Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Jak wymienic zegary ?

Arturo147
    Gość

Domyślnie Jak wymienic zegary ?

Witam,mam do wymiany cały panel z zegarami w Alfie 147. mam juz zapasówke, ale nie wiem czy zabierac sie za wymiane samemu, bo nie wiem co mnie spotka jak wykrece nie działajacy panel. powiedzcie mi po pierwsze jak wykrecic zepsutą konsole, bo z zewnątrz widze tylko 2 śruby zaślepione i nie wiem czy tylko na nich sie trzymaja całe zagary no i jak wyglada sprawa podpiecia nowych zegarów. czy jest to cos skomplikowanego czy warto spróbowac samemu.....pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 17-07-2010 o 12:38

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Dwie śruby są nad zegarami (prędkościomierz, obrotomierz) i dwie w dolnej części zegarów i chyba bez demontażu kierownicy się nie obejdzie bo nie wiem czy zmieścisz sie pomiędzy deską i kierą żeby zegary wyciągnąć.. ale poczekaj może ktoś już to robił i naprowadzi Cie na dobry trop w 100%
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 17-07-2010 o 12:23

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Dobra juz mam wszystko obcykane...wymiana zajmuje 10-15 minut,wywala sie 4 srubki,podpina kostke i tyle,nie trzeba zdejmowac kierownika tylko srebrne ramki z zegarów i wszystko sie miesci

Użytkownik Rowerzysta Avatar tofik
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Mam kilka pytań. Kupując 147-ke z białymi zegarami i małym wyświetlaczem sama wymiana tarcz na czarne nie przysparza większych kłopotów, ale....
    1. Czy oświetlenie ma jakiś wpływ na wygląd tzn. czy zmieniając na czarne tarcze będzie tak samo podświetlone wszystko?
    2. Czy mogę zmienić cały licznik z większym komputerem? Czy jest sens? - tzn. czy będą pojawiały się poprawnie wszystkie komunikaty, informacje z radia itp. Wiem, że pojawi się pewnie przebieg z nowego licznika i zacznie mrugać. Czy można też przekręcić stan licznika u magika i problem mrugania zniknie czy też trzeba dodatkowo wykasować mu błędy w kompie czy jak?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

licznik jest podświetlany przed czerwone diody, tarcze nie wpłyną na kolor podświetlenia ( bez problemu można wymienić na inny kolor, widziałem z białym podświetleniem i zacnie się prezentowały ), co do dużego wyświetlacza nie mam pojęcia

Użytkownik Rowerzysta Avatar tofik
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Dzięki. Precyzyjnie to co do oświetlenia chodzi mi o to, żeby po podmianie na czarne tarcze było dokładnie tak samo jak w oryginalnym czarnym liczniku. Po prostu nie wiem w jaki sposób i jakim kolorem jest podświetlany biały czy też czarny licznik.

E: rozumiem że w obu przypadkach są to czerwone diody?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

tak czerwone diody.. tutaj masz rozbebeszony licznik

http://www.147virtualclub.it/forum/v...e5d229373a0071

---------- Post dodany o godzinie 19:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:18 ----------

co do wyświetlacza jeśli wtyczka jest identyczna w obu przypadkach to chyba najlepiej podjechać na jakoś szrot wyciągnąć licznik i podpiąć na próbę z dużym wyświetlaczem i okaże się czy działa, ale pewno będzie trzeba też dorobić przycisk na manetce od wycieraczek i sterowanie "+ menu -" jeśli nie masz.. ciężko niestety powiedzieć bo chyba nikt tego tematu nie przerabiał