Z przodu po lewej stronie jest intercooler więc jeśli słychać gwizd z tamtej strony to wygląda właśnie na pękniętą rurę od IC...
Z przodu po lewej stronie jest intercooler więc jeśli słychać gwizd z tamtej strony to wygląda właśnie na pękniętą rurę od IC...
Niestety rura od ic cała, więc problem dalej pozostał... Podpowiedzcie mi gdzie dalej można szukać ewentualnych przyczyn dymienia na czarno?
kolego sprawdź czy nie ubywa ci olej z silnika. czarne dymienie oznacza że jest coś nie tak z turbiną. może zasysać olej i dlatego będzie dymić na czarno. wtryski jak padają to dymi na niebieski kolor.po prostu dostaje za dużo ropy i jej nie wypala.pozdr
Miałem dokladnie to samo i usterka byla bardzo trudna do zlokalizowania. jak sie okazalą pekl wąz od ic do turbiny, kawał gumy przytulony do nadkola. Pekniecie było widoczne tylko po wymontowaniu... Powodzenia
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 16-08-2010 o 17:07
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Jeśli dolot cały i szczelny to możliwością są jeszcze 2 rzeczy:
- turbo (duże prawdopodobieństwo że to właśnie turbina tym bardziej że piszesz że inaczej go słychać)
- wtryski padły (leją niemiłosiernie stąd kłęby dymu)
Ja obstawiam na turbo pod warunkiem że nie ma mocy w autku albo jest słabsze niż wcześniej.
Pozdrawiam
Witam. Ja mam podobny problem. Mam silnik 1.9 jtd 115km. Zauważyłem że już nie ma takiego kopa jak kiedyś no i na zimnym przez ok pierwsze 10-15 min kopci na czarno wraz z dodaniem gazu. Wymieniałem ostatnio rurę między przepływomierzem a turbiną bo była baaardzo duża dziura i myślałem że to załatwi sprawę ale niestety...nadal to samo. Czy da się może jakoś na komputerze sprawdzić czy turbina jest OK?? A może jest jakiś "domowy" sposób na to żeby sprawdzić czy z turbiną wszystko w porządku...?? Bardzo proszę o jakąś poradę. Dodam jeszcze że rura turbo-intercooler jest cała.
dobrzan87 --> zdejmij osłonę dolną silnika, odepnij rurę Turbo-->Intercooler i podziel się wrażeniami.
Edit: ehhh nie zwróciłem uwagi, że temat z lipca![]()