Podłączę się do tematu. Mam pytanko:
1.Koledzy jak sprawdzić ten przekaźnik A/C co jest pod tą osłoną plastikową przed akumulatorem, czy działa czy nie? Bo jak włączam klimę to nie słyszę cyknięcia a kiedyś słyszałem, klima nie działa.
Podłączę się do tematu. Mam pytanko:
1.Koledzy jak sprawdzić ten przekaźnik A/C co jest pod tą osłoną plastikową przed akumulatorem, czy działa czy nie? Bo jak włączam klimę to nie słyszę cyknięcia a kiedyś słyszałem, klima nie działa.
Podjechałem z ciekawości na sprawdzenie klimy (w sumie nic nie robione przy niej chyba 5/6 lat na pewno, wcześniej teść nie kojarzytylko wymieniane filtry i psikane czymś w nawiew).
Chłodzenie przy nawiewie - 11,5C
Ilość ściągniętego czynnika - 405
Ilość ściągniętego oleju - 80
Mechanik w tym momencie się uśmiał i mówi, że pewnie wyciek(odparłem, że może kiedyś za mało teść nabił (a agent dobry
) i nie grzebane tyle lat)
Ilość nabitego czynnika - 700 z barwnikiem
Ilość nabitego oleju - 150
Sprawdzenie szczelności - Ok
Odgrzybianie i nowy filtr
Chłodzenie przy nawiewie 5C
Zauważyłem ,że chyba silnik się trochę mniej męczy.
U mie też sprężarka cały czas pracuje ilość czynnika to 650g plus 50g oleju ale niewiem jaka temperatura wydobywającego się powitrza![]()
wracam do tematu działała mi klima i przestała się włączać nawet nie słychać charakterystycznego kliknięcia przy włączeniu klimy a gaz jest dodam jeszcze że jak wyłączam auto to wiatrak chodzi tak jakby klima chodziła a nie chodzi co może być przyczyną że przestało to działać? po podłączeniu komputera do auta tak się stało robiłem z tatą testy różne między innymi test klimy i wychodzi poprawnie bo słychać jak klika i potem przestała działać co mogło być przyczyną?
Szczerze to nie rozumiem co napisałeś. Używasz czasem interpunkcji?
Po pierwsze czy na pewno wymuszasz manualnie włączenie kompresora. Ponieważ kilka dni temu spotkałem się z problemem a okazało się że pacjent włączał na auto....
Drugie to jedź sprawdzić czynnik bo wcale nie jest wykluczone że rozszczelniła ci się klima np wczoraj. Kto powiedział że jak działała miesiąc temu to dzisiaj jest szczelna?
Jak sprawdzisz te dwie rzeczy to zapraszam ponownie. Ponieważ niejednokrotnie ja się pałowałem ze znalezieniem usterki a potem się okazało że czynnika za mało było (z różnych względów).
Pierwsze co to zawsze manualnie wymuszamy start klimy a potem jedziemy na kontrolę czynnika. Nawet jak wczoraj działała!
To może dokładnie podpowiedzą użytkownicy 156 albo najzwyczajniej zajrzyj do instrukcji obsługi. W 166 po prostu przechodzę w klimie na manual i temperaturę maksymalnie obniżam na LOW. Druga sprawa to przy ciepłym silniku po włączaniu odraszania/odmrażania przedniej szyby powinien załączyć się kompresor i ciepłe na maksa (ale musi być sprawny klimatronik).
ogólnie to co piszesz to działa tylko że klima się nie załącza....
Sprawdzic w serwisie czynnik i szczelnosc. Od tego trzeba zaczac.