Gdzie w alfie z silnikiem 2.4 jtd znajduje się osuszacz klimatyzacji?
Gdzie w alfie z silnikiem 2.4 jtd znajduje się osuszacz klimatyzacji?
osuszacz przymocowany jest do prawej podłużnicy z przodu
Czy w 1.9 jtd jest tak samo , bo u mnie w tym miejscu zamiast tego osuszacza jest tylko zwinieta w spiralę rurka?
a jaka jest cena osuszacza, oraz czy ma on duży wpływ na temperature dawaną przez klimatyzację, ostatnio zostawiłem w warsztacie 500 zł za serwis klimy, spawanie przewodu (bo zgnił gdzieś przy ścianie grodziowej - podobno częsta przypadłość w tym miejscu w tym modelu) wymianę filtra kabinowego i oczywiście napełnienie, ale jestem baaaaardzo niezadowolony z efektu, owszem klimatyzacja chodzi, ale daje lewdo chłodne powietrze, pomaga czasami jak włączę obieg zamknięty, powietrze jest wtedy chłodniejsze, ale zauważyłem także że wtedy czuć wilgoć,
serwis za wymianę osuszacza woła 50 zł, czyli sam kosztuje 100 zł, coś chyba przydrogo mi się wydaje,
i jeszcze jedno pytanie czy u Was też belle tak się grzeją w upały, na klimie jazda po mieście - temp na kabinowym wskaźniku - prawie 100 stopni........ wentylatory wszystkie chodzą na maksa pod maską....
pozdrawiam,
Wiertło
Osuszacz Ci nie osusza powietrza w aucie tylko eliminuje wilgoć z układu zamkniętego (wilgoć w rurkach mogła by między innymi uszkodzić sprężarkę). Wymiana osuszacza to nie tylko odkręcenie go i zamiana na nowy. Do tej operacji trzeba dużo więcej zabiegów i 50 zł za wymianę to są groszowe sprawy. Jeśli Ci temp nie wychodzi poza 100 w mieście podczas jazdy w korkach to jeszcze nie powód do zmartwień. Poza tym wskaźniki temp a alfach 156 trzeba niestety często interpretować z dużym dystansem.
a dzisiaj na alledrogo widziałem osuszacz nówka za 44zł jak dobrze pamiętam
i mam pytanie przy okazji :
podobno przy każdym rozszczelnieniu układu klimy trzeba wymienić owy osuszacz - prawda to ?
np jeżeli jest nieszczelna chłodnica klimy , albo rurka któraś pękła
trzeba wtedy wymienić przed nabiciem ?
a ty dulik pewnie masz na myśli chłodnicę wspomagania - ona jest po lewej stronie osuszacza jak się nie mylę ( stojąc przed autem )
![]()
Podpinam sie pod pytanie bociana - pekl mi przewod od klimy i zastanawiam sie, czy powinienem od razu wymienic osuszacz?
Osuszacz klimatyzacji to filtr jednorazowego użytku, który należy wymieniać co 2-3 lata, jezeli jest on wymieniany w tym czasie to nie ma konieczności w przypadku rozszczelnienia układu klimatyzacji na jego wymianę, jak sam zauważyłeś koszt zakupu takiego osuszacza (do AR 156: firma: promotex nr C-OZ-83949 to 60zł) nie jest duży, możemy go bez zastrzeżeń wymienić na zamienniki, które spełniają swe zadania bez problemów związanych z ich żywotnością i poprawnością działania, korzystając z zamienników części do klimatyzacji możemy sporo zaoszczędzić nie narażając się na problemy z eksploatacją układu klimatyzacji
czyli wychodzi na to , że w przypadku rozszczelnienia klimy dochodzi np do zwwilgocenia itp tego osuszacza i nie spełnia on już swojej roli więc trzeba założyć nowy
tak ?
42.50 http://allegro.pl/item1092117522_osu...5_146_156.html
44 http://allegro.pl/item1101257504_now...7_156_166.html