Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Chłodnica klimatyzacji

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie Chłodnica klimatyzacji

Witam!!! Panowie byłem ostatnio w trasie i poszła chłodnica. Lało się jak z hudrantu chcąc dojechać do domu postanowiłem załatać dziure przez którą niby leciało ale wiecie jak to jest w nerwach i pośpierchu okazało się, ze to nie z tamtat leciało bo wogóle pierwsza jest chłodnica klimatyzacji. Pozmazałem ja trochę poxipolem ale i tak bez lawety się nie obeszło. Powiedźcie za co jest odpowiedzialna chłodnica klimatyzacji - czy to właśnie tam znajduje się ten czynnik chłodzący.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Chłodnica klimy:

to kolejny element odpowiadający za wymianę ciepła w układzie klimatyzacji. Obecnie wykonane są one z aluminium ale kiedyś były też produkowane z mosiądzu/miedzi. Jest cieńsza od zwykłej chłodnicy wody a ponieważ jej praca uzależniona jest od przepływu powietrza to umieszczany jest przed chłodnicą. Tak jak chłodnica i parownik też i chłodnica klimatyzacji jest konstrukcją złożoną z serii rurek i żeberek wokół nich.
    Ale w odróżnieniu od parownika, który ma absorbować ciepło ta ma je wydalać. Dokładniej mówiąc ma ona wydalać ciepło jakie zaabsorbował czynnik chłodzący przepływający przez parownik tak samo jak i chłodnica wydalająca ciepło z płynu chłodzącego przepływającego przez silnik. Czynnik chłodzący wpada do chłodnicy klimatyzacji jako para pod wysokim ciśnieniem. Przepływając przez skraplacz ochładza się i zmienia się zimną ciecz pod wysokim ciśnieniem.
    Ona może być porównywana do chłodnicy w systemie chłodzenia silnika.
    Chłodnica uwalnia ciepło z przepływającego przez nią rozgrzanego chłodziwa do atmosfery.
    Chłodnica klimy uwalnia ciepło z przepływającego przez niego rozgrzanego czynnika chłodzącego do atmosfery.

Tam masz czynnik - musisz nabyć nową!

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Chłodnice klimy idzie pospawać. Ale muszą to zrobić fachowcy i to zależy jak bardzo jest rozstrzelniona.
    Ja mam pospawaną i działa już klima drugi sezon. Miałem wątpliowsci, ale zuafałem zapewnieniom, że będzie ok.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Pokleiłeś ją poxipolem ale defakto nie była dziurawa (przez pomyłkę), tak? Jeżeli tak to klima powinna chłodzić (chyba że zakleiłeś ogromną powierzchnię). Wymień chłodnicę wody lub pospawaj i jeździsz dalej.

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Pokleiłeś ją poxipolem ale defakto nie była dziurawa (przez pomyłkę), tak? Jeżeli tak to klima powinna chłodzić (chyba że zakleiłeś ogromną powierzchnię). Wymień chłodnicę wody lub pospawaj i jeździsz dalej.
    Dokładnie tak, dzialać powinna bo wcześniej działała, chodzi tu bardziej o aspekt estetyczny wizyalny bo ten poxipol zdeka szpeci - pedant ale mam tak tylko przy Alfie musi być wszystko na tip top A moze ten poxipol jakoś da się usunąć ale to raczej może być ciężko.

P.S. Jak usunąć niepotzrbny post bo dodałem ten temat 2 razy i za chorobe nie mioge dojsc gdzie to usunać. Dzieki za wszelkie rady i sugestie

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

za 349zł do odbioru jest nowa oryginalna chłodnica klimatyzacji w Motozbyt Ełk:
    http://allegro.pl/item1162250467_alf...zacji_jtd.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Cytat Napisał agentzo Zobacz post
    za 349zł do odbioru jest nowa oryginalna chłodnica klimatyzacji w Motozbyt Ełk:
    http://allegro.pl/item1162250467_alf...zacji_jtd.html
    Kolega ma 2004 rok wiec chłodnica jest inna, razem z osuszaczem. jeśli była by dziurawa chłodnica od klimy to niczym jej nie zakleisz tylko spawanie

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Chłodnica jest raczej sprawna - 349 + 100 nabicie i ze 100 wymiana troszkę się nazbiera. A jak pomyśle o wspaniałym ASO MOTOZBYT EŁK to mnie wkórw... bierze. Apeluje do wszystkich omijajcie tych kowali z daleka. Oni mogą maluchy naperawiać ale nie Alfy. Co bym tam nie robił to spier... Kiedyś jak mi wymienili wachacze tylne poprzeczne to pogubiłem je na drodze - debile nie dokręcili Ostatnio miałem stłuczkę to się pieprzyli z wymianą zderzaka i lampy 3 tygodnie po czym okazało się, że trzeba bylo poprawiać lakier bo spreyem bym lepiej pomalował. A do tego wstawili mi inny halogen. Podejrzewam, że chłodnica wody i klimy mogła pujść przy tej stłuczce bo wcześniej się nic nie działo ale oni umywają ręce. Zastanawiam się nad programem TVN TURBO KAMERA i skierowaniem sprawy najpierw do Rzecznika Praw Konsumenta.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Aż tacy partacze? To ładne klocki, daj znać jak będziesz w telewizji a tymczasem odpal auto i sprawdź czy klima działa. Jeżeli zakleiłeś za dużo i będzie zbyt słabe odprowadzanie ciepła to czujnik ciśnienia wyłączy kompresor. Nic się nie stanie. Ale myślę że aż tak źle nie będzie.