Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: rodzacje świec w cylindrach

g83
    Gość

Question rodzacje świec w cylindrach

Mam mały problem z moją Alfą... tzn nie mam pojęcia czy to naturalna rzecz też u mnie coś takiego dziwnego występuje... Do rzeczy,
    Moja 156 zaczęła tracić moc i chwilę trwało zanim weszła na wyższe obroty na biegu jałowym, wiec zajechałem do mechanika i on mówi, po podłączeniu do komputera, że to sonda lambda, po rozgrzaniu silnika okazuje się, że sonda działa dobrze... Więc sprawdzamy świece, wykręcamy w pierwszym cylindrze główną świece i jest to świeca o symbolu BKR6EKP w drugim cylindrze to samo (świece o szerokim gwincie). Ale zaskoczeniem było jak odkręciliśmy świecę w trzecim cylindrze (świece główną) i tam była umieszczona świeca o symbolu PMR7 czyli tak jakby świeca dopalająca w ostatnim 4 cylindrze to samo są to świece o wąskim gwincie, więc świece BKR6EKP nie wchodzą w gniazdo...?? Czy to jest oryginalna budowa silnika czy prawdopodobnie było coś w nim ruszane (np. jakieś nadlewanie i przegwintowanie na mniejszy gwint??, albo przegwintowanie dwóch pierwszych cylindrów na większy gwint??)
    Mechanicy mówią, że pierwszy raz coś takiego spotykają, więc nie wiem czy nigdy nie mieli do czynienia z tym silnikiem czy też ja mam coś naknocone w tym silniku:/
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Każdy cylinder ma mieć jedną dużą świecę i jedną małą, każda inna konfiguracja świadczy o modzeniu z głowicą, pewnie ktoś zerwał gwint i masz wstawioną tulejkę naprawczą.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Widać, że ci mechanicy nigdy nie mieli do czynienie z silnikiem TS, więc lepiej korzystaj z usług warsztatów, które mają do czynienia z alfami. Niech ci mechanicy nie uczą się na Twoim samochodzie.
    Wszystko masz ok.

---------- Post dodany o godzinie 19:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:48 ----------

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Każdy cylinder ma mieć jedną dużą świecę i jedną małą, każda inna konfiguracja świadczy o modzeniu z głowicą, pewnie ktoś zerwał gwint i masz wstawioną tulejkę naprawczą.
    Masz rację co do tego, że na każdym cylindrze ma być jedna duża i jedna mała świeca, ale pamiętaj, że w TS-ach do liftu na 1 i 2 cylindrze na dużych świecach są umieszczone cewki WN, a na 3 i 4 cylindrze na dużych świecach są fajki, a cewki są na świecach małych.
    Pewnie to tak bardzo zdziwiło mechaników.

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

SGO240 ma rację. Są dwie duze swiece na cewce i dwie duze swiece na przewodach. Z małymi tez tak jest, że dwie są na cewce a dwie na przewodach
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

g83
    Gość

Question rodzaje świec w cylindrach 1.8 TS

Mam mały problem z moją Alfą... tzn nie mam pojęcia czy to naturalna rzecz też u mnie coś takiego dziwnego występuje... Do rzeczy,
    Moja 156 zaczęła tracić moc i chwilę trwało zanim weszła na wyższe obroty na biegu jałowym, wiec zajechałem do mechanika i on mówi, po podłączeniu do komputera, że to sonda lambda, po rozgrzaniu silnika okazuje się, że sonda działa dobrze... Więc sprawdzamy świece, wykręcamy w pierwszym cylindrze główną świece i jest to świeca o symbolu BKR6EKP w drugim cylindrze to samo (świece o szerokim gwincie). Ale zaskoczeniem było jak odkręciliśmy świecę w trzecim cylindrze (świece główną) i tam była umieszczona świeca o symbolu PMR7 czyli tak jakby świeca dopalająca w ostatnim 4 cylindrze to samo są to świece o wąskim gwincie, więc świece BKR6EKP nie wchodzą w gniazdo...?? Czy to jest oryginalna budowa silnika czy prawdopodobnie było coś w nim ruszane (np. jakieś nadlewanie i przegwintowanie na mniejszy gwint??, albo przegwintowanie dwóch pierwszych cylindrów na większy gwint??)
    Mechanicy mówią, że pierwszy raz coś takiego spotykają, więc nie wiem czy nigdy nie mieli do czynienia z tym silnikiem czy też ja mam coś naknocone w tym silniku:/
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W TSach masz zawsze mniejszą świecę i większą w każdym cylindrze. Tutaj masz aukcję zawierającą oryginalne platynowe świece i nie polecam osobiście kombinowania ze zwykłymi zamiennikami nawet z NGK. Z tego wynika, że ktoś się nieźle narobił, żeby dokonać tego "cudu", który teraz masz w silniku.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Giulia 280KM RWD

Domyślnie

Główne świece mają większy gwint i są to BKR6EKP, natomiast boczne mają mniejszy i są to PMR7.

Jeżeli masz inaczej to ktoś niezłą rzeźbę robił w głowicy

Poniżej masz zdjęcie głowicy z opisem, w każdym cylindrze z lewej strony jest większa świeca
    Ostatnio edytowane przez tomand ; 10-06-2010 o 08:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Chcesz powiedzieć, że w całym silniku masz tylko dwie świece duże, a sześć małych?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

g83
    Gość

Domyślnie

więc rzeczywiście poszli po bandzie i mnie wystukali zrobili mi jeszcze większy syf niż miałem. SG0240 dzięki wielkie za odpowiedź, bo teraz mam w silniku dwie świece nowe główne i dwie nowe świece dopalające...
    Jednak oszczędność nie popłaca. chciałem zaoszczędzić na dobrym warsztacie i poszedłem do ludzi którzy jak mówią zrobili kilka alf ale mówili tylko o jednej 2.5V6.
    Teraz będę musiał kupić nowe komplety świec, żeby nie robić partactwa w silniku.
    Dzięki wielkie i przepraszam za podwójne założenie założenie tematu.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-06-2010 o 18:18

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Ale to jak wyszło w koncu?? Masz dwie duze i dwie małe świece wymienione tylko?? Czemu nie cały komplet??
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo