Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Osuszacz 2.4 jtd

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie Osuszacz 2.4 jtd

Gdzie w alfie z silnikiem 2.4 jtd znajduje się osuszacz klimatyzacji?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

osuszacz przymocowany jest do prawej podłużnicy z przodu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    chojnów
    Auto
    AR156 1.9jtd '01 SW

Domyślnie

Czy w 1.9 jtd jest tak samo , bo u mnie w tym miejscu zamiast tego osuszacza jest tylko zwinieta w spiralę rurka?

Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 SW 2,4JTD

Domyślnie

a jaka jest cena osuszacza, oraz czy ma on duży wpływ na temperature dawaną przez klimatyzację, ostatnio zostawiłem w warsztacie 500 zł za serwis klimy, spawanie przewodu (bo zgnił gdzieś przy ścianie grodziowej - podobno częsta przypadłość w tym miejscu w tym modelu) wymianę filtra kabinowego i oczywiście napełnienie, ale jestem baaaaardzo niezadowolony z efektu, owszem klimatyzacja chodzi, ale daje lewdo chłodne powietrze, pomaga czasami jak włączę obieg zamknięty, powietrze jest wtedy chłodniejsze, ale zauważyłem także że wtedy czuć wilgoć,
    serwis za wymianę osuszacza woła 50 zł, czyli sam kosztuje 100 zł, coś chyba przydrogo mi się wydaje,

i jeszcze jedno pytanie czy u Was też belle tak się grzeją w upały, na klimie jazda po mieście - temp na kabinowym wskaźniku - prawie 100 stopni........ wentylatory wszystkie chodzą na maksa pod maską....

pozdrawiam,
    Wiertło

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał wiertlo Zobacz post
    a jaka jest cena osuszacza, oraz czy ma on duży wpływ na temperature dawaną przez klimatyzację, ostatnio zostawiłem w warsztacie 500 zł za serwis klimy, spawanie przewodu (bo zgnił gdzieś przy ścianie grodziowej - podobno częsta przypadłość w tym miejscu w tym modelu) wymianę filtra kabinowego i oczywiście napełnienie, ale jestem baaaaardzo niezadowolony z efektu, owszem klimatyzacja chodzi, ale daje lewdo chłodne powietrze, pomaga czasami jak włączę obieg zamknięty, powietrze jest wtedy chłodniejsze, ale zauważyłem także że wtedy czuć wilgoć,
    serwis za wymianę osuszacza woła 50 zł, czyli sam kosztuje 100 zł, coś chyba przydrogo mi się wydaje,

i jeszcze jedno pytanie czy u Was też belle tak się grzeją w upały, na klimie jazda po mieście - temp na kabinowym wskaźniku - prawie 100 stopni........ wentylatory wszystkie chodzą na maksa pod maską....

pozdrawiam,
    Wiertło
    Osuszacz Ci nie osusza powietrza w aucie tylko eliminuje wilgoć z układu zamkniętego (wilgoć w rurkach mogła by między innymi uszkodzić sprężarkę). Wymiana osuszacza to nie tylko odkręcenie go i zamiana na nowy. Do tej operacji trzeba dużo więcej zabiegów i 50 zł za wymianę to są groszowe sprawy. Jeśli Ci temp nie wychodzi poza 100 w mieście podczas jazdy w korkach to jeszcze nie powód do zmartwień. Poza tym wskaźniki temp a alfach 156 trzeba niestety często interpretować z dużym dystansem.

Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

Cytat Napisał dulik82 Zobacz post
    Czy w 1.9 jtd jest tak samo , bo u mnie w tym miejscu zamiast tego osuszacza jest tylko zwinieta w spiralę rurka?
    w 1.9 JTD wkład filtra osuszającego znajduje się w skraplaczu/chłodnicy

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

a dzisiaj na alledrogo widziałem osuszacz nówka za 44zł jak dobrze pamiętam

i mam pytanie przy okazji :
    podobno przy każdym rozszczelnieniu układu klimy trzeba wymienić owy osuszacz - prawda to ?
    np jeżeli jest nieszczelna chłodnica klimy , albo rurka któraś pękła
    trzeba wtedy wymienić przed nabiciem ?

a ty dulik pewnie masz na myśli chłodnicę wspomagania - ona jest po lewej stronie osuszacza jak się nie mylę ( stojąc przed autem )
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 14-07-2010 o 09:32

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Podpinam sie pod pytanie bociana - pekl mi przewod od klimy i zastanawiam sie, czy powinienem od razu wymienic osuszacz?

Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

Osuszacz klimatyzacji to filtr jednorazowego użytku, który należy wymieniać co 2-3 lata, jezeli jest on wymieniany w tym czasie to nie ma konieczności w przypadku rozszczelnienia układu klimatyzacji na jego wymianę, jak sam zauważyłeś koszt zakupu takiego osuszacza (do AR 156: firma: promotex nr C-OZ-83949 to 60zł) nie jest duży, możemy go bez zastrzeżeń wymienić na zamienniki, które spełniają swe zadania bez problemów związanych z ich żywotnością i poprawnością działania, korzystając z zamienników części do klimatyzacji możemy sporo zaoszczędzić nie narażając się na problemy z eksploatacją układu klimatyzacji

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

czyli wychodzi na to , że w przypadku rozszczelnienia klimy dochodzi np do zwwilgocenia itp tego osuszacza i nie spełnia on już swojej roli więc trzeba założyć nowy
    tak ?

42.50 http://allegro.pl/item1092117522_osu...5_146_156.html
    44 http://allegro.pl/item1101257504_now...7_156_166.html