemu do eksploatacji. Tarczki muszą być zanurzane w oleju. Pozostawienie auta na dłuższy czas bez jazdy powoduje że 180stopni tarczki jest pozbawione kąpieli w oleju co prowadzi do jej wysuszenia, murszenia co dalej powoduje jej wykruszanie i prowadzi do uszkodzeń skrzyni. Nie wiem ile jeszcze mnie uczyni ta operacja w 100% najdroższa opcja to 2,5tysia ale okaże się w trakcie na stole. Jak będzie po wszystkim to wam napiszę. Mam nadzieję, że nie namieszałem wam w głowach.